Πέτσας: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου lockdown στη χώρα». Ποιες είναι οι «κόκκινες» περιοχές της Αττικής. Προειδοποίηση ακόμα και για 1000 κρούσματα από τους ειδικούς

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην Ελλάδα άφησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε σχετικά και δεν απέκλεισε τίποτα, ενώ ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο άφησε και ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς. Εντωμεταξύ, οι καθηγητές εμφανίστηκαν και σήμερα ανήσυχοι με την πορεία της πανδημίας ειδικά στην Αττική, η οποία έχει «κοκκινίσει» από κρούσματα. Το τελευταίο

διάστημα εμφανίζει σταθερά, καθημερινά, άνω των 100 κρουσμάτων την ημέρα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι χθες από τα 310 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 197 αφορούσαν την Αττική.

Ολα αυτά σε συνδυασμό με την αύξηση των διασωληνωμένων αλλά και τη μετακίνηση της πλειοψηφίας των κρουσμάτων από την ηλικιακή ομάδα των κάτω των 40 στην αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα, έχει θέσει σε συναγερμό τους επιστήμονες και την κυβέρνηση η οποία παρατηρεί στενά την εξέλιξη του φαινομένου. Για αυτό και χθες ελήφθησαν τα 6 βασικά μέτρα, για τις επόμενες δύο εβδομάδες, με στόχο να μειωθεί το ιικό φορτίο στην πρωτεύουσα και να μπούμε πιο ομαλά στους επόμενους μήνες του φθινοπώρου οι οποίοι έτσι και αλλιώς θεωρούνται πιο επικίνδυνοι καθώς θα συμπέσει ο κορωνοϊός με τη γρίπη.

Διαβάστε επίσης: Οι μάσκες που «έσωσαν» τον κόσμο! Μπάτμαν, Ζορό, Spiderman και άλλοι μασκοφόροι ήρωες των κόμικς και του κινηματογράφου …

Δεν απέκλεισε νέο lockdown ο Πέτσας

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τα χειρότερα μετά και την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική. Απαντώντας στην ερώτηση των δημοσιογράφων αν το ενδεχόμενο ενός lockdown είναι ξανά στο τραπέζι, ο κ. Πέτσας τόνισε: «Θα πω ότι πάντα έχουμε πει ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Οτι το πρόβλημα είναι μπροστά μας, εξελίσσεται και παίρνουμε πάντα τα μέτρα που χρειάζονται».

«Δεν αποκλείουμε τίποτα όταν έχουμε πει ότι δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Αυτό είναι το βασικό μας μέλημα και στο αρχικό δίλημμα μεταξύ οικονομίας και δημόσιας υγείας δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα, είναι ψευτοδίλημμα, και όταν αντιμετωπίζεις την υγειονομική κρίση αντιμετωπίζεις και τις συνέπειες στην οικονομία», συνέχισε ο κ. Πέτσας.

«Μας ανησυχεί η έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού»

«Mας ανησυχεί η έξαρση των κρουσμάτων διεθνώς το τελευταίο διάστημα. Τις τελευταίες μέρες είδαμε μια κατάσταση στη Γαλλία και το Ισραήλ, δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα της περιοχής μας, που έδειξε ότι μέσα σε 2-3 μέρες πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Στη Γαλλία από 2.000-3.000 κρούσματα την ημέρα, ξαφνικά ξεπέρασαν τις 10.000. Στο Ισραήλ έχει επιβληθεί lockdown, οπότε βλέποντας τα πολλά κρούσματα, στην Αττική ιδίως, και σε ορισμένες άλλες περιοχές της χώρας, θέλουμε να είμαστε πάντα μπροστά από την καμπύλη και όχι μετά», είπε νωρίτερα.

Ερωτηθείς αν ο σκοπός είναι να αποφύγουμε το lockdown, ο ίδιος ανέφερε πως «θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και τα χειρότερα φυσικά είναι ένα lockdown. Θέλουμε όμως πάνω απ’ όλα να μην κινδυνεύουν οι συμπολίτες μας, που αν έχει τέτοια πίεση το σύστημα της υγείας μπορεί να μη βρουν τη φροντίδα που τους αξίζει».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη χαλάρωση των μέτρων μετά το lockdown και για την πίεση που εμφανίστηκε στα αστικά κέντρα στο τέλος του καλοκαιριού.
«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό, εξελίσσεται, και παίρνουμε πάντα τα μέτρα που χρειάζονται».

Οπως εξήγησε, «δεν είμαστε ακόμη στο lockdown, αλλά όλα τα σχέδια είναι στο τραπέζι», προσθέτοντας πως «θέλουμε να προλάβουμε την κατάσταση και να μη φτάσουμε εκεί που είναι η Γαλλία, με 10.000 κρούσματα κάθε ημέρα, ή το Ισραήλ που επανέφερε την καραντίνα».

«Είμαστε σε ένα στάδιο που οι υπόλοιποι έξι μήνες που απομένουν μέχρι να είμαστε σε ένα περιβάλλον που αρκετός κόσμος θα έχει εμβολιαστεί, αν όλα πάνε καλά από τον Δεκέμβριο και μετά, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Θα είναι δύσκολοι έξι μήνες. Το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο θα οδηγήσει και τις αποφάσεις μας», σημείωσε σε άλλο σημείο ο κ. Πέτσας.

Διαβάστε επίσης: Κλασικές ταινίες, που σήμερα θα είχαν καταδικαστεί από το κοινό, για μηνύματα ρατσισμού, σεξισμού και παιδεραστίας. Από τη Λολίτα μέχρι «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» …

«Καμπανάκι» και από τον Λαζανά

«Καμπανάκι» για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα έκρουσαν νωρίτερα λοιμωξιολόγοι.

Ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα απ’ όλους μας με αυστηρότητα, θα χειροτερέψει η εικόνα που βλέπουμε σήμερα.

«Υπάρχει μια προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων, που ξεκίνησε τον Αύγουστο και ειδικά στην Αττική, το οποίο μας οδήγησε στο να προτείνουμε τα νέα μέτρα», ανέφερε ο κ. Λαζανάς.

Όπως ο ίδιος ανέφερε δεν τηρούνται πλέον τα μέτρα και αυτό ήταν που οδήγησε στα νέα μέτρα. Το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική ανεβαίνει συνέχεια και κοντεύουμε να φτάσουμε στο «κόκκινο» ενώ επεσήμανε πως αν δεν μειωθεί το φορτίο στην Αττική ίσως τα μέτρα να γίνουν πιο αυστηρά.

Ο κ. Λαζανάς τόνισε πως η καθολική χρήση της μάσκας έπρεπε να έχει γίνει ήδη και πως το επόμενο μέτρα θα μπορούσαν να είναι το lockdown, η γενίκευση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να περιοριστούν οι κοινωνικές συναναστροφές και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να κάθονται πιο πολύ στο σπίτι.

Επιστήμονες προειδοποιούν: Μπορεί να φτάσουμε και 1.000 κρούσματα την ημέρα

Σαρηγιάννης: Μπορεί να φτάσουμε τα 1000 κρούσματα την ημέρα 

Παράλληλα ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε πως αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα απ’ όλους μας με αυστηρότητα θα χειροτερέψει η εικόνα που βλέπουμε σήμερα.
«Με βάση τους υπολογίσμους από το τέλος του Οκτώβρη με την αλλαγή του καιρού και της αλλαγής της μεταδοτικότητας του ιού και μια σειρά από άλλους παράγοντες πχ ταυτόχρονη έναρξη της περιόδου της γρίπης κλπ μας οδηγεί σε μια αύξηση τον Νοέμβριο ακόμα πιο σημαντική και μια ακόμα πιο σημαντική τον Δεκέμβριο» προσθέτοντας πως «αν το αφήσουμε να εξελιχθεί μπορεί να φτάσουμε και σε τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων»

Ερωτηθείς για το αν είναι πιθανό μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουμε και τα 1000 κρούσματα ημερησίως ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι πιθανό αλλά εκτιμά πως η ελληνική κοινωνία θα καταλάβει την σημαντικότητα των μέτρων.

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Υπάρχει επιβάρυνση στην Αττική, δεν αποκλείονται νέα μέτρα

Την «έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική, σχολίασε ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, λοιμωξιολόγος και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστούν και νέα μέτρα στην Αττική, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τρεις δήμοι συγκεντρώνουν τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική. Πρόκειται για τους δήμους Αθηναίων, Πειραιά και Κηφισιάς.

Ο ίδιος  διέψευσε τις πληροφορίες ότι οι λοιμωξιολόγοι είχαν προτείνει πιο γενικευμένο «lockdown» στην Αττική. Όπως είπε «υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και την πολιτεία, που αξιοποιεί τις συστάσεις των ειδικών και προχωρά σε νομοθετικές ρυθμίσεις». Είναι στον ίδιο άξονα και οι δύο πλευρές, είπε, και το συνολικό πνεύμα είναι ομόφωνο. «Οι διαφοροποιήσεις είναι σε λεπτομέρειες».

Aιτιολογώντας την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων στην Αττική, τόνισε ότι «βλέπουμε να επιβαρύνεται η εικόνα ιδιαίτερα στην Αττική και στα μεγάλα αστικά κέντρα λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού». Υπάρχει αύξηση των νοσηλευομένων και «ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι έχουμε αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ και των διασωληνωμένων». Δεν απέκλεισε μάλιστα τη λήψη νέων μέτρων:«ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα μπορεί να προστεθούν κι άλλα μέτρα στη συνέχεια».

Το διάστημα μετά από 15 μέρες, που θα φανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων και θα αξιολογηθεί εάν θα υπάρχει ελάφρυνση ή επιβάρυνση της διασποράς, είναι κρίσιμο.

Γώγος για κορωνοϊό: Είναι κρίσιμη η κατάσταση -Τα ΜΜΜ είναι μία από τις εστίες υπερμετάδοσης

Από την πλευρά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος μίλησε για για τη χρήση μάσκας και την επικινδυνότητα του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας, τόνισε ότι η χρήση μάσκας δεν είναι απλώς χρήσιμη, αλλά επιβεβλημένη σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

«Η επιτροπή συνέστησε τη χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός», σημείωσε ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Τα ΜΜΜ είναι μια από τις εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού. Πάντα υπάρχει σύσταση αραίωσης του κόσμου όχι μόνο στις στάσεις αλλά και στο εσωτερικό. Αυτό πρέπει να λήξει», υπογράμμισε.

Τέλος, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι «είναι κρίσιμη η κατάσταση τώρα, θέλει τεράστια προσοχή. Το έχουμε πει όλοι. Παλεύουμε να κατεβάσουμε το Rt»

Κορωνοϊός: Τα μέτρα για την Αττική

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, τα μέτρα που θα ισχύουν για τις επόμενες δύο εβδομάδες, προβλέπουν υποχρεωτικά μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ και σε ορισμένες περιπτώσεις σε ανοιχτούς χώρους, όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ή μεγάλες συγκεντρώσεις, θα είναι υποχρεωτική. Σε άλλες περιπτώσεις θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για την Αττική και από σήμερα είναι σε ισχύ, είναι τα εξής:

Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοικτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50% και υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους. Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και απαγορεύεται το αλκοόλ και το κάπνισμα.Σε θερινούς και χειμερινούς κινηματογράφους και θέατρα, τίθεται όριο πληρότητας 60% και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς, και σε όλους τους ανοικτούς χώρους συναθροίσεων, όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα.Ισχυρή σύσταση στους πολίτες της Αττικής για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοικτούς υπαίθριους χώρους.Στις λαϊκές αγορές είναι επίσης υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.Στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθορίζεται ανώτατο αυστηρό όριο 6 ατόμων.Διαβάστε επίσης: Γιατί άλλαξαν οι οχυρώσεις στα ελληνικά κάστρα την περίοδο της φραγκοκρατίας και χτίστηκαν προμαχώνες. Το παράδειγμα της Χαλκίδας που έγινε βάση των Βενετών …

Επιπλέον, ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ όπως και το άνοιγμα λιανεμπορίου στις 10.00 πμ με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ. Η τήρηση των μέτρων θα ελέγχεται συστηματικά από το συντονιστικό κέντρο ελέγχων κατά του covid.

Τέλος, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική και τις κλειστές αίθουσες συναυλιών αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.

Οι δραστηριότητες που κατεβάζουν ρολά

90.04.10.09 Υπηρεσίες αιθουσών συναυλιών
56.30.10.01 Υπηρεσίες μπαρ, που παρέχονται από χορευτικό κέντρο
56.30.10.09 Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης – καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ
56.30.10.10 Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης – καφωδείο
56.30.10.11 Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης – μπουάτ
56.30.10.12 Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης – ντισκοτέκ

Με απόφαση Μητσοτάκη δεν μπήκε λουκέτο σε θέατρα και συναυλίες

Σχετικά με τις εισηγήσεις που έγιναν, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω στο κομμάτι του Πολιτισμού. Υπό τον φόβο να υποστεί νέο μεγάλο πλήγμα ο κλάδος, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην μπει «λουκέτο» σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες, αλλά να μειωθεί η πληρότητα (χωρίς όρθιους σε συναυλίες).
Εχοντας συνομιλήσει με επιχειρηματίες του κλάδου του Πολιτισμού, ο πρωθυπουργός πήρε αυτή την απόφαση, δίνοντας μία μικρή ανάσα στον χώρο.

Κορωνοϊός: Τα μισά ενεργά κρούσματα αφορούν την Αττική

Οπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τα μισά σχεδόν ενεργά κρούσματα αφορούν την Αττική. Από τα 4.089 ενεργά κρούσματα, τα 1.829 αφορούν την πρωτεύουσα. Παράλληλα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως από την 1η Ιουλίου που άνοιξε ο τουρισμός, στις πύλες εισόδου εντοπίστηκαν 1.093 κρούσματα, ενώ έχουν διεξαχθεί 491.980 στοχευμένοι έλεγχοι σε σύνολο 3.827.400 εισερχομένων.

Χαρδαλιάς: Γι’ αυτό δεν μπορούμε να βάλουμε κάθετα μέτρα

Ο κ. Χαρδαλιάς στην χθεσινή ενημέρωση, διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να μπουν οριζόντια μέτρα και όχι ανάλογα με την περιοχή όπου υπάρχει υψηλό φορτίο. «Τα μέτρα στην Αττική δεν μπορεί να είναι κάθετα στους δήμους που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς ο πληθυσμός κινείται και εκτός των δήμων αυτών , γι’ αυτό λαμβάνονται σε όλο το λεκανοπέδιο», είπε χαρακτηριστικά.

Μέτρα και στην περιφέρεια Τρικάλων

Επίσης, σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης τίθεται η Περιφέρεια Τρικάλων από σήμερα το πρωί, στις 06:00, και για 14 ημέρες. Κατά την περίοδο αυτή θα ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα στην περιοχή:

απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7:00 το πρωί και
ανώτατο όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως τα τοπικά lockdown θα συνεχιστούν όπου χρειαστεί. Να τονιστεί, ότι στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές ανήκουν οι εξής:

οι Περιφέρειες Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας Καρδίτσας, Ρεθύμνου, Λασιθίου και Πάρου (συμπεριλαμβάνεται η Αντίπαρος)
οι δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου και Κω.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας pixabay

The post Πέτσας: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου lockdown στη χώρα». Ποιες είναι οι «κόκκινες» περιοχές της Αττικής. Προειδοποίηση ακόμα και για 1000 κρούσματα από τους ειδικούς appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
lockdown, μεσα μαζικης μεταφορας, μηχανη του χρονου, ελλαδα, spiderman, δίλημμα, γαλλια, νέα, καιρος, ΕΟΔΥ, βομβα mall, ΕΡΤ, πειραιας, μμμ, ΑΝΤ1, ισχύ, θεσσαλονικη, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, η ημέρα της γης, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, ξανα, κοινωνια, βημα, ισραηλ, μηχανη του χρονου, μουσικη, νεα μετρα, ξυλο, πιεση, σινεμα, τα νεα, ταινιες, αυξηση, αλκοολ, ανησυχητικο, αττικη, εβδομαδες, γινει, γριπη, διαστημα, δίλημμα, δυναμικο, εγινε, ειπε, υπαρχει, ενεργα, ενημερωση, εξελιξη, εξι, επρεπε, ζυγαρια, ζωης, ζορο, ιδιο, υπηρεσιες, ηρωες, υφυπουργος, θεατρα, εικονα, καπνισμα, κυβερνηση, κηφισιας, λειτουργια, ληψη, λουκετο, μπατμαν, μηνυματα, μηνες, ομαδα, παντα, περιβαλλον, πιο πολυ, πολιτεια, πρωι, πυλες, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σουπερ μαρκετ, σπιτι, σουπερ, σχεδια, τουρισμος, ισχύ, φυσικα, χειροτερα, αγορες, ελληνικα, γωγος, ιδιαιτερα, κομματι, κομικς, μπροστα, ομαδες, πληροφοριες, spiderman, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα