Ρόλοι και ατάκες του Κώστα Βουτσά που άφησαν εποχή. Από το «Κατίνα σαλαμάκι» μέχρι το «Έχω και κότερο πάμε μια βόλτα» (φωτο και βίντεο)

Φίλοι και συνεργάτες του Κώστα Βουτσά μιλούν με θλίψη για την απώλεια του μεγάλου ηθοποιού: «Σαν να χάθηκε ένα κομμάτι της νιότης μας».

Ήταν ο «αιώνιος έφηβος», με πάθος για τη ζωή και αστείρευτη αγάπη για τη δουλειά του. Κατάφερε να παραμείνει στις καρδιές του κόσμου μέσα από τους ρόλους του, στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου.

Ήταν ο «μαμάκιας» Τζακ που ζητούσε τα φουντούκια του στην ταινία «Νύχτα Γάμου»

Το κινηματογραφικό ντουέτο Κώστας Βουτσάς – Μάρθα Καραγιάννη εδραιώθηκε, ενώ

το ζευγάρι Φαίδων Γεωργίτσης και Μπέτυ Αρβανίτη ήταν τότε αντρόγυνο και στη ζωή. Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και ο Γιάννης Δαλιανίδης αποφάσισε να την ανεβάσει αργότερα και στο θέατρο.

Η Μαίρη Μεταξά ερμήνευσε σπουδαία το ρόλο της μαμάς του Κώστα Βουτσά, με αποτέλεσμα να συνεργαστεί μαζί του αρκετές φορές τα επόμενα χρόνια σε ρόλους μάνας και γιού.

«Ο Ιάκωβος ή «Darling Jack» με την Πέπη». Ο Κώστας Βουτσάς και η Μάρθα Καραγιάννη υπήρξαν στενοί φίλοι και στη ζωή. Πηγή φωτο: Finos Film

Ήταν ο Κλεόπας… που για να μιλήσει στο κορίτσι του (Χλόη Λιάσκου) προσποιήθηκε στον αδερφό της (Ντίνος Ηλιόπουλος) μια φίλη που την ζητά στο τηλέφωνο: «Εδώ Πίτσα…μου δίνετε σας παρακαλώ τη Μαίρη;»

Ήταν ο Μπάμπης που δεν είχε θείο…και ζητούσε από την Κατίνα σαλαμάκι στην ταινία «Ο γόης»

Ο Μπάμπης και ο Αρίστος είναι δυο φτωχαδάκια που γνωρίζουν την Έλλη και τη Λίζα, δύο πλούσιες αδελφές. Για να τις εντυπωσιάσουν, σκαρφίζονται την ύπαρξη ενός εκατομμυριούχου θείου από την Αμερική και βρίσκουν έναν έξυπνο τρόπο για να λαμβάνουν γράμματα και τηλεγραφήματα αποδεικνύοντας την γνησιότητά του. Την ημέρα, όμως, των αρραβώνων του Μπάμπη και της Έλλης, παρουσιάζεται μπροστά τους ο υποτιθέμενος θείος Τζον Κρίστιαν, προσφέροντας σε όλους πανάκριβα δώρα και χρήματα, με αποτέλεσμα ο Μπάμπης να τρελαθεί!

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εκτός από τον Κώστα Βουτσά ήταν ο Χρόνης Εξαρχάκος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος η Νόρα Βαλσάμη και «Κατίνα» η Έλσα Ρίζου

Ο Κώστας Καλιακούδας που προσποιούταν τον Ανδρέα Ράμογλου με την ατάκα: «Έχω και κότερο πάμε μια βόλτα;» στην ταινία «Κορίτσια για Φίλημα»

Η ταινία ήρθε πρώτη σε εισπράξεις ανάμεσα σε 93 ελληνικές ταινίες εκείνης της χρονιάς. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, τη Ρόδο, την Ύδρα, ενώ ένα πλάνο γυρίστηκε στη Νέα Υόρκη. Για πρώτη φορά στον ελληνικό κινηματογράφο, γυρίζεται ταινία με στερεοφωνικό ήχο, και προβάλλεται στον κινηματογράφο Αττικόν, του οποίου τα μηχανήματα προβολής διαμόρφωσε ο ίδιος ο Φιλοποίμην Φίνος για να έχει σωστό ηχητικό αποτέλεσμα.

Το κοστούμι οριεντάλ της Μάρθας Καραγιάννη το παραχώρησε η χορεύτρια ανατολίτικων χορών Ρέα Μανέλη, ενώ το κοστούμι της αποθέωσης της Ζωής Λάσκαρη ήταν δανεικό από την Χρυσούλα Ζώκα, η οποία το φορούσε και στην ταινία «Η Κυρία του Κυρίου».

Ως Κλέαρχος στην ταινία «Κάτι να καίει» έκλεινε το μάτι και μας έλεγε «Φσσσστ Μπόινγκ»

Η ταινία ήρθε 1η σε εισπράξεις ανάμεσα σε 92 ελληνικές ταινίες της χρονιάς εκείνης, σπάζοντας το ρεκόρ εισιτηρίων της ταινίας του 1950 «Ο Μεθύστακας».

Η πρώτη έγχρωμη ελληνική ταινία γυρισμένη με το σύστημα Σινεμασκόπ. Πρόκειται για την πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της Έλενας Ναθαναήλ, σε ηλικία μόλις 16 ετών. Οι σκηνές της παραλίας γυρίστηκαν στην παραλία Αγίας Τριάδας στην Θεσσαλονίκη, όπου πολλοί λουόμενοι έγιναν άθελά τους κομπάρσοι στην ταινία. Όταν το συνεργείο ήταν έτοιμο για γύρισμα, οι συντελεστές της παραγωγής φώναζαν από ντουντούκες στον κόσμο να κάνει ησυχία.

Στο τραγούδι της ταινίας «Αυτή τη Νύχτα», ο Χρήστος Νέγκας και η Έλενα Ναθαναήλ ντουμπλάρονται από τον Αλέκο Ζαχαράκο και τη Νέλλη Μάνου.

Φωτογραφίες και πληροφορίες αντλήθηκαν από την επίσημη σελίδα της Finos Film

The post Ρόλοι και ατάκες του Κώστα Βουτσά που άφησαν εποχή. Από το «Κατίνα σαλαμάκι» μέχρι το «Έχω και κότερο πάμε μια βόλτα» (φωτο και βίντεο) appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα