Πέθανε ο Νίκος Μπελογιάννης, γιος του «ανθρώπου με το γαρύφαλλο». Γεννήθηκε μέσα στη φυλακή και μεγάλωσε με τη Διδώ Σωτηρίου

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Μπελογιάννης σε ηλικία 68 ετών, έπειτα από 10 ημέρες νοσηλείας στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Ήταν χημικός μηχανικός, γιος του ιδεολόγου και αγωνιστή της Αριστεράς, Νίκου Μπελογιάννη, που είχε εκτελεστεί το 1952 στο Γουδή, και της Έλλης Παππά, δημοσιογράφου και συγγραφέα.

Γεννήθηκε στη φυλακή τον Αύγουστο του 1951, καθώς η μητέρα του ήταν πολιτική κρατουμένη. Τον Μάρτιο του 1952 ο πατέρας του καταδικάστηκε από το στρατοδικείο και εκτελέστηκε, ενώ η μητέρα του αποφυλακίστηκε το 1964. Ο ίδιος μεγάλωσε στην οικογένεια της θείας του, Διδώς Σωτηρίου.

Εργάστηκε

στα Αναστηλωτικά Έργα της Ακρόπολης και σε άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Επί πολλά έτη και μέχρι τη συνταξιοδότησή του, ήταν επικεφαλής του Κέντρου Λίθου, μια σημαντική επιστημονική μονάδα του Υπουργείου Πολιτισμού, για την ίδρυση της οποίας υπήρξε ο εμπνευστής.

Ασχολήθηκε με το έργο των γονιών του, καθώς και της θείας του, Διδώς Σωτηρίου, μέσω επανεκδόσεων, εκδόσεων, επιμελειών  και εκδηλώσεων. Ο ίδιος έγραψε δύο βιβλία: «Σταλινισμός: Η τέταρτη μονοθεϊστική θρησκεία. Δεν έχουμε να χάσουμε παρά το κεφάλι μας», εκδόσεις Αγρα, 2012, σε συνεργασία με την Αγγελική Κώττη, και «Αυτά λοιπόν τα νέα του Αλεξάνδρου. Στιγμιότυπα της μνημονιακής εποχής δεξιάς και αριστεράς», Εκδόσεις Αγρα, 2016.

Με γραπτές οδηγίες, ανέθεσε στους φίλους του την αποτέφρωση της σωρού του, ορίζοντας σαφώς πως δεν επιθυμεί να προηγηθεί ή να ακολουθήσει οποιαδήποτε τελετή.

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και η μαρτυρία της Έλλης Παππά, που γέννησε το παιδί τους στη φυλακή (βίντεο)

Δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του Νίκου Μπελογιάννη:

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη με την αναγγελία του θανάτου του Νίκου Μπελογιάννη, έκανε την εξής δήλωση: «Το Νίκο θα τον θυμάμαι πάντα, έτσι όπως τον γνώρισα στη διεπιστημονική έρευνά μας της αρχαίας Καρθαίας, στη Τζια. Χαμογελαστός, προσηνής, να δίνει οδηγίες για την προστασία των  κιόνων του ναού της «Αθηνάς», σμιλεμένων στον τοπικό εύθρυπτο κογχυλιάτη λίθο. Θα τον θυμάμαι πάντα να συζητάμε –και πολλές φορές να διαφωνούμε- οι τρεις μας, με τον αείμνηστο αρχιτέκτονα μας Αλέκο Παπανικολάου, τις προτάσεις αποκατάστασης της ακρόπολης της κυκλαδίτικης αρχαίας πόλης».

The post Πέθανε ο Νίκος Μπελογιάννης, γιος του «ανθρώπου με το γαρύφαλλο». Γεννήθηκε μέσα στη φυλακή και μεγάλωσε με τη Διδώ Σωτηρίου appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα