Δορυφορικές εικόνες από τη Συρία δείχνουν την επόμενη ημέρα των βομβαρδισμών. Τι στοίχισε σε ΗΠΑ – Γαλλία – Βρετανία η επίθεση και γιατί οι δυο πλευρές διαφωνούν για την αποτελεσματικότητα του χτυπήματος

Η Συρία υποστηρίζει ότι κάποιες από τις εγκαταστάσεις που μπήκαν στο στόχαστρο των αμερικανικών, γαλλικών και βρετανικών δυνάμεων τα ξημερώματα του Σαββάτου δεν είχαν ζημιές. Μάλιστα, οι Ρώσοι δηλώνουν ότι οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν.Ωστόσο, οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα παρουσιάζουν μια άλλη αλήθεια και μια διαφορετική εικόνα.

Πρόκειται για τις φωτογραφίες που έδωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο από τις τρεις εγκαταστάσεις που σφυροκοπήθηκαν επειδή εκτιμήθηκε ότι σχετίζονται με τη δημιουργία χημικών όπλων, που χρησιμοποίησε το καθεστώς Ασαντ

στην επίθεση στη Ντούμα. Και οι τρεις δυνάμεις που ενεπλάκησαν στην επίθεση έκαναν, μάλιστα, λόγο για χτυπήματα ακριβείας.

Πλήρης η αποτυχία της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας υποστηρίζει το Πεντάγωνο

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, πάντως, επλήγησαν και οι τρεις στόχοι. «Χτυπήθηκε επιτυχώς κάθε στόχος», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ντάνα Γουάιτ.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι απόψεις διίστανται με τους Ρώσους να υποστηρίζουν ότι αναχαιτίστηκαν από τη συριακή αεράμυνα οι 71 από τους 103 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν, αποδεχόμενοι παρόλα αυτά ότι επλήγησαν κάποιες εγκαταστάσεις. Αντιθέτως, οι Σύροι επιμένουν ότι κάποιες από τις εγκαταστάσεις που χτυπήθηκαν δεν υπέστησαν ζημιές.

#BREAKING – First footage of destroyed Barzah Scientific Research Facility. No protective clothing was necessary to visit the site as no chemical weapons are manufactured, stored or used in the facility. Destroyed today by #US, #UK and #French cruise missile strikes. pic.twitter.com/qPAwGEM5pv

— SURA (@AlSuraEnglish) 14 Απριλίου 2018

Τραμπ: «Αποστολή εξετελέσθη»

Μέσα σε περίπου μία ώρα, εκτοξεύθηκαν περισσότεροι από 100 πύραυλοι, που η αξία τους ίσως φτάνει τα 50 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τον Guardian. Χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικά Β1-Β βομβαρδιστικά, γαλλικά Rafale και βρετανικά Tornado GR4, αλλά και φρεγάτες στη Μεσόγειο. Ολα, με τη δυνατότητα να εκτοξεύσουν πυραύλους από απόσταση, ώστε τα αεροσκάφη να μην απειληθούν από το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα της Συρίας.

Πρόκειται για φωτογραφίες από το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Barzeh και το συγκρότημα αποθηκών χημικών όπλων Him Shinshar.

Ενώ οι δύο πλευρές διαφωνούν για την αποτελεσματικότητα του χτυπήματος- οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι η Συρία αναχαίτισε 71 από τους πυραύλους, η Δύση μιλά για ακριβή και αποτελεσματική επίθεση στην οποία επλήγη κάθε στόχος- η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης παραμένει ένα ερώτημα. Οχι σε ό,τι αφορά τις ζημιές που προκάλεσε στις τρεις εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την παραγωγή χημικών όπλων, αλλά γενικότερα την κρίση στη Συρία.

Παρά τη χρήση χημικών όπλων σε αρκετές επιθέσεις στη Συρία, ο τραγικός απολογισμός αυτών είναι μικρός σε σύγκριση με τις τεράστιες απώλειες ζωών για παράδειγμα από τις βόμβες βαρέλια, που χρησιμοποιούνται ευρέως, σημειώνει ο Guardian. Τη πέτυχε λοιπόν η Δύση με αυτό το «χειρουργικό» χτύπημα.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο Μπασάρ αλ Ασαντ έδειξε ότι σκοπεύει να συνεχίσει τον πόλεμο ενάντια στους αντάρτες, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει τη μάχη και τη συντριβή της τρομοκρατίας σε κάθε σημείο της χώρας. Στην πραγματικότητα, θυμίζει η βρετανική εφημερίδα, όταν είχε γίνει το πολύ πιο περιορισμένο αμερικανικό χτύπημα τον Απρίλιο του 2017- με στόχο να αποτρέψει τον Ασαντ από τη χρήση χημικών όπλων- οι συριακές δυνάμεις επιτέθηκαν ξανά με αέριο χλωρίου και ίσως με άλλα χημικά.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι ότι- ενώ ακόμη υψώνονταν καπνός από τα τρία σημεία που είχαν πλήξει οι δυνάμεις της Δύσης- η Μόσχα προειδοποίησε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει τη Συρία, και άλλες χώρες, με το πολύ πιο εκσυγχρονισμένο αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300. Κάτι που είχε «παγώσει» ο Βλαντιμίρ Πούτιν το 2013, έπειτα από συζητήσεις με τους ηγέτες της ΕΕ.

Αν και οι S-300 πιθανότατα δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα για τον αμερικανικό στρατό, η διαδεδομένη ανάπτυξή τους θα κάνει πιο επικίνδυνο για τα ισραηλινά μαχητικά να στοχεύουν τη Συρία, όπως έκαναν μέχρι πρόσφατα. Όλα αυτά δείχνουν ότι παραμένει άγνωστο ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες από αυτή την επίθεση, σε μία περιοχή που «βράζει», με διαμεσολαβητικές συγκρούσεις και γρήγορη συσσώρευση στρατευμάτων και πολλαπλές εντάσεις, σχολιάζει ο Guardian.

The post Δορυφορικές εικόνες από τη Συρία δείχνουν την επόμενη ημέρα των βομβαρδισμών. Τι στοίχισε σε ΗΠΑΓαλλία – Βρετανία η επίθεση και γιατί οι δυο πλευρές διαφωνούν για την αποτελεσματικότητα του χτυπήματος appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα