Οι γαλοπούλες που στήριξαν το Κτήμα Χατζημιχάλη και οι κυρίες που τρυγούν από το 1974. Η οικογενειακή επιχείρηση που έχει αποσπάσει 300 διεθνή βραβεία

Το καλό φαγητό συνοδεύεται πάντα και από καλό κρασί. Στην περίπτωση όμως του κτήματος Χατζημιχάλη το φαγητό στήριξε το καλό κρασί και  με το παραπάνω. Όταν το 1973, ο Δημήτρης Χατζημιχάλης αγόρασε τα πρώτα 90 στρέμματα στην κοιλάδα της Αταλάντης στη Στερεά Ελλάδα, ο στόχος του ήταν να παράγει οίνο υψηλής ποιότητας. Το ξεκίνημα όμως ήταν δύσκολο και για να στηρίξει οικονομικά το όραμά του χωρίς υποχωρήσεις, είχε την ιδέα μιας παράλληλης δράσης.Το λογότυπο του Κτήματος Χατζημιχάλη.

Στις εγκαταστάσεις υπήρχε και εκτροφείο με γαλοπούλες

που κέρδιζαν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Τα έσοδα όμως στήριζαν την οινοπαραγωγή. Έτσι η πόση στηρίχθηκε στη βρώση και το αποτέλεσμα δεν άργησε να έρθει.
Το κτήμα με φροντίδα και αγάπη για την οινοποιία εξελίχθηκε και σύντομα στηρίχθηκε στις δικές του ρίζες. Με τα χρόνια, η γαλοπούλα έγινε το σήμα του Κτήματος, φτάνοντας να αποτελεί το λογότυπο που κοσμεί τις φιάλες.
Τα 90 στρέμματα έγιναν 2.200 και η επιχείρηση είναι μια ιστορία επιτυχίας και ένα αφήγημα που βασίστηκε στην παράδοση, την τεχνολογία και το σεβασμό στη φύση.

Από τον πρώτο τρύγο του 1974, τα σταφύλια μαζεύονται από τις ίδιες κυρίες, με συνεχείς προσθήκες ανά χρονιά σύμφωνα με την αύξηση της παραγωγής. Στο κτήμα καμαρώνουν ότι: «οι κυρίες αυτές φροντίζουν τα αμπέλια του Κτήματος με την ίδια μητρική στοργή που φροντίζουν τα παιδιά τους». Κι αν σε κάποιους ακούγεται υπερβολικό, οι ειδήμονες μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι και το καλό κρασί έχει χαρακτήρα, και αυτός διαμορφώνεται στο αμπέλι. Χωρίς φροντίδα, αγωνία και συνεχή παρακολούθηση καλό κρασί δε βγαίνει. Ούτε και καλό παιδί…

Τα κρασιά του Κτήματος Χατζημιχάλη έχουν αποσπάσει περισσότερα από 300 βραβεία.

Φυσικά, η «μητρική στοργή» δεν αρκεί. Μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας συντελούν σε εκλεκτές σοδειές υψηλής ποιότητας. Η όλη διαδικασία είναι ένα αρμονικό πάντρεμα παράδοσης και υψηλής γνώσης και τεχνολογίας. Έτσι  ξεκίνησε ο Δημήτρης Χατζημιχάλης και έτσι συνεχίζει με τους γιους του, Λεωνίδα και Παναγιώτη.

Το αμπελοτόπι «Δρύσμπεϊ» στις πλαγιές του όρους Κνημίδα.

Το μικροκλίμα του τόπου είναι ιδανικό. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η μακραίωνη αμπελοκαλλιεργητική παράδοση της Αταλάντης.
Οι συχνές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, δεν απαιτούν ιδιαίτερο πότισμα και για αυτό το 30% των αμπελώνων είναι ξερικά.

Το αμπελοτόπι «Χουλέβαινα».

Όσον αφορά την καλλιέργεια, η αυστηρή διαδικασία εξασφαλίζει σοδειές υψηλής ποιότητας.
Σημαντικό είναι ότι αποφεύγονται οι περιττές λιπάνσεις και οι προσθήκες. Ιδιαίτερα την τελευταία 20ετία, επιλέγονται τεχνικές όπως η χλωρά λίπανση για την περιποίηση των αμπελώνων.
Η σχεδόν μηδενική παραγωγή αποβλήτων είναι ένας οικολογικός στόχος που επιτυγχάνεται με τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων και χρήση αποκλειστικά ανακυκλώσιμων υλικών.

Το τρίπτυχο της επιτυχίας

Η υποδειγματική λειτουργία του Κτήματος Χατζηβασιλείου, από την ίδρυσή του, βασίζεται σε τρεις άξονες: την εξασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζομένων, τον σεβασμό προς τους καταναλωτές και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το Κτήμα Χατζημιχάλη εκτείνεται σε 2.200 στρέμματα.

Όποιος επιθυμεί να το διαπιστώσει ιδίοις όμμασι, το Κτήμα Χατζημιχάλη είναι επισκέψιμο. Μία περιήγηση στους αμπελώνες, στο οινοποιείο, αλλά και στο εστιατόριο αρκεί για να τέρψει τους οινόφιλους και να γοητεύσει τους αμύητους.

Από το λευκό ξηρό Alfega, μέχρι τη Μαλαγουζιά Δρυός και το βαθυκόκκινο Aglianico, το Κτήμα Χατζημιχάλη διαθέτει κρασιά για όλους τους ουρανίσκους. Κρασιά που κατά τη διάρκεια σχεδόν πέντε δεκαετιών έχουν αποσπάσει περισσότερα από 300 διεθνή βραβεία και διακρίσεις, με κριτές αυστηρούς οινογνώστες.

Το πάντρεμα των ελληνικών ποικιλιών Ασύρτικου και Ρομπόλας είναι ένας από τους συνδυασμούς που το έχουν κάνει να ξεχωρίζει διεθνώς. Τα πολυποικιλιακά του, οι πρωτότυποι συνδυασμοί, αλλά και οι ξένες ποικιλίες, συμπληρώνουν το μωσαϊκό του κτήματος.

Η συνταγή της επιτυχίας δεν είναι επτασφράγιστο μυστικό. Είναι όμως καθημερινή αγωνία και γι’ αυτό το αποτέλεσμα είναι δυσεύρετο: Υψηλή ποιότητα, καινοτομία, προηγμένη τεχνολογία, προσωπική φροντίδα, σκληρή δουλειά, είναι η συνταγή που δεν αλλάζει για κανένα λόγο.

Βρείτε όλα τα κρασιά του Κτήματος Χατζημιχάλη στον ιστότοπο hatzimichalis.gr

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Αναβιώνουν τα «παράθυρα του κρασιού». Λειτουργούσαν στην μεσαιωνική Ιταλία και σέρβιραν κρασί στην πανδημία από μικρά ανοίγματα στους τοίχους

The post Οι γαλοπούλες που στήριξαν το Κτήμα Χατζημιχάλη και οι κυρίες που τρυγούν από το 1974. Η οικογενειακή επιχείρηση που έχει αποσπάσει 300 διεθνή βραβεία appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα