Η πρώτη γυναίκα που μπήκε στη λίστα τρομοκρατών του FBI. Η πολιτική ακτιβίστρια Ασάτα Σακούρ, καταδικάστηκε σε ισόβια για δολοφονία αστυνομικού και απέδρασε στην Κούβα

2 Μαΐου 1973. Η Ασάτα Σακούρ, βασικό στέλεχος της οργάνωσης «Απελευθερωτικός Στρατός των Μαύρων» (Black Liberation Army/BLA), οδηγούσε μαζί με δύο συντρόφους της στο Νιου Τζέρσει. Ξαφνικά ακούστηκε η σειρήνα ενός περιπολικού. Δύο αστυνομικοί της ζήτησαν να σταματήσει. Μέσα σε λίγα λεπτά εκτυλίχθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών. Ένα μέλος του BLA και ένας αστυνομικός έπεσαν
νεκροί.Η Σακούρ, αν και τραυματισμένη, κατάφερε να απομακρυνθεί από το σημείο. Τελικά συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για το φόνο του αστυνομικού. Το 1979 δραπέτευσε και το 1984 της δόθηκε πολιτικό άσυλο στην Κούβα. Το FBI ανέλαβε τον εντοπισμό της. Μάλιστα, η Ασάτα Σακούρ έγινε η πρώτη γυναίκα που τοποθετήθηκε στη λίστα τρομοκρατών του FBI.Η ανοιχτή επιστολή της Σακούρ στον Πάπα

Η αιματηρή συμπλοκή της 2ας Μαΐου 1973 οδήγησε στη σύλληψη της Ασάτα Σακούρ και στην καταδίκη της σε ισόβια. Μετά την απόδρασή της, το FBI καθώς και η πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ ρίχτηκαν στη μάχη για τον εντοπισμό της, προσφέροντας μάλιστα αμοιβή 2 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον βοηθήσει στην εκ νέου σύλληψή της.

Απηύθυναν κάλεσμα μέχρι και στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, προκειμένου να συνεισφέρει στην επιχείρηση. Η Ασάτα Σακούρ, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Κούβα, απάντησε με ανοιχτή επιστολή προς τον Πάπα, η οποία δημοσιεύτηκε το 1998. Η καταζητούμενη δεν δίστασε να καταγγείλει τόσο τις συνθήκες κράτησής της αλλά και να αμφισβητήσει τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ.

«Με συνέλαβαν στο Νιου Τζέρσεϊ το 1973, αφού πρώτα με πυροβόλησαν δυο φορές. Μεταφέρθηκα σε τοπικό νοσοκομείο όπου δέχτηκα μια σειρά εκφοβισμών, γρονθοκοπημάτων και βασανιστηρίων. Το 1977 ξεκίνησε η δίκη μου, την οποία μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς ως δημόσιο λιντσάρισμα. Το σώμα των ενόρκων απαρτιζόταν μόνο από λευκούς. Έμεινα στην απομόνωση για περίπου δύο χρόνια στο νησί Ρικερς. Κάποιοι δικηγόροι μου φυλακίστηκαν. Δραπέτευσα το 1979 γιατί φοβόμουν ότι θα δολοφονηθώ μέσα στη φυλακή».

Ολόκληρη η επιστολή εκφωνημένη από την Ασάτα Σακούρ εδώ: 

Το ποινικό βιογραφικό και η απόδραση της Σακούρ

Από το 1973 έως το 1977, η Ασάτα Σακούρ βρέθηκε στη θέση του κατηγορουμένου 10 φορές, με αποτέλεσμα να διεξαχθούν επτά ποινικές δίκες εναντίον της. Κατηγορήθηκε για δύο ληστείες τραπεζών, απαγωγή ενός εμπόρου ναρκωτικών από το Μπρούκλιν, απόπειρα δολοφονίας δύο αστυνομικών στο Κουίνς της Νέας Υόρκης και οκτώ ακόμη κακουργήματα.

Από τις επτά ποινικές δίκες, οι τρεις κατέληξαν με αθωωτική και η μία με καταδικαστική απόφαση, ενώ τρεις κατηγορίες απορρίφθηκαν. Ωστόσο, η συμπλοκή στους δρόμους του Νιου Τζέρσεϊ τον Μάϊο του 1973 οδήγησε την Ασάτα Σακούρ στη φυλακή. Εκτός από την ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε με επιπλέον 33 χρόνια φυλάκισης.

Αφίσα για την απελευθέρωση της Ασάτα Σακούρ, μετά την καταδίκη της για τη δολοφονία ενός αστυνομικού στο Νιου Τζέρσεϊ (Πηγή: Wikimedia Commons)

Έξι χρόνια μετά, η Σακούρ σε συνεργασία με τρία μέλη του «Απελευθερωτικού Στρατού των Μαύρων» (BLA) κατάφερε να δραπετεύσει από τις γυναικείες φυλακές Κλίντον του Νιου Τζέρσεϊ. Στις 2 Νοεμβρίου 1979, οι τρεις συναγωνιστές της Ασάτα Σακούρ την επισκέφτηκαν, έχοντας κρυμμένα πιστόλια και έναν δυναμίτη.

Διαβάστε ακόμα: Οι τρεις κατάδικοι που πέρασαν δεκαετίες στην απομόνωση για ένα έγκλημα που πολλοί πιστεύουν ότι δεν διέπραξαν. Αποφυλακίστηκαν μετά από δικαστικούς αγώνες και παγκόσμια καμπάνια υπεράσπισης

Αφού κράτησαν όμηρους δύο υπάλληλους του σωφρονιστικού ιδρύματος, οδήγησαν την Σακούρ σε ένα φορτηγό και η απόδραση ολοκληρώθηκε. Ένας εκ των δικηγόρων της, ο Γουίλιαμ Κάνστλερ, ο οποίος είχε αναλάβει και την υπεράσπιση των κατηγορουμένων στην πολύκροτη Δίκη των 7 του Σικάγο, δήλωσε πολύ ευχαριστημένος με την απόδραση της Σακούρ.

Από Τζόαν Τσέσμαρντ σε Ασάτα Σακούρ

Στην Αμερική της δεκαετίας του 1950 δεν ήταν εύκολη η ζωή των μαύρων. Η Ασάτα Σακούρ γεννήθηκε το 1947 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, σε μια κοινωνία όπου ο ρατσισμός ήταν βαθιά ριζωμένος. Το πραγματικό της όνομα ήταν Τζόαν Τσέσμαρντ.

Μετακόμισε με τους παππούδες της στη Βόρεια Καρολίνα και βίωσε από πρώτο χέρι τον φυλετικό διαχωρισμό. Άλλωστε οι πινακίδες «White Only» και «Black Only» κυριαρχούσαν στον δημόσιο χώρο και υπαγόρευαν τις επιτρεπόμενες κινήσεις της. Όπως ήταν αναμενόμενο δεν άργησε να συνειδητοποιήσει αυτή την θεσμοθετημένη αδικία.

Το 1964, σε ηλικία 17 ετών και ενώ είχε παρατήσει το λύκειο για να δουλέψει, γνώρισε μια παρέα που ανήκε στην «Golden Drums», μια ακτιβιστική οργάνωση για τα δικαιώματα των μαύρων. Όπως έγραψε η ίδια στην αυτοβιογραφία της, μία συζήτηση για τον πόλεμο του Βιετνάμ της άλλαξε τη ζωή.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνη τη μέρα. Γαλουχηθήκαμε με αντικομμουνιστικά ιδεώδη, αλλά οι περισσότεροι δεν είχαμε ιδέα τι ήταν πραγματικά ο κομμουνισμός. Μόνο ένας χαζός θα άφηνε κάποιον άλλον να του υποδείξει τον εχθρό του«, ανέφερε στο βιβλίο της.

Το 1971 άλλαξε το όνομά της σε Ασάτα Σακούρ. «Το όνομα Τζοάν δεν μπορούσα ούτε να το ακούω πια. Δεν αισθανόμουν ούτε Τζοάν ούτε Νέγρα ούτε Αμερικάνα. Ένιωθα μια Αφρικάνα γυναίκα, στην καρδιά το μυαλό και την ψυχή«. Εκτός από το όνομα άλλαξε και την εμφάνισή της.  Πλέον ήταν μία υπερήφανη Αφροαμερικάνα με την χαρακτηριστική της αφάνα.

Από νοσηλεύτρια στο Αλκατράζ στους «Μαύρους Πάνθηρες»

Το 1970 ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός γιατρού και συμμετείχε εθελοντικά σε μια αποστολή στο Αλκατράζ. Η επίσκεψή της στις φυλακές υψίστης ασφαλείας συνέπεσε με την κατάληψη του Αλκατράζ από τους ιθαγενείς Αμερικάνους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες κράτησής τους.

Την ίδια χρονιά εντάχθηκε στους Μαύρους Πάνθηρες. Όπως έχει πει η ίδια «οι Μαύροι Πάνθηρες έλεγαν τα πράγματα με το όνομά τους. Καταλάβαινα γιατί πάλευαν. Και το πιο σημαντικό αυτής της οργάνωσης ήταν ότι δεν έβλεπε ως εχθρό όλους τους λευκούς ανθρώπους, αλλά τον καπιταλισμό«.

Ωστόσο, γρήγορα απογοητεύτηκε με την κατεύθυνση της οργάνωσης και της αριστεράς στην Αμερική και έγινε μέλος του «Απελευθερωτικού Στρατού των Μαύρων». Χαρακτηρίστηκε ως «η ψυχή» της οργάνωσης.

Η ιστορία και η καταδίκη της Ασάτα Σακούρ έχει αποτυπωθεί σε τραγούδια της χιπ χοπ σκηνής, καθώς έχει συγγενικούς δεσμούς με τον «βασιλιά της ραπ» Τούπακ Σακούρ. Η πολύχρονη δράση της στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης τριών κινηματογραφικών ταινιών.

Πηγή χαρακτηριστικής φωτογραφίας: Wikipedia

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Μεγάλωσε ανάμεσα σε οίκους ανοχής, κράτησε όμηρο τον πατέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και το FBI απείλησε τη ζωή του επειδή ήταν μέλος των «Black Panthers». Σάμιουελ Τζάκσον, το αληθινό σενάριο της ζωής του

The post Η πρώτη γυναίκα που μπήκε στη λίστα τρομοκρατών του FBI. Η πολιτική ακτιβίστρια Ασάτα Σακούρ, καταδικάστηκε σε ισόβια για δολοφονία αστυνομικού και απέδρασε στην Κούβα appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα