Η πρώτη φονική μάχη στο αλβανικό μέτωπο έγινε στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου. Πως οι πεζικάριοι από την Κόρινθο κατέλαβαν το ύψωμα και άνοιξαν το δρόμο για την ελληνική αντεπίθεση

Πάνω από το χωριό Βουλιαράτες Αργυροκάστρου δεσπόζει ένα ύψωμα που σημάδεψε τις εξελίξεις στο έπος του 40. Εκεί δόθηκε μια από τις πρώτες μάχες εντός αλβανικού εδάφους, όταν οι Ιταλοί οχυρώθηκαν για να αποκρούσουν την ελληνική αντεπίθεση. Στους πρόποδες σήμερα βρίσκονται οι τάφοι των Ελλήνων σταρτιωτών που σκοτώθηκαν στην ηρωική αναμέτρηση. Οι περισσότεροι ήταν από την Κόρινθο και τα Καλάβρυτα.

Την περίοδο του Ελληνοϊταλικού πολέμου το ύψωμα αυτό ήταν θέση στρατηγική γιατί ήλεγχε

την κοιλάδα της Δρόπολης απ΄όλες τις κατευθύνσεις. Από το δρόμο αυτό περνούσε η κύρια δύναμη του Ιταλικού στρατού η οποία τον Νοέμβριο του 1940 οπισθοχωρούσε και υπό την πίεση του ελληνικού στρατού κατευθυνόταν προς Τεπελένι.

Το ύψωμα του Αγ. Αθανασίου, όπου δόθηκε η πρώτη φονική μάχη εντός του αλβανικού εδάφους. Στην κορυφή σχηματίζεται ένα πλάτωμα με τα ερείπια ενός παλαιού μοναστηριού. Οι ντόπιοι το αποκαλούν Προσήλιο.

Την 1η Δεκεμβρίου 1940 ημέρα Κυριακή το χιόνι είχε σκεπάσει το ύψωμα αυτό και ένα τμήμα του ιταλικού στρατού που οπισθοχωρούσε το κατέλαβε. Επεδίωκε την επιβράδυνση της προέλασης των ελληνικών δυνάμεων που είχε βρεθεί εντός αλβανικού εδάφους και κυνηγούσε τους Ιταλούς.
Το προηγούμενο βράδυ το 6ο Σύνταγμα Πεζικού (Κορίνθου) που ανήκε στην ΙΙΙ Μεραρχία με διοικητή τον υποστράτηγο Γεώργιο Μπάκο είχε φθάσει στο Βουλιαράτι. Εγκαταστάθηκε στο σπίτι του Βαγγέλη Ζάρου και από εκεί οργάνωσε τις επιθετικές επιχειρήσεις κατά των οπισθοχωρούντων Ιταλών.

Το 6ο Σύνταγμα είχε αναχωρήσει στις 9 Νοεμβρίου 1940 από την Κόρινθο ατμοπλοϊκώς για το Μεσολόγγι και με τρένο έφτασε στο Αγρίνιο. Από εκεί οδικώς δια νυκτερινών πορειών και κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες έφθασε στο μέτωπο στις 28/11/40. Ρίχτηκε αμέσως στη μάχη και σάρωσε τις πρώτες ημέρες τις εστίες αντίστασης των ιταλών στις πλαγιές των βορειοηπειρώτικων χωριών Κρα και Βοδίνο και την 1η Δεκεμβρίου κατέλαβε τα υψώματα Βουλιαρατίου.

Βουλιαράτες. Πανοραμική εικόνα του χωριού απ΄όπου ο ελληνικός στρατός εξαπέλυσε την μεγάλη επίθεση κατά των Ιταλών εντός Αλβανικού εδάφους. Αερολήψη : Μηχανή του Χρόνου

Με το χάραμα άρχισε η μάχη για την εκτόπιση των Ιταλών. Η μάχη σκληρή και συνάμα φονική. Οι Ιταλοί κρυμμένοι πίσω από ερείπια αμύνονταν σθεναρά. Τα βλήματα των πυροβόλων τρυπούσαν το απλωμένο κολλαριστό σεντόνι, (το χιόνι) που κάλυπτε το ύψωμα του Αγίου Αθανασίου. Οι Ιταλοί δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν την ορμή του Ελληνικού στρατού και υποχώρησαν με βαριές απώλειες.

Οι ελληνικές απώλειες. Από το αρχείο του ερευνητή του Έπους του ‘ 40, Αγαθοκλή Παναγούλια.

Οι απώλειες του Ελληνικού στρατού στη μάχη αυτή όπως προκύπτει από έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας ήταν 15 νεκροί και 150 τραυματίες. Οι περισσότεροι ήταν Πελοποννήσιοι από την Κόρινθο και τα Καλάβρυτα. Από την πλευρά των Ιταλών οι απώλειες ήταν υπέρτερες.

The post Η πρώτη φονική μάχη στο αλβανικό μέτωπο έγινε στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου. Πως οι πεζικάριοι από την Κόρινθο κατέλαβαν το ύψωμα και άνοιξαν το δρόμο για την ελληνική αντεπίθεση appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα