Γιατί ο Τσόρτσιλ θυσίασε στρατιωτική δύναμη 4 χιλιάδων ανδρών στο Καλαί κατά την γερμανική εισβολή. Οι τύψεις και η αυτοκτονία του ταξίαρχου Νίκολσον όταν αιχμαλωτίστηκε

του συνεργάτη μας, ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Η ταινία «Η Πιο Σκοτεινή Ώρα» («Darkest Hour») του 2017 με θέμα τις πρώτες τρεις εβδομάδες της πρωθυπουργίας του Ουίνστον Τσόρτσιλ, το Μάιο του 1940, έκανε ευρύτερα γνωστό τον ταξίαρχο Κλοντ Νίκολσον, διοικητή της βρετανικής 30ης Ταξιαρχίας πεζικού.

Στις 23 Μαΐου 1940 η μονάδα του Νίκολσον στάλθηκε στο Καλαί για να συνδράμει τις δυνάμεις Βρετανών και Γάλλων που συμπτύσσονταν μπροστά στη μεγάλη γερμανική

προέλαση στη βόρεια Γαλλία.

Η δράση του ταξίαρχου Νίκολσον

Οι Γερμανοί έφθασαν έξω από το Καλαί και ξεκίνησαν να το πολιορκούν βομβαρδίζοντας την πόλη με πυροβολικό και βομβαρδιστικά αεροπλάνα. Δύο φορές έστειλαν οι Γερμανοί μήνυμα στον Νίκολσον για να παραδοθεί – τη δεύτερη φορά μέσω του δημάρχου της πόλης- αλλά αυτός αρνήθηκε.

O Κλοντ Νίκολσον σε φωτογραφία πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. (Πηγή: Wikipedia)

Καθώς είχε ξεκινήσει η εκκένωση των 300.000 ανδρών του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος από τη Δουνκέρκη στη νότια Αγγλία (Επιχείρηση «Δύναμο») ο Νίκολσον ανέμενε ότι αυτός και οι άνδρες του που ήταν μόλις 43 χιλιόμετρα μακριά από τη Δουνκέρκη επίσης θα διασώζονταν.

Έτσι για τρεις ημέρες, μέχρι και τις 25 Μαΐου, συνέχισε τη σκληρή αντίσταση εναντίον των Γερμανών. Όμως εκείνο το βράδυ έλαβε τηλεγράφημα από τον Ουΐνστον Τσόρτσιλ που του έλεγε ότι έπρεπε να πολεμήσει μέχρι το τέλος και ότι δεν επρόκειτο να διασωθεί αυτός και οι άνδρες του.

Την επόμενη ημέρα το απόγευμα, μετά από σκληρή μάχη οι Γερμανοί κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση στο Καλαί και να μπουν στην πόλη.

Εκεί παραδόθηκαν οι λίγοι επιζώντες άνδρες της 30ης Ταξιαρχίας πεζικού μαζί με τον διοικητή τους, τον ταξίαρχο Κλοντ Νίκολσον.
Η μονάδα αυτή πριν παραδοθεί στους Γερμανούς είχε υποστεί 60% απώλειες, από τα μεγαλύτερα ποσοστά απωλειών βρετανικής μονάδας στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαβάστε ακόμα: Η επεισοδιακή γέννηση του Ουίνστον Τσόρτσιλ σε δεξίωση. Η αμερικανίδα μητέρα του, χόρευε ασταμάτητα μέχρι που έσπασαν τα νερά. Τον γέννησε στην κάμαρα υπηρεσίας του ανακτόρου

Η θυσία 4.000 ανδρών

Στη ταινία «Η Πιο Σκοτεινή Ώρα» τονίζεται ιδιαίτερα η απόφαση του Τσόρτσιλ να θυσιάσει τους 4.000 άνδρες του Νίκολσον, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος για την εκκένωση του μεγάλου όγκου του βρετανικού στρατεύματος στη Γαλλία που αριθμούσε 300.000 άνδρες και κινδύνευε να περικυκλωθεί στην ακτή της Δουνκέρκης από τις νικηφόρες γερμανικές δυνάμεις.

Η απόφαση βασίστηκε καθαρά στην αριθμητική και όχι στο συναίσθημα: 4.000 άνδρες θα θυσιάζονταν προκειμένου να διασωθούν 300.000 άνδρες. Από την ημέρα της παράδοσής του στους Γερμανούς, ο ταξίαρχος Νίκολσον ένιωσε προδομένος από τον Τσόρτσιλ και επιπλέον είχε τύψεις για τους άνδρες του στο Καλαί, κυρίως για τους πολλούς που σκοτώθηκαν εκεί.

O τάφος του Κλοντ Νίκολσον. (Πηγή: Wikipedia)

Αυτό που τον βασάνιζε ήταν η σκέψη αν θα μπορούσε να είχε δράσει διαφορετικά και να τους είχε σώσει.

Οι τύψεις αυτές άρχισαν να τον επηρεάζουν ψυχολογικά στη διάρκεια της παρατεταμένης αιχμαλωσίας του. Τελικά έπεσε σε κατάθλιψη και αυτοκτόνησε στις 26 Ιουνίου 1943 πηδώντας στο κενό από το παράθυρο του κελιού του σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Γερμανία.

H σκηνή από την ταινία «Η Πιο Σκοτεινή Ώρα» όπου ο Τσόρτσιλ ενημερώνει τα εμβρόντητα μέλη του Πολεμικού του Συμβουλίου για την απόφασή του να θυσιάσει τη φρουρά του Καλαί προκείμενου να διασωθούν οι 300.000 άνδρες του βρετανικού εκστρατευτικού σώματος. Τον ρόλο παίζει ο Γκάρι Όλντμαν, που του χάρισε βραβείο Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου.

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»:  Μύθος ή αλήθεια; Οι μαζικές αυτοκτονίες τραπεζιτών στο Κραχ του 1929. Ο άγνωστος ρόλος του Τσόρτσιλ και τα αστεία για «όσους δεν έβρισκαν δωμάτιο για να πηδήξουν»

The post Γιατί ο Τσόρτσιλ θυσίασε στρατιωτική δύναμη 4 χιλιάδων ανδρών στο Καλαί κατά την γερμανική εισβολή. Οι τύψεις και η αυτοκτονία του ταξίαρχου Νίκολσον όταν αιχμαλωτίστηκε appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσόρτσιλ, Καλαί, Νίκολσον,tsortsil, kalai, nikolson