Μάτι. Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία με τη γιαγιά και την 9χρονη εγγονή που έκανε το γύρο του κόσμου. Ποιος είναι ο 14χρονος φωτογράφος-ήρωας

23 Ιουλίου 2018. Γιαγιά και εγγονή στέκονται σφιχταγκαλιασμένες μέσα στη θάλασσα, ενώ το Μάτι φλέγεται. Τις επόμενες μέρες, η τραγική λήψη κάνει το γύρο του διαδικτύου παγκοσμίως. Φωτογράφος είναι ο 14χρονος αδερφός του κοριτσιού.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της δημοσιογράφου Αλεξίας Σβόλου που είναι η νονά του 9χρονου κοριτσιού, ο 14χρονος Βασιλης που τράβηξε τη φωτογραφία έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο στη διάσωση των δικών του ανθρώπων όσο και άλλων που βρέθηκαν στην ίδια παραλία.

«Βρίσκονταν στο σπίτι το οποίο είναι ακριβώς πάνω στο παραλιακό μονοπάτι του Ματιού με τα βραχάκια

και τα πολύ μικρά λιμανάκια από κάτω που δεν έχουν ουσιαστικά παραλίες. Ο Βασίλης είδε πρώτος με τους φίλους του τη φωτιά γιατί ήταν στο από πάνω σπίτι ενός φίλου του.

Τότε τους είπε χαρακτηριστικά «δεν θα προλάβει να μας φτάσει». Μέσα σε λεπτά, γιατί τράβαγε και βίντεο, κατάλαβε ότι έφτανε η φωτιά και έγινε μπλακ αουτ, κόπηκε ρεύμα, νερό ταυτόχρονα. Έτρεξε στο δικό του το σπίτι το οποίο είναι γειτονικό για να είναι μαζί με τους δικούς του ανθρώπους. Οι γονείς του ήταν ακόμα στις δουλειές τους και είχε την ψυχραιμία να κλείσει παράθυρα και πόρτες. Το παπαγαλάκι τους σώθηκε χάρη σε αυτή την παρέμβαση.

Δεν έπαθε τίποτα γιατί ήταν κλειδαμπαρωμένο μέσα στο σπίτι. Η μόνη στιγμή που φοβήθηκε είναι όταν εκεί που τα έκλεινε όλα και κοίταζε από τα παράθυρα άκουσε ένα ουρλιαχτό γείτονα «φωτιά» αναγνώρισε και τη φωνή και κατάλαβε ότι η φωτιά δεν ήταν μακριά αλλά δίπλα στο σπίτι. Αμέσως, αρπάζει την γιαγιά και την 9χρονη Κάτια και τους λέει «είναι ή τώρα ή ποτέ, φεύγουμε«.

Κουτρουβαλάνε, κατεβαίνουν τα πέτρινα σκαλάκια της παραλίας, είναι μία μικρή παραλία και να πηδήξεις χτυπάς, δεν σκοτώνεσαι, είναι χαμηλά τα βράχια. Σε αυτή την παραλία ζήτημα είναι αν χωράνε 5 με 7 άτομα. Μαζεύτηκαν 60 και δεν έβλεπαν ο ένας τον άλλο. Τον πήραν οι φίλοι του τηλέφωνο, του είπαν ότι είναι στην παραλία και δεν τους έβλεπε.

Σε μία τσάντα είχε ρίξει με τεράστια ψυχραιμία ό,τι υπήρχε για επικοινωνία, κινητά, tablet και είπε: ”Αυτά τα χρειάζομαι για να επικοινωνήσω». Έφτασαν στο λιμάνι της Ραφήνας και όπως είναι μέσα στη θάλασσα, βλέπει ένα πεύκο γερμένο να παίρνει φωτιά και λέει στον κόσμο που ήταν εκεί: «Αυτό πρέπει να το σβήσουμε γιατί θα μας κάψει και θα μας πνίξει”.

Και ορμήξανε όλοι πάνω στην σκάλα με μπλούζες, σακούλες και ό,τι είχαν και έσβησαν το πεύκο».

Σε δηλώσεις του στη lifo, ο Βασίλης θυμάται:

«Από τις 7.00 μμ μέχρι τις 10.30 μμ. ήμασταν μέσα στη θάλασσα, πάνω στα βραχάκια, 60 άνθρωποι σε μια παραλία που δεν χωρά ούτε δέκα.   Ήρθε μια ψαρόβαρκα με άνδρες του λιμενικού. Μας είπαν ‘πέστε στη θάλασσα να κολυμπήσετε’ αλλά δεν μπορούσαν όλοι. Είχαμε ηλικιωμένους, έγκυες.   Ευτυχώς είχαν ένα κανό κι έπαιρναν τον κόσμο από τα βράχια. Βοήθησα κι εγώ τους ηλικιωμένους και τις εγκύους να μπουν μέσα και βούτηξα. Ήμουν ο μόνος που πήγα στην ψαρόβαρκα κολυμπώντας. Μας έβγαλαν στο λιμάνι της Ραφήνας. Ήταν εκεί ο πατέρας μου και πέσαμε ο ένας στην αγκαλιά του άλλου. Τότε για πρώτη φορά, μίλησε η γιαγιά. Κοίταξε τον μπαμπά (τον γιο της) και του είπε: ‘Ο αέρας ήταν δαιμονικός’. Έπειτα μας έσφιξε στην αγκαλιά της, δυνατά για να διώξει τους δαίμονες».

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Δείτε το Μάτι από ψηλά πριν και μετά την καταστροφή. Η ιστορία του οικισμού όπου ο κεντρικός δρόμος έχει διαστάσεις μονόδρομου, αλλά αποκαλείται Λεωφόρος (βίντεο drone)

The post Μάτι. Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία με τη γιαγιά και την 9χρονη εγγονή που έκανε το γύρο του κόσμου. Ποιος είναι ο 14χρονος φωτογράφος-ήρωας appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα