Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία. Τουλάχιστον δυο νεκροί από τους βομβαρδισμούς. Αυστηρό μήνυμα Ερντογάν για εξουδετέρωση των απειλών κατά της Τουρκίας (live εικόνα)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μήνυμά του στο Twitter, ανέφερε ότι η επιχείρηση εναντίον «των τρομοκρατών του PKK» και των τζιχαντιστών στην Συρία, μόλις ξεκίνησε.

Ο Τούρκος πρόεδρος ονόμασε την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» και υποστηρίζει στο μήνυμα του ότι στόχος είναι η αποφύγει της δημιουργίας ενός «διαδρόμου τρομοκρατίας», στα νότια σύνορα της χώρας και να επέλθει ειρήνη στην περιοχή. Στην επιχείρηση συμμετέχει και ο συριακός στρατός

(σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα), πάντα σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο.

Σε νεότερο μήνυμά του και πάλι στο Twitter, αναφέρει «θα εξουδετερώσουμε όλες τις απειλές τρομοκρατίας εναντίον της Τουρκίας για τον καθορισμό μίας ασφαλούς ζώνης, η οποία θα οδηγήσει τους Σύρους πρόσφυγες ξανά πίσω στα σπίτια τους». «Θα διατηρήσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα ελευθερώσουμε τις τοπικές κοινότητες από τους τρομοκράτες», καταλήγει το tweet του προέδρου της Τουρκίας.

Αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας στη Συρία

Νωρίτερα την Τετάρτη είχε γίνει γνωστό ότι τα στρατεύματα της Τουρκίας είχαν αρχίσει να περνούν σε συριακό έδαφος. Τα πρώτα χτυπήματα έγιναν από το τουρκικό πυροβολικό και από μαχητικά αεροσκάφη. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, έκαναν λόγο για βομβαρδισμούς από τουρκικά μαχητικά και για θύματα μεταξύ αμάχων.

Σύμφωνα με τους SDF, τουρκικά μαχητικά πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και κατοικημένες περιοχές στο Τελ Αμπιάντ, το Ρας αλ Άιν, το Καμισλί και το Άιν Ίσα, σε βάθος 50 χλμ. στη Συρία. Συνολικά 25 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από την παραμεθόριο περιοχή στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Smoke could be seen rising near the Turkish-Syrian border as Turkish President Recep Erdogan announced that a Turkish military operation into Syria had started.

Read more on this #breakingnews story here: https://t.co/gmgGg8QNTR pic.twitter.com/N58AekY7Lr

Sky News (@SkyNews) October 9, 2019

Πηγές από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας αναφέρουν σύμφωνα με το ΑΠΕ ότι τουρκικά πυροβόλα Χόβιτσερ άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και αποθήκες με πυρομαχικά.

Εκρήξεις, καπνός, εγκαταλείπουν οι κάτοικοι την περιοχή
Ένας αυτόπτης μάρτυρας στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ περιέγραψε στο Reuters ότι εκρήξεις αντηχούν και καπνός υψώνεται στην περιοχή. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν μαζικά την πόλη.

Με αυτοκίνητα, μηχανές, ή ακόμη και πεζή, οι ντόπιοι σπεύδουν να απομακρυνθούν. Στο μεταξύ, ο ασκών χρέη προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής Τζέρι Μάθιους Ματζίλα, απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να «λυπηθεί τους άμαχους» και να «επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

25 jets fly all over the border cities and bombardment. @cmoc_sdf @CENTCOM @UN @StateDept pic.twitter.com/rJzKvoCjZ7

— Shervan Derwish (@shervanderwish) October 9, 2019

Ρουκέτες έπληξαν τουρκική πόλη

Λίγο μετά την έναρξη της επίθεσης, δύο βλήματα όλμου έπληξαν την τουρκική συνοριακή πόλη Τζεϊλανπινάρ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ακόμη, το Anadolu ανέφερε ότι 6 ρουκέτες, που εκτοξεύτηκαν από το Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας, έπεσαν στο κέντρο της τουρκικής συνοριακής πόλης Νουσαϊμπίν.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας
Μετά τις αναρτήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας έβγαλε ανακοίνωση για την έναρξη της επιχείρησης στη Συρία.

«Η επιχείρηση »πηγή ειρήνης» ξεκίνησε στις 16:00 σήμερα με σκοπό τη διασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων μας, την αποτροπή της δημιουργίας ενός διαδρόμου τρομοκρατίας κατά μήκους των ανατολικών συνόρων μας, την εξουδετέρωση τρομοκρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους και των PKK/ YPG, που απειλούν την εθνική ασφάλειά μας και για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την επιστροφή των εκτοπισμένων Σύριων στα σπίτια τους», ανέφερε η ανακοίνωση.

The Turkish Armed Forces launched Operation Peace Spring in the east of the Euphrates river.https://t.co/qhVedS8c3z pic.twitter.com/70bPJUMWpv

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) October 9, 2019

Το μέτωπο που άνοιξε η Τουρκία

Το μέτωπο που έχει ανοίξει σε πρώτη φάση η Τουρκία έχει εύρος 120 χλμ., μεταξύ των πόλεων Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αιν, ενώ η ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει η Αγκυρα έχει βάθος 32 χιλιομέτρων. Παρόλα αυτά, νωρίτερα την Τετάρτη σύμβουλος του Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η ζώνη ασφαλείας προκειμένου να συμπεριλάβει ακόμη και τις επαρχίες Ντέιρ Εζόρ και Ράκα. Κάτι που θα σήμαινε ότι η Τουρκία θα καταλάμβανε όλα τα εδάφη που είναι υπό των έλεγχο των Κούρδων και των Αράβων συμμάχων τους του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού.

Ερντογάν: Θα εξαλείψουμε την τρομοκρατική απειλή

«Με την επιχείρηση θα εξαλείψουμε την τρομοκρατική απειλή στη χώρα μας. Χάρη στη ζώνη ασφαλείας που θα δημιουργήσουμε, θα διασφαλίσουμε ότι οι Σύροι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Θα προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα απελευθερώσουμε τους ανθρώπους της περιοχής από την τρομοκρατία», διεμήνυσε ακόμη ο Ερντογάν μέσω Twitter.

Η Τουρκία κινητοποίησε χιλιάδες Σύρους αντάρτες κατά των Κούρδων

Τουλάχιστον 18.000 Σύροι αντάρτες μέλη ομάδων του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (FSA), που εξοπλίζει και χρηματοδοτεί η Άγκυρα, ετοιμάζονται να λάβουν μέρος στο πρώτο στάδιο της επιχείρησης της Τουρκίας κατά των κουρδικών δυνάμεων. Οι περισσότεροι προέρχονται από βορειοδυτικές περιοχές που είχε θέσει η Τουρκία υπό τον έλεγχό της στις προηγούμενες επιχειρήσεις της στη Συρία πέρυσι και το 2016. Συγκεντρώθηκαν σ’ έναν πρώην προσφυγικό καταυλισμό στην τουρκική μεθοριακή πόλη Άκτσακαλε, και σύμφωνα με τον Ανουάρ αλ Χακ, εκπρόσωπο μιας ομάδας εντός του FSA, 8.000 εξ’ αυτών θα επιτεθούν στο Ταλ Αμπιάντ και άλλοι 10.000 κατά του Ρας αλ Αϊν, ενώ απροσδιόριστος αριθμός τους θα κινηθεί κατά του Κομπάνι -τρεις πόλεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κουρδικών πολιτοφυλακών YPG.

Γιούνκερ σε Τουρκία: Σταματήστε την επιχείρηση

Η πρώτη αντίδραση της ΕΕ ήρθε διά στόματος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση, τονίζοντας ότι δεν θα δοθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για μια ζώνη ασφαλείας.

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Δείτε live εικόνα από το σημείο εφόδου των στρατευμάτων στη Συρία

The post Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία. Τουλάχιστον δυο νεκροί από τους βομβαρδισμούς. Αυστηρό μήνυμα Ερντογάν για εξουδετέρωση των απειλών κατά της Τουρκίας (live εικόνα) appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα