Πέθανε από κορονοϊό ο Kenzo. Ποιός ήταν ο ιάπωνας ιδρυτής και σχεδιαστής του διάσημου οίκου μόδας

Ο κορυφαίος Γαλλο-Ιάπωνας σχεδιαστής Κένζο Τακάντα κατέληξε από κορονοϊό, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε εκπρόσωπός του.

Ο πρώτος Ιάπωνας σχεδιαστής που επιβλήθηκε στο Παρίσι, όπου και έκανε καριέρα και διάσημη την φίρμα Kenzo, πέθανε στο αμερικανικό νοσοκομείο Neuilly-sur-Seine μετά από περιπλοκές της Covid-19 σε ηλικία 81 ετών.

Ποιος ήταν ο Κένζο

Έκανε τα πρώτα του βήματα στην Ιαπωνία πριν μετακομίσει στο Παρίσι

το 1965, όπου και ξεκίνησε να εργάζεται ως freelancer σχεδιαστής. Το 1970 άνοιξε την δική του μπουτίκ και αφιέρωνε όλο τον προσωπικό του χρόνο στο να συμβουλεύει τους πελάτες του για το πώς να αναβαθμίσουν το στιλ τους με κομμάτια που πλησίαζαν την υψηλή ραπτική. Το Jungle Jap, όπως αποκαλούνταν το κατάστημα έγινε γρήγορα το αγαπημένο μοντέλων και trendsetter της εποχής.

Ο Kenzo λάτρευε τη θεατρικότητα στις κολεξιόν του και έτσι το 1978 παρουσίασε τις νέες του συλλογές στο εσωτερικό μιας τέντας τσίρκου, συνοδεία έφιππων ακροβατών που φορούσαν διάφανες στολές. Σε εκείνες τις επιδείξεις, του ‘78 και του ‘79, ο ίδιος βγήκε στη σκηνή πάνω σε έναν ελέφαντα.

Τα σχέδια του ξεχώριζαν πάντα από τις ασύμμετρες φόρμες, ενώ απέφευγε τις εμφανείς ραφές και τα φερμουάρ, προκρίνοντας πιο ελεύθερα σχέδια. Οι δημιουργίες του Kenzo ξεχώριζαν επίσης για τα φαρδιά μανίκια που έδιναν όγκο στα ρούχα, ενώ τα χρώματα και τα σχέδια ήταν πάντοτε για τον οίκο αυτό μια έκπληξη.

Ως τις αρχές του ‘90, είχε κυκλοφορήσει και ανδρική σειρά ρούχων, ενώ μπήκε και στην βιομηχανία της ομορφιάς, λανσάροντας ένα γυναικείο και ένα ανδρικό άρωμα. Η επωνυμία KENZO εξαγοράστηκε το 1993 από τον κολοσσό πολυτελών ειδών στον πλανήτη, την LVMH.

Ο CEO της πιο ισχυρής εταιρείας πολυτελών ειδών στον κόσμο, Μπερνάρ Αρνό, εξέδωσε μάλιστα μια σύντομη ανακοίνωση για να εκφράσει τη λύπη του για τον θάνατο του σχεδιαστή, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως ο Kenzo, «ενστάλαξε έναν τόνο ποιητικής ελαφρότητας και γλυκιάς ελευθερίας» στη μόδα.

"Kenzo Takada has infused into fashion a tone of poetic lightness and sweet freedom which inspired many designers and continues to live in the Maison he founded. I’m very sad to learn about his passing and express my sincerest sympathy to his family and friends." Bernard Arnault pic.twitter.com/lbJcicvZ5E

LVMH (@LVMH) October 4, 2020

Το 1999, ο ίδιος ο Kenzo αποσύρθηκε από τον οίκο, αφήνοντας τους βοηθούς του να αναλάβουν τα ηνία του οίκου. Έξι χρόνια αργότερα, το 2005, ο Kenzo επανήλθε στον χώρο της μόδας, αυτή τη φορά ως σχεδιαστής διακόσμησης, δημιουργώντας την Gokan Kobo, μια φίρμα για έπιπλα σπιτιού.

αρχική φωτογραφία: Twitter

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Η οριστική αποβολή του Γιάννη Τσεκλένη από το Κολλέγιο Αθηνών, ένα χρόνο πριν τελειώσει το σχολείο. Το παράπτωμα που δεν του συγχώρεσαν παρά την προσπάθειά του να τους αλλάξει γνώμη

The post Πέθανε από κορονοϊό ο Kenzo. Ποιός ήταν ο ιάπωνας ιδρυτής και σχεδιαστής του διάσημου οίκου μόδας appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα