Ο Έλληνας προπονητής που εργάζεται στην Κίνα αναγκάστηκε να επιστρέψει καθώς σταματήσαν όλα τα πρωταθλήματα.

Ο προπονητής των Σαγκάη Σαρκς, Μάνος Μανουσέλης μίλησε στην εκπομπή «Ελα στο λαό σου» του Sport24 Radio για τη διακοπή της Κινεζικής Λίγκας εξαιτίας του κοροναϊού.

Ο Μάνος Μανουσέλης αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να παρακολουθεί κι ο ίδιος τις εξελίξεις από μακριά, καθώς η Λίγκα έχει διακόψει το πρόγραμμά της αρχικά έως τις 15/2.

Ο προπονητής των Σαγκάη Σαρκς φιλοξενήθηκε το πρωί του Σαββάτου (1/2) στην εκπομπή του Sport24 Radio
103,3 «‘Ελα στο λαό σου» με τους Βασίλη Τεμπέλη, Ηλία Καλλονά, Χάρη Σταύρου και εξήγησε πως έχει η κατάσταση στην Κίνα, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε συναγερμό.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Έλληνας προπονητής:

«Δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση. Γύρισα στην Ελλάδα γιατί το πρωτάθλημα αναβλήθηκε προς το παρόν και κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η απόφαση που θα ληφθεί από τη Λίγκα. Είναι μια κατάσταση πολύ περίεργη και δύσκολα διαχειρίσιμη. Βλέπουμε καθημερινά ότι οι νεκροί αυξάνονται και τα νούμερα θα μεγαλώσουν με γεωμετρικό τρόπο. Ήταν φυσιολογική η αναβολή, ακόμη και οι ομαδικές προπονήσεις απαγορεύθηκαν. Υπάρχουν δύο σενάρια, είτε να περιμένουν μια ύφεση για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα στα μέσα Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου, είτε να διακοπεί οριστικά η σεζόν. Ούτως ή άλλως οι Αμερικανοί έχουν φύγει, δεν υπάρχει κανείς στη χώρα. Είναι λίγοι και οι αλλοδαποί προπονητές που έχουν μείνει στην Κίνα αυτή τη στιγμή.

Η Γουχάν δεν έχει ομάδα στη CBA και δεν την επισκεφθήκαμε καν. Η Σαγκάη έχει 27.5 εκατομμύρια πληθυσμό και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι περίπου 135. Αυτά τα νούμερα ηχούν μεγάλα, γι’ αυτούς δεν είναι πολλά σε σχέση με τον πληθυσμό. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στη Γουχάν, εκεί βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων. Μας ζήτησαν να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας στο ελάχιστο για προληπτικούς καθαρά λόγους.

Μας είπαν να φοράμε μάσκες και να πλένουμε συνέχεια τα χέρια μας. Υπήρξε μια σχετικά αντίδραση σε όλη αυτή την κατάσταση, στις 25 Ιανουαρίου μάθαμε ότι έπρεπε να φύγουμε από την Κίνα. Αυτό που μένει είναι ότι υπάρχουν πράγματα πάνω από τον αθλητισμό, ειδικά σε μια επιδημία οι αντιδράσεις των αρχών πρέπει να είναι άμεσες για να περιοριστεί το κακό. Υπάρχουν έξι ομάδες που ξεκίνησαν προπονήσεις με τους Κινέζους, εμείς βάλαμε ημερομηνία επιστροφής την 5η Φεβρουαρίου, αλλά αυτό αφορά τους Κινέζους. Αυτή τη στιγμή υπάρχει θέμα με το πως θα γυρίσεις πίσω και μετά ίσως να υπάρχει θέμα και για το πως θα φύγεις από εκεί.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι οριστικό, άρα αν κάποιος είναι σε συμβόλαιο δεν νομίζω ότι θα είναι έξυπνο από τη μεριά του να κάνει κάτι άλλο. Θα είναι εκτεθειμένος και νομικά. Η κινεζική αγορά είναι οικονομικά η καλύτερη μετά από το ΝΒΑ. Γι’ αυτούς τους παίκτες το να δουλέψουν εκεί με χρήματα μια βαθμίδα πάνω από τη EuroLeague… Είναι μια πόρτα που δεν την κλείνεις εύκολα. Η δική μου αίσθηση είναι ότι όλοι αυτοί οι παίκτες θα βγουν στην αγορά, όχι όμως τώρα. Ίσως μετά από τις 20 Φεβρουαρίου, όταν θα είναι πιο ξεκάθαρη η κατάσταση. Ίσως υπάρξει και ένας διαχωρισμός με τις ομάδες που θα βρίσκονται σε θέσεις playoffs.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το πρόβλημα αφορά συνολικά τον κόσμο της Κίνας και όχι μόνο τον αθλητισμό. Δεν νομίζω ότι θα ρισκάρουν οτιδήποτε, ήδη τα σχολεία έχουν αναβάλλει το ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Ό,τι γίνει, θα είναι συνολικό. Θα υπάρχει κεντρική απόφαση και θα την ακολουθήσουν όλοι. Δεν γίνεται να διακοπεί το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα και να παίζεται το μπάσκετ. Είναι ένας άλλος κόσμος, μια διαφορετική κουλτούρα. Το φαγητό είναι μια μεγάλη πρόκληση, αλλά προσαρμόζεσαι. Υπάρχει μια διαφορετική λογική σε ό,τι αφορά την προσέγγιση στα σπορ. Για παράδειγμα τα παιδιά που παίζουν στη CBA, από ένα σημείο και μετά σταματούν το σχολείο. Η διαδικασία της μάθησης είναι διαφορετική. Από την άλλη, μιλάμε για μια κοινωνία πολύ πειθαρχημένη. Έχει ενδιαφέρον η εμπλοκή μου σαν προπονητής, στο πως θα βοηθήσεις την κατάσταση και θα κάνεις τα πράγματα καλύτερα».

The post Ο Έλληνας προπονητής που εργάζεται στην Κίνα αναγκάστηκε να επιστρέψει καθώς σταματήσαν όλα τα πρωταθλήματα. appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα