Σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Τουρκία. Οκτώ νεκροί, ανάμεσα τους 4 παιδιά. Οι ειδικοί προειδοποιούν για κίνδυνο χιονοστιβάδας

Σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών έπληξε νωρίς σήμερα το πρωί την περιοχή των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράν, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Ο σεισμός είχε βάθος 5 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το EMSC. Το δημόσιο τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT World μετέδωσε πως έγινε αισθητός σε 43 χωριά στην Τούρκία.

Teams

are working in Van to rescue those stuck under buildings after the earthquake across the border in Iran – Turkey’s Interior Ministry pic.twitter.com/8CjmJFWQ4r

TRT World Now (@TRTWorldNow) February 23, 2020

 «Εστάλησαν ομάδες διάσωσης. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πληροφορίες για ζημιές ούτε για νεκρούς στην περιοχή, η οποία βρίσκεται στην ιρανική επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν και δεν είναι κατοικημένη», δήλωσε ιρανός αξιωματούχος στην κρατική τηλεόραση.

Το TRT μετέδωσε πως ομάδες επιθεώρησης ζημιών εστάλησαν στην περιοχή. Υπήρξαν επίσης αναφορές για καταρρεύσεις κτιρίων στην τουρκική πόλη Βαν, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Οκτώ νεκροί

Οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Βαν (ανατολική Τουρκία) από τον σεισμό που σημειώθηκε στο βορειοδυτικό Ιράν, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, τον οποίο επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Άλλοι πέντε άνθρωποι τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται και άλλοι είναι παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια, πρόσθεσε ο Σοϊλού διευκρινίζοντας πως «συνεχίζονται οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης».

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος σημειώθηκε στις 09:23 (ώρα Ιράν, 07:53 ώρα Ελλάδας), βρισκόταν κοντά στο ιρανικό χωριό Χαμπάς-ε Όλια, σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο σεισμός έχει προκαλέσει ζημιές σε χωριά της επαρχίας Βαν, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Map of felt reports received so far following the #earthquake M5.7 in Turkey-Iran Border Region 44 min ago pic.twitter.com/vVTYt49o9S

— EMSC (@LastQuake) February 23, 2020

 Τον κίνδυνο χιονοστιβάδας από το σεισμό 5.9 ρίχτερ που σημειώθηκε στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν επισείουν Τούρκοι ειδικοί.

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ισχάκ Γιλμάζ, τόνισε ότι ένας σεισμός 5.9 ρίχτερ προκαλεί μετασεισμούς της τάξης 4 και 4.5 βαθμών και κατά συνέπεια να σημειωθούν και νέες κατεδαφίσεις κτισμάτων, ενώ ιδιαίτερα ορατό βλέπει τον κίνδυνο πρόκλησης χιονοστιβάδας λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών στην περιοχή του Βαν.

Ο καθηγητής σεισμολογίας, Ορχάν Τατάρ, τόνισε επίσης ότι «πρέπει να υπογραμμίσω το εξής. Μετά από τέτοιου είδους σεισμούς, οι μετασεισμοί αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο για χιονοστιβάδα».

A woman reacts after tremors from 5.7-magnitude #earthquake in Iran also felt in Turkey’s #Van province #AA

: Necdet Hazar pic.twitter.com/ZQNvW5q5Dp

— Anadolu Images (@anadoluimages) February 23, 2020

In pictures: Villages in Turkey’s Van province severely affected by tremors from earthquake in neighbouring Iran pic.twitter.com/UVEfAYt371

TRT World Now (@TRTWorldNow) February 23, 2020

The post Σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Τουρκία. Οκτώ νεκροί, ανάμεσα τους 4 παιδιά. Οι ειδικοί προειδοποιούν για κίνδυνο χιονοστιβάδας appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα