«Ή θα σε ραπίσω ή θα σε φιλήσω». H φράση του διαδόχου Κωνσταντίνου στον παράτολμο διοικητή Βελισσαρίου, ο οποίος με τους ευζώνους του ξεγέλασε τους Τούρκους στα Ιωάννινα (βίντεο)

Για την απελευθέρωση της πρωτεύουσας της Ηπείρου 105 χρόνια πριν, χρειάστηκε να χυθεί πολύ αίμα.
Τα Ιωάννινα απελευθερώθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου του 1913, έπειτα από πεντάμηνη μάχη με τους Τούρκους.

Άνδρες και γυναίκες εντάχθηκαν στο κατασκοπευτικό δίκτυο, χωρίς να υπολογίζουν τις αγχόνες των Τούρκων.
Πολλές φορές, οι πληροφορίες τους αποδείχτηκαν πιο σημαντικές ακόμα και από τις εφόδους των στρατιωτών.
Οι μάχες μαίνονταν επί αρκετές ημέρες.
Η τελική επίθεση όμως, που

σήμανε την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, βασίστηκε σε παράτολμο σχέδιο των επικεφαλής των ευζώνων.
Οι διοικητές δύο προωθημένων ταγμάτων, Ιωάννης Βελισσαρίου και Γιώργος Ιατρίδης, παρά την εντολή να εγκατασταθούν στο χωριό Πεδινή, αποφάσισαν να πλησιάσουν τα οχυρά των Τούρκων και να τους παραπλανήσουν.

Η παράτολμη ενέργεια των Βελισσαρίου και Ιατρίδη έκανε τους Τούρκους να πιστέψουν ότι έξω από τα Ιωάννινα είχε συγκεντρωθεί μεγάλη ελληνική δύναμη και άρα κάθε αντίσταση ήταν μάταιη. Έτσι παραδόθηκαν άνευ όρων!

Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου», το παράτολμο σχέδιο των δύο διοικητών και την επιτυχημένη έκβαση του, που έκανε τον επικεφαλής του ελληνικού στρατού, διάδοχο Κωνσταντίνο, να πει στον ταγματάρχη Βελισσαρίου: «Ή θα σε ραπίσω ή θα σε φιλήσω».

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Γιατί η ιστορική φωτογραφία του διαδόχου Κωνσταντίνου στο χάνι Εμίν Αγάν δεν θα υπήρχε, εάν ο παράτολμος ταγματάρχης Βελισσαρίου δεν τον είχε παρακούσει. Η καταδρομική επιχείρηση που οδήγησε στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων

Το άρθρο «Ή θα σε ραπίσω ή θα σε φιλήσω». H φράση του διαδόχου Κωνσταντίνου στον παράτολμο διοικητή Βελισσαρίου, ο οποίος με τους ευζώνους του ξεγέλασε τους Τούρκους στα Ιωάννινα (βίντεο) δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα