Παράταση του lockdown έως τις 7 Δεκεμβρίου. Πώς θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων. Σενάριο για χρήση μάσκας στην εστίαση. Τα μέτρα στήριξης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί. 

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός τότε θα αρχίσει να μειώνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μία σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα. Προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα για τον κορωνοϊό μέχρι και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 », τόνισε ο Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια του briefing.

Υπογράμμισε επίσης ότι απαγορεύεται

η ανταλλαγή επισκέψεων. Συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στην Πάτρα ενόψει της γιορτής του Αγίου Ανδρέα. Οπως είπε οι πιο επιβαρυμένες περιοχές είναι:  Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαϊα και Λέσβος. «Η κυβέρνηση με την βοήθεια των ειδκών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Τα επόμενα βήματα θα ανακοινωθούν όταν υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας. Στόχος παραμένει ένας: οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021 -με το καλό- να ανοίξει μια νέα εποχή για την χώρα μας. Οι ΜΕΘ πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα λειτουργούν πάνω από 1260 κλίνες ΜΕΘ».

Διαβάστε επίσης: Η απελευθέρωση της Κρήτης μετά από 229 χρόνια τουρκικής κατοχής. Οι 17 Τούρκοι στρατιώτες που απαγχονίστηκαν λίγο πριν τη λύτρωση …

Τα πρώτα στη χρονοσειρά του ανοίγματος είναι τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση υπάρχουν πολλές συσκέψεις, όχι μόνο για τη διαδικασία της επανεκκίνησης των μαθημάτων, αλλά και για τη στρατηγική των τεστ που θα γίνουν στους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων. Πιθανότατα δηλαδή θα διεξαχθούν στοχευμένοι έλεγχοι πριν το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων για να διαπιστωθεί η επιδημιολογική εικόνα, καθώς τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα και κοινωνικότητα σε σχέση με τα μικρότερα. Έτσι, τα δημοτικά αναμένεται να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μια εβδομάδα αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου. Υπάρχει στο τραπέζι βέβαια ένα σενάριο να συντμηθεί ο χρόνος των διακοπών των Χριστουγέννων.

Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, το επικρατέστερο σενάριο είναι το άνοιγμα να γίνει σε περισσότερες φάσεις. Η πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να ξεκινήσει με τα καταστήματα εποχικών ειδών, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, αλλά σίγουρα όχι στις 7 Δεκεμβρίου. Επίσης, θα είναι διαφορετική η ημερομηνία ανοίγματος των καταστημάτων του λιανεμπορίου και των μεγάλων εμπορικών κέντρων, τα οποία εκτιμάται ότι θα ανοίξουν μετά τα μέσα Δεκεμβρίου.

Για την εστίαση, δεν υπάρχει ακόμα κάποια απόφαση, αλλά βρίσκονται στο τραπέζι δύο εισηγήσεις. Η μια είναι να μην ανοίξει καθόλου η και η άλλη να ανοίξουν καφετέριες και εστιατόρια με αυστηρούς περιορισμούς στα άτομα ανά τραπέζι, στις αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια, χωρίς μουσική κι έως τις 9 το βράδυ. Επίσης, υπάρχει ένα σενάριο για μάσκες και στα τραπέζια. Μπαρ και κέντρα διασκέδασης δε θα ανοίξουν καθόλου.

Διαβάστε επίσης: Τα άγνωστα πυροβολεία των ΝΑΖΙ στην Χαλκιδική. Αυτοψία στην μυστική βάση και τις οχυρώσεις γύρω από το Πόρτο Κουφό. Τα παρατηρητήρια και οι σήραγγες (drone)

Σημειώνεται ότι το άνοιγμα της εστίασης αναμένεται να επηρεάσει και από ποια ώρα και μετά θα ισχύει η απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ. Αν η εστίαση είναι ανοιχτή, θα ξεκινάει πιο αργά η απαγόρευση, γύρω στις 10-11, ενώ αν δεν ανοίξει, μπορεί η απαγόρευση να είναι πιο νωρίς. Και σε κάθε περίπτωση θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι μετακινήσεις με SMS τις βραδινές ώρες.

Τέλος, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Οικονόμου, μεταφέροντας τις εκτιμήσεις του καθηγητή γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, στις 7 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα έχουν πέσει στα 800-900 την ημέρα και η προοπτική για τις 15 Δεκεμβρίου είναι να έχουν περιοριστεί στα 500.
Τα 5 νέα μέτρα στήριξης: Τι προβλέπεται για νοικοκυριά, θέρμανση, πληττόμενους κλάδους

Συνοπτικά, το νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή προβλέπει τα εξής 5 μέτρα στήριξης:

1) Διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Θα λάβουν διπλό ποσό τον Δεκέμβριο 482.335 ωφελούμενοι από 256.525 νοικοκυριά. Για πρώτη φορά δικαιούχοι θα είναι άστεγοι και γυναίκες-θύματα βίας που ζουν σε ξενώνες φιλοξενίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ζευγάρι ανέργων θα πάρει τον Δεκέμβριο το επίδομα του μήνα (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα) αλλά και 300 ευρώ επιπλέον, γονείς με 2 παιδιά επιπλέον 400 ευρώ, ενώ πολύτεκνη οικογένεια (4 παιδιά) επιπλέον 500 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό του επιδόματος (έκτακτη ενίσχυση) ορίζεται ως εξής:

-Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.
-Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.
-Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.

2) Εκτακτη ενίσχυση σε τρεις κλάδους
Το δεύτερο μέτρο θα είναι το έκτακτο επίδομα που θα δοθεί σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους. Παρότι δεν έχει ακόμα γίνει αναφορά στο ποσό, σύμφωνα με πληροφορίες έχει «κλειδώσει» το σενάριο για τα 400 ευρώ.

Το κονδύλι για την έκτακτη αυτή ενίσχυση θα καλυφθεί από τις εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας των παραπάνω επιστημόνων.

3) Επίδομα θέρμανσης
Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης, με τα ποσά να κυμαίνονται από 80 έως 700 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή.

4) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών
Αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για εργαζόμενους και επιχειρήσεις φέρνει από τον Ιανουάριο η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών. Περίπου 800.000 μη μισθωτοί βλέπουν να απομακρύνεται το βάρος των δόσεων της εκκαθάρισης των εισφορών του 2019, καθώς οι οφειλές θα πληρωθούν σε 5 δόσεις, με πρώτη τον Μάρτιο του 2021.

Δείτε αναλυτικά παραδείγματα για το όφελος που προκύπτει σε αυτόν τον σύνδεσμο.

5) Επιστρεπτέα προκαταβολή 4
143.000 δικαιούχοι της Επιστρεπτέας προκαταβολής 4 βλέπουν ήδη στους λογαριασμούς τους τα ποσά, από τα οποία το 50% δεν θα επιστραφεί. Εχουν ήδη πιστωθεί πάνω από 700.000.000 ευρώσε λογαριασμούς αιτούντων.

The post Παράταση του lockdown έως τις 7 Δεκεμβρίου. Πώς θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων. Σενάριο για χρήση μάσκας στην εστίαση. Τα μέτρα στήριξης appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
lockdown, σχολεια, γινει, εστιαση, σεναριο, μηχανη του χρονου, επιδομα θερμανσης, πατρα, θεσσαλονικη, σερρες, λαρισα, νέα, κρητη, τεστ, ναζι, sms, βουλη, επιδομα, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, μετρο, Κορμός Χριστουγέννων, εκτακτο επιδομα, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, εκτακτη εισφορα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, ογα επιδοματα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κρουσματα σημερα, ημερομήνια, υπουργειο εργασιας, ιατρικη, μηχανη του χρονου, μουσικη, νεα μετρα, πιεση, ρυθμος, τεστ, χαλκιδικη, ωρα, αιτωλοακαρνανια, ανοιξη, βοηθεια, βραδυ, γονεις, δευτερο, δευτερα, δοθει, διπλο, ευρω, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, εμβολιο, εποχη, εστιατορια, ισχυει, εικονα, κυβερνηση, κομμωτηρια, λεσβος, λυτρωση, μειωση, ναζι, νοικοκυριο, οικογενεια, οφελος, παιδια, πρωι, σιγουρα, υγιεις, φορα, χρονος, ωρες, βηματα, δημητρης, δημοτικα, εθνικο, χωρα, υπουργειο, πληροφοριες, sms, θερμανση, υγειας, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα