Έκθεση καταπέλτης του ΟΗΕ για τη δολοφονία Κασόγκι. «Ήταν σκόπιμη, προμελετημένη εκτέλεση». Υπεύθυνη η Σαουδική Αραβία για τον θάνατό του

Καταπέλτης για τη Σαουδική Αραβία είναι η έκθεση του ΟΗΕ σχετικά με την υπόθεση Κασόγκι καθώς αναφέρει πως η δολοφονία του δημοσιογράφου «αποτελούσε άνευ δίκης εκτέλεση για την οποία είναι υπεύθυνο το Κράτος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας».Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Ανιές Καλαμάρ δεν πήρε ξεκάθαρη θέση για το αν στη δολοφονία του Κασόγκι εμπλέκονται ο πρίγκιπας διάδοχος
Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ή ο βασιλιάς Σαλμάν.
Όμως, όπως είπε «Υπάρχουν αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία, που απαιτούν περαιτέρω έρευνα για την ατομική ευθύνη υψηλόβαθμων Σαουδαράβων αξιωματούχων, περιλαμβανομένου του πρίγκιπα διαδόχου».

«Το συμπέρασμα της ειδικής εισηγήτριας είναι ότι ο κ. Κασόγκι υπήρξε θύμα σκόπιμης, προμελετημένης εκτέλεσης, μίας εξωδικαστικής εκτέλεσης, για την οποία είναι υπεύθυνο το κράτος της Σαουδικής Αραβίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων», γράφει η Ανιές Καλαμάρ στην έκθεσή της, καρπό εξάμηνης έρευνας.

Τονίζει επίσης, ότι ο Κασόγκι είχε «πλήρη επίγνωση των εξουσιών του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και φοβόταν να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία».

Η Ανιές Καλαμάρ ταξίδεψε στην Τουρκία μαζί με ομάδα ιατροδικαστών και νομικών και πήρε αποδεικτικά στοιχεία από τις τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με την έκθεση μετά την είσοδο του στο προξενείο ο Κασόγκι δέχτηκε μια ένεση με υπνωτικό και στη συνέχεια έβαλαν το κεφάλι του σε μια σακούλα, με αποτέλεσμα να πάθει ασφυξία.Επίσης στην έκθεση γίνεται αναφορά σε διάλογο του Κασόγκι με συμπατριώτες του, ο οποίος υπάρχει καταγεγραμμένος σε ηχητικό ντοκουμέντο. «Θα σε πάμε πίσω. Υπάρχει εντολή από την Interpol» λέει ένας Σαουδάραβας στον Κασόγκι ο οποίος απαντά πως «δεν υπάρχει καμία κατηγορία εναντίον μου» και προσθέτει πως τον περιμένουν άνθρωποι έξω από το προξενείο.

Η εισηγήτρια του ΟΗΕ ζητεί την διακοπή της δίκης των 11 «υπόπτων», που διεξάγεται στην Σαουδική Αραβία με τους κατηγορούμενους που επελέγησαν από το καθεστώς του Ριάντ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο σοβαρής δικαστικής πλάνης.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, επικριτής του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας, εθεάθη για τελευταία φορά να εισέρχεται στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας το πρωί της 2ας Οκτωβρίου 2018, όπου επρόκειτο να παραλάβει επίσημα έγγραφα για τον επικείμενο γάμο του. Ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε εντός του προξενείου, το σώμα του διαμελίστηκε και μεταφέρθηκε εκτός των χώρων του προξενείου. Δεν βρέθηκε ποτέ.

Αρχικά το Ριάντ αρνούνταν κάθε εμπλοκή. Αργότερα υποστήριξε πως ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε από μία ομάδα ατόμων, κάποιοι από τους οποίους ήταν στον κύκλο του πρίγκιπα διαδόχου, όμως τόσο ο Μπιν Σαλμάν όσο και ο βασιλιάς της χώρας δεν γνώριζαν τίποτα.

The post Έκθεση καταπέλτης του ΟΗΕ για τη δολοφονία Κασόγκι. «Ήταν σκόπιμη, προμελετημένη εκτέλεση». Υπεύθυνη η Σαουδική Αραβία για τον θάνατό του appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα