Καύσωνας. 44 βαθμούς Κελσίου θα φτάσει ο υδράργυρος τις επόμενες μέρες – Για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι

Κορύφωση του κάυσωνα τις επόμενες μέρες βλέπουν οι μετεωρολόγοι ενώ προειδοποιούν για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Κίνδυνος πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνώνω, η κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται να συνοδευτεί από επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στη χώρα μας, όπου ήδη η ευφλεκτότητα της διαθέσιμης καύσιμης ύλης βρίσκεται σε κρίσιμα επίπεδα εξαιτίας της επικράτησης θερμών και ξηρών συνθηκών από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε
στο podcast μας

Με βάση τον Καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη, ο οποίος υπολογίζεται επιχειρησιακά από το Eθνικό Aστεροσκοπείο Aθηνών, για την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021, πολύ υψηλή επικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών αναμένουμε σε Κυκλάδες, Κρήτη και Αν. Αιγαίο, καθώς και κατά τόπους στην Πελοπόννησο.

Καναδικός πυρο-μετεωρολογικός δείκτης για την Τετάρτη 30/06/2020, όπως υπολογίστηκε από το μετεωρολογικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr

Η Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021 αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη πυρομετεωρολογικά ημέρα. Παράλληλα με την κορύφωση του κύματος καύσωνα, αναμένουμε μεταβολή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας με σταδιακή αποχώρηση των θερμών και ξηρών αεριών μαζών, η οποία θα συνοδευτεί από τη στροφή των ανέμων σε δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις, με παράλληλη ενίσχυση της έντασής τους.

Η σταδιακή επικράτηση των δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις ήδη πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, ελαττώνοντας παράλληλα σε σημαντικό βαθμό τη διαθέσιμη υγρασία.

Καναδικός πυρο-μετεωρολογικός δείκτης για την Πέμπτη 01/07/2020, όπως υπολογίστηκε από το μετεωρολογικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr

Ως εκ τούτου, πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021 σε Πελοπόννησο (κυρίως σε Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία), Βοιωτία, Φθιώτιδα, και Δωδεκάνησα (κυρίως στα ανατολικά τμήματα των νήσων), αλλά και κατά μήκος του ηπειρωτικού κορμού της χώρας ανατολικά της Πίνδου.

Τους 44 βαθμούς θα φτάσει ο υδράργυρος

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες με μέγιστες τιμές στους 43-44 βαθμούς στα ηπειρωτικά, αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης, ασθενείς έως μέτριοι άνεμοι στα πελάγη με βαθμιαία ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων μετά το απόγευμα, θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Για την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021 προβλέπεται ηλιοφάνεια με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, λίγες νεφώσεις τις θερμές ώρες στα ορεινά ηπειρωτικά, ενώ η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική.

Αττική

Ηλιοφάνεια, πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τοπικές νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας κυρίως στα βόρεια τμήματα του νομού περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα δυτικά τμήματα τοπικά έως τους 40-41 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, όπου μετά το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους 4-5 μποφόρ.

Θεσσαλονίκη

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας στα γύρω ορεινά και υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ, όπου μετά το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους 4-5 μποφόρ.

H πορεία της μέγιστης θερμοκρασίας από την Τετάρτη 30/06 έως και την Κυριακή 04/07, σε πέντε επιλεγμένες πόλεις της Ελλάδος, με τις μεγαλύτερες μέγιστες θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες να καταγράφονται στη Θεσσαλία και στη Βοιωτία Πηγή meteo.gr

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 37 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 26 έως 44 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 22 έως 39 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο έως τους 35 βαθμούς), 24 έως 38 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη (τοπικά στη Νότια Κρήτη έως τους 39 βαθμούς), 24 έως 40 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 25 έως 36 βαθμούς Κελσίου στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ με βαθμιαία στροφή των ανέμων μετά το απόγευμα σε βορειοδυτικούς μέτριους 5 μποφόρ, στο Νότιο Αιγαίο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και βαθμιαία στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο μέτριοι 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα

Μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα καλεί τους πολίτες να πάρουν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Όπως αναφέρει, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει τα ανώτερα ανεκτά όρια και σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια, νηνεμία, παρατεταμένοι χαμηλοί άνεμοι μίας κατεύθυνσης κ.λπ.), μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες που δεν είναι ανεκτές από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Oι παθολογικές καταστάσεις που δημιουργούνται μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή.

Η σημαντικότερη εξέλιξη των διαταραχών του οργανισμού από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι η θερμοπληξία, που εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο κυρίως σε περίοδο καύσωνα και εκδηλώνεται με αιφνίδια αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (>40-41οC), με ερυθρότητα και ξηρότητα του δέρματος, με έντονο αίσθημα δίψας, συγχυτική συμπεριφορά, με σπασμούς του σώματος και τέλος με απώλεια συνείδησης και κωματώδη κατάσταση.

Ειδικά τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, πνευμονοπάθειες κ.λπ., ανήκουν στις ιδιαίτερα ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες και πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα τους θερινούς μήνες για την αποφυγή των παραπάνω νοσηρών καταστάσεων.

Οδηγίες προφύλαξης:Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.Αφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β’ αναστολείς κ.λπ. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους, προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου

Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί, καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους.

Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού (βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λπ.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρός τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα, το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών, όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λπ.

Πηγή: meteo.gr

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Η Σαντορίνη της Κολομβίας. Το μικρό χωριό, που αντέγραψε την αισθητική της Θήρας. Γιατί πιστεύεται ότι ήταν παραγγελία του Εσκομπάρ

The post Καύσωνας. 44 βαθμούς Κελσίου θα φτάσει ο υδράργυρος τις επόμενες μέρες – Για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα