Η έναρξη της ένοπλης εξέγερσης των Κυπρίων εναντίον των Άγγλων. Οι επιθέσεις και τα σαμποτάζ της ΕΟΚΑ. Γιατί οι Άγγλοι τους υποτίμησαν. Νέα εκπομπή

Την έναρξη της εξέγερσης των Κυπρίων εναντίον των Άγγλων παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στις 21:00 από το COSMOTE HISTORY. Η εκπομπή μεταδίδεται σε επανάληψη την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα. 

Η 1η Απριλίου 1955, είναι η μέρα που ξεκίνησε ο αγώνας των Κυπρίων εναντίον της βρετανικής αποικιοκρατίας με σκοπό την Ένωση με την Ελλάδα.
Δεκάδες

εκρήξεις σημειώθηκαν στις κυριότερες πόλεις της Κύπρου, εναντίον κυβερνητικών κτιρίων και σπίτια βρετανών αξιωματικών. Ήταν το μήνυμα της εξέγερσης.

Την έναρξη της εξέγερσης των Κυπρίων εναντίον των Άγγλων παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στις 21:00 από το COSMOTE HISTORY.

Αγωνιστές που συμμετείχαν στις ομάδες των σαμποτέρ και στον αγώνα για ανεξαρτησία μιλούν στη «Μηχανή του Χρόνου» και μεταφέρουν το κλίμα ενθουσιασμού σε όλη την Κύπρο. Το νησί που οι Βρετανοί θεωρούσαν αδύνατον να εξεγερθεί εναντίον τους.
Αντίθετα με τον ενθουσιασμό στον ελλαδικό χώρο, ο  έλληνας Πρόξενος στην Κύπρο, Άγγελος Βλάχος, χαρακτήρισε την 1η Απριλίου «αποφράδα ημέρα» και  μετέφερε στην κυβέρνηση της  Αθήνας, λανθασμένες εκτιμήσεις για μικρή συμμετοχή στον αγώνα.

Αγωνιστές που συμμετείχαν στις ομάδες των σαμποτέρ και στον αγώνα για ανεξαρτησία μιλούν στη «Μηχανή του Χρόνου» και μεταφέρουν το κλίμα ενθουσιασμού σε όλη την Κύπρο.

Η Αγγλία,  δεν φάνηκε να ανησυχεί ιδιαίτερα για την έναρξη του ένοπλου αγώνα. Πίστευε ότι ο κυπριακός λαός, επειδή δεν ήταν εμπειροπόλεμος, δεν θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και εκτίμησαν ότι οι εκρήξεις της 1ης Απριλίου ήταν ενέργειες κομμουνιστών. Στην πραγματικότητα το κομμουνιστικό κόμμα στην Κύπρο δε συμμετείχε στην ΕΟΚΑ και ηγετικά του στελέχη εξηγούν τους λόγους.

Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει τις αφηγήσεις δεκάδων αγωνιστών που περιγράφουν πως στρατολογήθηκαν στην ΕΟΚΑ, το ψευδώνυμο τους, τον όρκο και τις μάχες που συμμετείχαν. Ιστορικοί εξηγούν την απόφαση του Γρίβα να μην εμπλακεί η ΕΟΚΑ σε μάχες εναντίον τουρκοκυπρίων και το ρόλο του νεαρού δικηγόρου Ραούφ Ντεκτάς.

Δεκάδες εκρήξεις σημειώθηκαν στις κυριότερες πόλεις της Κύπρου, εναντίον κυβερνητικών κτιρίων και σπίτια βρετανών αξιωματικών. Ήταν το μήνυμα της εξέγερσης.

Αγωνιστές της ΕΟΚΑ, περιγράφουν τις συλλήψεις και τα καθημερινά επεισόδια που είχαν με τους Άγγλους, αλλά και τα αντίποινά τους, με δολιοφθορές και εκτελέσεις Βρετανών.

Ένα από τα πιο σκληρά μέτρα που αντιμετώπισε ο κυπριακός λαός, ήταν η απαγόρευση της κυκλοφορίας και ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Οι Βρετανοί απέκλειαν ολόκληρα χωριά, εισέβαλλαν σε σπίτια και ξυλοκοπούσαν τους κατοίκους, για να αποκαλύψουν ονόματα αγωνιστών.

Η πρώτη προκήρυξη της ΕΟΚΑ για την ανάληψη του ένοπλου αγώνα εναντίον των Άγγλων στην Κύπρο

Στις 15 Δεκεμβρίου 1955, έπειτα από αποτυχημένη ενέδρα, έπεσε νεκρός ο πρώτος αντάρτης της ΕΟΚΑ. Ο 23χρονος Χαράλαμπος Μούσκος, ανιψιός του Αρχιεπισκόπου Μακάριου, που οι Άγγλοι εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Η κηδεία μετατράπηκε σε παλλαϊκή διαμαρτυρία κατά τις αποικιοκρατίας.

Ο Χάρντινγκ έκτοτε απαγόρεψε τις νεκρώσιμες ακολουθίες και διέταξε την ταφή των αγωνιστών στα αποκαλούμενα «Φυλακισμένα Μνήματα» .

Στην εκπομπή μιλούν:

Τάκης Χατζηδημητρίου – Ιστορικός – Ιδρυτικό μέλος της ΕΔΕΚ
Σταύρος Καρκαλέτσης – Ιστορικός – Συγγραφέας
Θάσος Σοφοκλέους – Πρόεδρος Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ
Πέτρος Παπαπολυβίου – Ιστορικός
Δρ. Ανδρέας Κάρυος – Επιστημονικός Συνεργάτης Μουσείου Αγώνος
Μιχάλης Πουμπουρής- Ηγετικό στέλεχος ΑΚΕΛ

Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ:

Ιωάννης Κασίνης, Αυγή Γεωργιάδου, Γιάννης Σπανός, Τάκης Ιωάννου, Φοίβος Πέτρου, Ελένη Χριστοφορίδου, Ανδρέας Αγγελίδης, Αιμίλιος Χαραλάμπους, Ρένος Λυσιώτης, Αυγουστής Ευσταθίου, Νεόφυτος Σοφοκλέους, Μιχάλης Παπαντωνίου,  Γεώργιος Παλαιολόγου, Αιμίλιος Πατσαλίδης, Δημήτρης Πολυκάρπου, Έλλη Χριστοδουλίδου, Πέτρος Στυλιανού,Μίκης Φυρίλλας, Βίας Λειβαδάς, Ανδρέας Αζίνας, Λεύκιος Ροδοσθένους, Λάμπρος Καυκαλίδης, Ανδρέας Αγγελόπουλος,Κωνσταντίνος Λοΐζου, Βάσος Λυσσαρίδης – Πρώην Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και της Βουλής της Κύπρου.

Η εκπομπή προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Oι πρωταπριλιάτικες βόμβες που ξύπνησαν τους βρετανούς αποικιοκράτες στην Κύπρο. Το εκρηκτικό ξεκίνημα της ΕΟΚΑ 

The post Η έναρξη της ένοπλης εξέγερσης των Κυπρίων εναντίον των Άγγλων. Οι επιθέσεις και τα σαμποτάζ της ΕΟΚΑ. Γιατί οι Άγγλοι τους υποτίμησαν. Νέα εκπομπή appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα