«Νέοι κανόνες μετά τον κορονοϊό. Παρελθόν οι γεμάτες παραλίες». Τι είναι το υγειονομικό πρωτόκολλο και που θα χρησιμεύσει, σύμφωνα με τον Guardian

Αφιέρωμα στα μέτρα που θα πάρει η Ελλάδα, για την επανέναρξη του τουρισμού, μετά την κρίση του κορονοϊού, φιλοξενεί ο Guardian.

Στο αφιέρωμα με τίτλο «Η Ελλάδα ετοιμάζει νέους κανόνες για τον τουρισμό με την ΕΕ, μετά τον κορονοϊό», το δημοσίευμα αναφέρει πως όσοι έχουν στο μυαλό τους «γεμάτες παραλίες και τουριστικά λεωφορεία,

ή γεμάτες πτήσεις και ξενοδοχεία» να το ξεχάσουν… Φιλοξενώντας μάλιστα δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, αναφέρονται στο πως θα επαναλειτουργήσει ο τουρισμός στη χώρα, κάτω από «ειδικούς κανόνες» ώστε να εμποδιστεί κατά το δυνατόν, τυχόν νέα εξάπλωση του κορονοϊού.

«Αν σκεφτόμαστε να ταξιδέψουμε φέτος, αυτό θα πρέπει να γίνεται κάτω από νέους κανόνες. Πρέπει να εφαρμόσουμε νέους κανόνες για τα ξενοδοχεία, τις παραλίες, τις πισίνες, ακόμη και τους πρωινούς μπουφέδες στα ξενοδοχεία και για τα τουριστικά λεωφορεία», αναφέρει στον Guardian ο υπουργός, που πριν μερικές ημέρες είχε μιλήσει και στο BBC για το πως θα πορευτεί η Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού.

Συζητήσεις των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ

Σήμερα, οι υπουργοί του κλάδου στην ΕΕ, θα συζητήσουν για το νέο πλαίσιο κανονισμών που θα πρέπει να εφαρμοστεί, ώστε να επανεκκινήσει ο κλάδος, αλλά κάτω από όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας. Το δημοσίευμα αναφέρει πως στην ατζέντα των συζητήσεων είναι πέρα από την θερμοκρασία την οποία θα παίρνουν από τους ταξιδιώτες και τα «πιστοποιητικά κορονοϊού» που σκέφτονται ως ένα μέτρο προφύλαξης. Ακόμη θα συζητηθεί να γίνονται και εξετάσεις αίματος πριν ταξιδέψουν με προορισμό άλλη χώρα.

«Θα πιέσουμε για μία κοινή συμφωνία στην ΕΕ. Χρειαζόμαστε νέους κανόνες για να μπορέσουμε να επιτρέψουμε την μετακίνηση ανθρώπων από μία χώρα σε άλλη, από την στεριά, την θάλασσα ή τον αέρα. Προσωρινούς κανόνες που θα έχουν μία λογική. Για παράδειγμα πτήσεις με 10 ανθρώπους στα αεροπλάνα, μοιάζει ως ένα καλό μέτρο από τη στιγμή που δεν διεξάγονται πτήσεις», σχολίασε ο Θεοχάρης.

Guardian: Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα απ’ όσο αναμενόταν με τον κορονοϊό

Ο τουρισμός είναι ένας κλάδος που απασχολεί 75 εκ. ανθρώπους στην Ευρώπη, όπως αναφέρει ο Guardian, που επισημαίνει ότι το 20% των εσόδων της Ελλάδας εξαρτάται από αυτόν τον κλάδο. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην ζημιά που έχει υποστεί ο τουριστικός κλάδος στην Ελλάδα από την κρίση του κορωνοϊού, καθώς και στον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων, τους οποίους συγκρίνει με άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Τουρκία, αναφέροντας πως «η Ελλάδα τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα απ’ ότι ίσως αναμενόταν».

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο θερμό κλίμα της Ελλάδας, ιδίως μετά τον Ιούλιο, όπου ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως ελπίζει ότι η τουριστική σεζόν θα ανοίξει. «Όταν χαλαρώσουν τα μέτρα, ένας καλός μήνας θα χρειαστεί ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος για την επανεκκίνηση του τουρισμού . Τουριστικά πρακτορεία περιμένουν και ελπίζουν να βγάλουμε κανόνες που θα επιτρέψουν τους επισκέπτες. Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία, μία προσοχή και να σκεφτούμε καλά πως θα πράξουμε ώστε να βγάλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Θεοχάρης.

Έτσι θα ανοίξουν και πάλι τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Στην τελική ευθεία είναι η σύνταξη του «υγειονομικού πρωτοκόλλου», που θα καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων στην εποχή του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Τουρισμού στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, εκτός απροόπτου, θα προβεί στη δημοσιοποίηση αυτού του πρωτοκόλλου, αφού η διαβούλευση με τον ΕΟΔΥ αλλά και με τις ξενοδοχειακές ενώσεις προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Τα σχέδια μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και οι προτάσεις τους

Από την πλευρά τους, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας έχουν καταρτίσει ήδη δικά τους σχέδια, αλλά και καταθέσει τις προτάσεις τους στις αρμόδιες αρχές. Στο σημείο αυτό, η πρόεδρος του ΙΤΕΠ και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων στην Κω, Κωνσταντίνα Σβήνου, σημειώνει ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας έχει ήδη συστήσει ομάδα εργασίας και τις επόμενες ώρες θα παραδώσει στον ΕΟΔΥ τις δικές του θέσεις για το πώς πρέπει να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία, στην επανεκκίνηση τους.

Συνεργασία ΞΕΕ – ΕΟΔΥ

Η συνεργασία του ΞΕΕ με τον ΕΟΔΥ έχει τη δική της βαρύτητα, καθώς όπως τονίζει η κυρία Σβήνου, «ο ΕΟΔΥ δεν μπορεί να το φτιάξει από μόνος του ένα πρωτόκολλο υγειονομικής λειτουργίας, χωρίς να λάβει υπόψη τι είναι εφικτό και τι όχι για τις ξενοδοχειακές μονάδες».

Σε αυτό ακριβώς το σημείο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, εκφράζει την αγωνία του, για τις οδηγίες που θα συμπεριλαμβάνει το υπό κατάρτιση υγειονομικό πρωτόκολλο. Θα είναι οικονομικά εφαρμόσιμο από τις ξενοδοχειακές μονάδες; Για παράδειγμα το… εξ αποστάσεως check in & check out των πελατών, που απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά το τεχνολογικό υπόβαθρο των επιχειρήσεων, θα μπορεί να εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό οικονομικό πρόβλημα;

Το «υγειονομικό πρωτόκολλο» έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επαναλειτουργία των ξενοδοχείων

Σε αυτό και σε άλλα εξειδικευμένα ζητήματα που έφερε στην επιφάνεια η επιδημία του κορονοϊού φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις το υγειονομικό πρωτόκολλο, που τη δεδομένη χρονική συγκυρία διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή στη λειτουργία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Αύριο το πρωί, με ενδιαφέρον αναμένεται η τηλεδιάσκεψη του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη με τους ομόλογους υπουργούς Τουρισμού της ΕΕ και δεν αποκλείεται να υπάρχουν απαντήσεις στο κρίσιμο θέμα του υγειονομικού διαβατηρίου, όπως τουλάχιστον έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά. Η υγεία επισκεπτών και εργαζομένων σε πρώτο πλάνο.

The post «Νέοι κανόνες μετά τον κορονοϊό. Παρελθόν οι γεμάτες παραλίες». Τι είναι το υγειονομικό πρωτόκολλο και που θα χρησιμεύσει, σύμφωνα με τον Guardian appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα