Διαθέσιμα από την Παρασκευή όλα τα εμβόλια για τους 40-44 ετών. Ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson σε 19 νησιά

Ανοίγουν οι εμβολιασμοί με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια (AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna) και για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, από την προσεχή Παρασκευή 21 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε χθες ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση

για την πορεία των εμβολιασμών.

Ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η ομάδα αυτή, το κλείσιμο των ραντεβού και οι παραδόσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί και το άνοιγμα των άλλων ομάδων ανά πενταετία, δηλαδή τους 35-39 και 30-34.

Πόσοι έχουν λάβει έστω και μια δόση του εμβολίου

«Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε έχουν πραγματοποιηθεί 4.377.000 εμβολιασμοί. Σχεδόν 2.817.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 26,8% και περισσότερο από 1.615.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 15,4%». Οπως είπε, λειτουργούν 1.515 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν, καθώς θα προστεθούν και του ιδιωτικού τομέα, που μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 300.

Μέχρι τέλος Μαΐου, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί περίπου 5,5 εκατ. πολίτες. Με μία δόση περίπου 3,5 εκατ., ποσοστό 34%, και με δύο δόσεις 2 εκατ., ποσοστό 20%.

Το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων

Σε σχέση με τις παραδόσεις από τη Pfizer αναμένονται 1.860.000 δόσεις, από την εταιρεία Moderna 308.000 δόσεις, την εταιρεία Johnson & Johnson 152.000 δόσεις και η εταιρεία AstraΖeneca έχει επιβεβαιώσει 348.000 δόσεις και 450.000 τον Ιούνιο.

Ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson σε 19 νησιά

Προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και με στόχο τους 5,6 εκατ. εμβολιασμούςμέχρι τέλη Μαΐου, το πρόγραμμα «Ελευθερία».

Παράλληλα τρέχει το πρόγραμμα ανοσοποίησης τω νησιών «Γαλάζια Ελευθερία». Σε 40 νησιά έχει ήδη ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, ενώ σε 19 νησιά ξεκινάει από σήμερα η χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Τα 19 νησιά είναι:

Ρόδος
Κέρκυρα
Λέσβος
Χίος
Ζάκυνθος
Σαλαμίνα
Κεφαλονιά
Κως
Σάμος
Λευκάδα
Σύρος
Νάξος
Σαντορίνη
Λήμνος
Κάλυμνος
Θάσος
Μύκονος
Πάρος
Αίγινα

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εμβολιασμών στα νησιά, δημιουργούνται δύο εμβολιαστικοί σταθμοί αυξημένης δυναμικότητας. Στη Ρόδο, που θα τεθεί σε λειτουργία στις 25 Μαΐου, και στην Κέρκυρα, που θα τεθεί σε λειτουργία στις 31 Μαΐου.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας 

Τα νησιά με τη μεγαλύτερη και τη μικρότερη συμμετοχή

Στη χθεσινή ενημέρωση ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στη συμμετοχή των κατοίκων των νησιών στον εμβολιασμό, φέρνοντα πολλά παραδείγματα. Από τα 5 νησιά με τη μικρότερη συμμετοχή στην Επιχείρηση «Ελευθερία» και στην κάλυψη των διαθέσιμων ραντεβού:

Ζάκυνθος
Κεφαλονιά
Λέσβος
Λήμνος
Σάμος

Ως τα νησιά που βρίσκονται Στον αντίποδα, με 100% κάλυψη των διαθέσιμων ραντεβού:

Σαλαμίνα
Κως
Πάρος
Ρόδος
Μύκονος
Νάξος
Χίος
Αίγινα
Σαντορίνη
Κέρκυρα

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, στο 80% ανέρχεται η κάλυψη των διαθέσιμων ραντεβού σε:

Λευκάδα
Θάσος
Κάλυμνος
Σύρος

Κοντοζαμάνης: «Κινούμαστε πολύ πιο γρήγορα από τους αρχικούς σχεδιασμούς»

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας χθες σε σειρά επίκαιρων ερωτήσεων βουλευτών στην ολομέλεια της Βουλής τόνισε ότι «κινούμαστε πολύ πιο γρήγορα από τους αρχικούς σχεδιασμούς στο άνοιγμα των εμβολιαστικών ομάδων, αλλά και στα κέντρα εμβολιασμού».

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε πως έχουν διασφαλιστεί εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού και προανήγγειλε ότι σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει και το πώς θα γίνουν οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε χαρακτηριστικά πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της 14ης Μαΐου, είχαν εμβολιαστεί έως τότε 2.718.404 συμπολίτες τουλάχιστον με την πρώτη δόση και 1.510.905 και με τις δύο δόσεις, που σημαίνει ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού ανέρχεται σε 39,87%, ενώ ποσοστό 14,38% θεωρείται πλήρως καλυμμένο εμβολιαστικά.

Μέχρι σήμερα, είπε, υπάρχουν 4.025.774 επιβεβαιωμένα ραντεβού και «εκτιμούμε ότι τον Ιούλιο περισσότεροι από το 50% των συμπολιτών μας θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι». Χαρακτήρισε την επιχείρηση εμβολιασμού «Ελευθερία» ως ένα εθνικό εγχείρημα, το οποίο εξελίσσεται επιτυχώς και κυρίως εξελίσσεται ομαλά.

Αναφορικά με τα εμβολιαστικά κέντρα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι αυτά ανέρχονται σήμερα σε 1.517 σε όλη τη χώρα, όταν ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για 1.018 κέντρα «και υπολογίζαμε ότι θα κάνουμε 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα. Σήμερα έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς, ειδικά τον μήνα Μάιο, που θα έχουν γίνει 5,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί στη χώρα».

Ειδικότερα, ανέφερε πως στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 85 ετών, το 63% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 68%. Από την ηλικιακή ομάδα των 80 έως 84 ετών, το 64% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 69%. Για τις ηλικίες 75-79, το ποσοστό είναι στο 73%. Στην ομάδα 70-74 ετών ανέρχεται σε 59%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, έχει εμβολιαστεί το 82% των γιατρών, το 63% των νοσηλευτών και το 60% των λοιπών εργαζομένων στο ΕΣΥ, και αντίστοιχα στον ιδιωτικό τομέα έχει εμβολιαστεί το 88% των γιατρών, το 62% των νοσηλευτών και το 63% των λοιπών εργαζομένων σε αυτά.

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου

The post Διαθέσιμα από την Παρασκευή όλα τα εμβόλια για τους 40-44 ετών. Ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson σε 19 νησιά appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα