Ο αεροπορικός άθλος του Β Παγκοσμίου. Αμερικανικό βομβαρδιστικό επέστρεψε στη βάση του με κομμένο το ουραίο τμήμα. Είχε χτυπηθεί από γερμανικό καταδιωκτικό

Πρόκειται ίσως για την πιο σπάνιες φωτογραφικές στιγμές του Β’ παγκοσμίου πολέμου κι ας μην είναι η πιο γνωστή. Το αμερικανικό βομβαρδιστικό All American III έχει συγκρουσθεί στον αέρα με ένα γερμανικό καταδιωκτικό. Συνέχισε να πετάει, αλλά με ένα σκίσιμο στην άτρακτο σχεδόν πέντε μέτρων. Παρά την τεράστια ζημιά κατάφερε να προσγειωθεί με ασφάλεια.

Ήταν Φεβρουάριος του 1943 και το αμερικανικό βομβαρδιστικό All American IIΙ

τύπου B-17 F-5-BO, απογειώθηκε από την συμμαχική βάση της Μπίσκρα στην Αλγερία. Αποστολή του ήταν ο βομβαρδισμός γερμανικών στόχων στα παράλια της Τυνησίας. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης, ο σχηματισμός των αμερικανικών αεροσκαφών ξεκίνησε να επιστρέφει.

Αναπαράσταση της αποστολής του All American III. Το B-17 Flying Fortress κατά την διάρκεια επιστροφής στη βάση του χτυπήθηκε αιφνιδιαστικά από ένα γερμανικό Messercschmitt Bf 109. Διόραμα του Bjorn Jacobsen

Η αερομαχία
Σε απόσταση περίπου τριακοσίων μιλίων από τη βάση τους οι αμερικανοί δέχονται επίθεση από δύο γερμανικά καταδιωκτικά Messercschmitt Bf 109. Οι πυροβολητές του All American κατέρριψαν το ένα. Το άλλο απέφυγε τα πυρά κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς πολύ κοντά στο αμερικανικό βομβαρδιστικό.
Οι πυροβολητές όμως με συνεχείς ριπές κατάφεραν να το χτυπήσουν την ώρα που το καταδιωκτικό εκτελούσε επιθετική κάθοδο. Τα πυρά φαίνεται ότι είτε σκότωσαν τον πιλότο είτε προκάλεσαν σοβαρή βλάβη στο σύστημα πλοήγησης. Ενδεχομένως να συνέβησαν και τα δύο.

Η αναπαράσταση της αερομαχίας. Διόραμα του Bjorn Jacobsen

Το αποτέλεσμα ήταν το γερμανικό καταδιωκτικό να μείνει ακυβέρνητο και να συγκρουστεί με το βομβαρδιστικό. Από την σφοδρή πρόσκρουση το Μέσερσμιτ έσκισε το ουραίο τμήμα του τεράστιου αμερικανικού βομβαρδιστικού, που λόγω του όγκου του δεν πρόλαβε να αποφύγει την σύγκρουση. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ενώ η οπίσθια άτρακτος σχεδόν αποκόπηκε, το All American συνέχισε να πετάει.

Το αεροσκάφος επέστρεψε με ασφάλεια στη βάση του παρά την εκτεταμένη ζημιά στην πίσω άτρακτο. Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

Το πτερύγιο του μαχητικού χτύπησε την κορυφαία οπίσθια άτρακτο του αμερικανικού αεροπλάνου και σχεδόν απέκοψε την ουρά του βομβαρδιστικού. Το μεγάλο διαγώνιο σχίσιμο έμοιαζε σαν μια τεράστια «σπαθιά». Το ουραίο τμήμα κρατήθηκε στη θέση του οριακά από ένα σχετικά μικρό κομμάτι μετάλλου! Διαφορετικά η πτώση θα ήταν ακαριαία. Στο πίσω μέρος υπήρχε πολυβολείο. Τα μεταλλικά μέρη που το συγκρατούσαν ήταν αυτά που έσωσαν το All American.

Δείτε όλο διόραμα του Bjorn Jacobsen με τις σκηνές της πρωτοφανούς αερομαχίαςΑναπαράσταση της αερομαχίαςΑναπαράσταση της αερομαχίαςΑναπαράσταση της αερομαχίας

Τα υπόλοιπα αμερικανικά μαχητικά που το συνόδευαν δημιούργησαν έναν κλοιό ασφαλείας γύρω από το βομβαρδιστικό έως ότου ξέφυγαν από την εμβέλεια των εχθρικών πυρών. Ο πιλότος του, Κεν Μπραγκ Τζούνιορ, συνέχισε να πετά για ακόμα 300 μίλια και 90 λεπτά μετά την σύγκρουση κατάφερε να προσγειωθεί με ασφάλεια. Η άμμος της ερήμου βοήθησε και αυτή στην ασφαλή προσγείωση αφού η ουραία ρόδα είχε καταστραφεί. Το αεροσκάφος σύρθηκε στην άμμο για πολλά μέτρα και ακινητοποιήθηκε.

Ο σκύλος που προσεύχεται

Το All American επισκευάστηκε και συνέχισε τις πολεμικές επιχειρήσεις μέχρι το 1945 οπότε και στάλθηκε προς διάλυση. Όμως η περιπέτεια αεροσκάφους και πληρώματος έγινε η αφορμή για το νέο έμβλημα της 414 μονάδας βομβαρδιστικών.

Ο Σκύλος που προσεύχεται καθισμένος πάνω στην πίσω  άτρακτο έγινε το έμβλημα της 414ης μονάδας

«Comin’ in on the wing and a Prayer» λέει ο σκύλος -μασκότ των αμερικανικών βομβαρδιστικών.

Πηγή φωτογραφιών αναπαράστασης: Bjorn Jacobsen

The post Ο αεροπορικός άθλος του Β Παγκοσμίου. Αμερικανικό βομβαρδιστικό επέστρεψε στη βάση του με κομμένο το ουραίο τμήμα. Είχε χτυπηθεί από γερμανικό καταδιωκτικό appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα