Δένδιας: «Έτοιμη η Ελλάδα να στείλει στρατό στη Λιβύη» – Ερντογάν: «Αναξιόπιστος ο Χάφταρ». Εκτός ατζέντας το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης από την Διάσκεψη του Βερολίνου

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Αγκελα Μέρκελ είχε το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα της Λιβύης και τη διάσκεψη του Βερολίνου, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Λίβυο στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ. 

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε σύμφωνα με πληροφορίες, τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη

του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας.

Έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών.

Κάλεσε την κ. Μέρκελ και τους εκπροσώπους της ΕΕ που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.

Η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Εκτός η «συμφωνία» Τουρκίας – Λιβύης από τη Διάσκεψη του Βερολίνου

«Η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν τη Διάσκεψη για τη Λιβύη δεν ήταν ποτέ θέμα», δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι αντικείμενο της Διάσκεψης δεν θα είναι οι «συμφωνίες» που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, αλλά η προσπάθεια τερματισμού της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στη Λιβύη, η οποία, όπως είπε, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πόλεμο ξένων δυνάμεων «δι’ αντιπροσώπων».

«Σε κάθε Διάσκεψη πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για την μορφή της σύνθεσης και η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών, η Καγκελαρία, προσανατολίστηκαν στο αντικείμενο της Διάσκεψης. Και αυτό είναι ακριβώς που προσπάθησα να περιγράψω – οι άμεσοι διεθνείς παράγοντες με επιρροή στη λιβυκή διένεξη, αυτοί συμμετέχουν σε αυτήν τη Διάσκεψη και αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της διοργάνωσης», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και, απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με τον αποκλεισμό της Ελλάδας, επισήμανε ότι η κυβέρνησή του κατανοεί την ελληνική ανησυχία σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, για την οποία ωστόσο, όπως είπε, το Βερολίνο έχει ήδη λάβει θέση.

«Για αυτό το θέμα έγινε συζήτηση και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και υπήρξαν σχετικά Συμπεράσματα, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα το οποίο θα πραγματευτεί η Διάσκεψη της Κυριακής. Μπορώ μόνο να πω ότι βρισκόμαστε σε στενή διμερή ανταλλαγή –απόψεων- με την ελληνική κυβέρνηση», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διευκρίνισε, επιπλέον, ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα ο σχολιασμός της επίσκεψης του Στρατάρχη Χάφταρ στην Αθήνα, ενώ διέψευσε και δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, η οποία διερωτάται αν ο Ταγίπ Ερντογάν άσκησε πίεση στην Καγκελάριο, προκειμένου να μην συμπεριληφθεί η Ελλάδα στη Διάσκεψη και αν τελικά ήταν εκείνος που υπαγόρευσε την λίστα συμμετεχόντων.

«Οχι», απάντησε κατηγορηματικά ο κ. Ζάιμπερτ και εξήγησε ότι «η λίστα συμμετεχόντων καταρτίστηκε από την Γερμανία και τα Ηνωμένα έθνη σε στενή συνεννόηση, βάσει των εντυπώσεων οι οποίες αποκτήθηκαν από τις πολυάριθμες συναντήσεις εργασίας της Διαδικασίας του Βερολίνου».

Κληθείς μάλιστα να εξηγήσει με ποιο κριτήριο προσεκλήθη η Δημοκρατία του Κονγκό, διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος της χώρας, Ντένις Σάσου Νγκουέσο, είναι επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής για τη Λιβύη στην Αφρικανική Ένωση.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η Καγκελάριος θα εκφράσει στο πλαίσιο της Διάσκεψης τη θέση που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη «συμφωνία» της Τουρκίας με την Λιβύη, όπως της ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε: «Σας είπα για το αντικείμενο της Διάσκεψης ό,τι μπορούσα σήμερα να σας πω. Αυτό που δεν μπορώ να κάνω και δεν θα κάνω είναι να προκαταλάβω τις συζητήσεις οι οποίες θα γίνουν στο τραπέζι ή κατά τις διμερείς συναντήσεις που μπορεί να γίνουν στο περιθώριο της Διάσκεψης».

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ο εκπρόσωπος Ράινερ Μπρόιλ διευκρίνισε ότι στη Διάσκεψη θα εκπροσωπηθεί και η Ε.Ε.

Αναφερόμενος στους στόχους της συνάντησης της Κυριακής, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι βασική προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ και του ειδικού απεσταλμένου του για την Λιβύη, «με τη Διάσκεψη την οποία αυτή την Κυριακή διοργανώνουμε με μια σειρά από διεθνείς παράγοντες και χώρες με επιρροή σε αυτή την χώρα».

Αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται, έπειτα από προετοιμασία εβδομάδων, μηνών, συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε: «Αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει, διότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι αυτή που είναι. Διότι η κρατική οντότητα είναι τόσο αδύναμη, διότι υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος η διένεξη στη Λιβύη να επεκταθεί σε «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων». Θέλουμε να συνεισφέρουμε στο να το εμποδίσουμε και ένα είναι σαφές: ότι τα προβλήματα της Λιβύης δεν μπορούν να λυθούν σε μια μέρα και μία Διάσκεψη, αλλά στην καλύτερη περίπτωση αυτό θα είναι η έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αυτή η Διάσκεψη σίγουρα δεν μπορεί να δώσει μια λύση, αλλά μπορεί πιθανώς να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση».

Χάφταρ σε Μητσοτάκη: Ακυρα τα μνημόνια με την Τουρκία – Τι ειπώθηκε στην συνάντηση

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην Λιβύη και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Το τετ α τετ με τον πρωθυπουργό στη Βουλή διήρκεσε περίπου 40 λεπτά και δεν ακολούθησαν δηλώσεις. Προσερχόμενος, ο κ. Χαφτάρ δήλωσε: «Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο ισχυρός άνδρας τη ανατολικής Λιβύης ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο.

Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμός.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάραζ (κυβέρνηση της Τρίπολης – Τουρκίας ) είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον Λίβυο στρατάρχη να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου

Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Από την συζήτηση, η οποία κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συγκρατείται η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Χαλίφα Χαφτάρ  για την ακυρότητα του Μνημονίου Σάραζ – Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

Δένδιας: Έτοιμη η Ελλάδα να στείλει στρατό στη Λιβύη – Περιμένουμε από τη Γερμανία να εκφράσει την θέση μας 

Κάλεσμα στη Γερμανία να εκφράσει την ευρωπαϊκή και ελληνική άποψη ότι τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης δεν ισχύουν, απηύθυνε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, στο ΥΠΕΞ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα έμεινε εκτός της διάσκεψης του Βερολίνου, ωστόσο κάλεσε τους Γερμανούς (που μας άφησαν απ’ έξω μετά από πιέσεις Ερντογάν) να μεταφέρει την εκπεφρασμένη θέση της Ε.Ε.

Σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής αποστολής που ενδεχομένως να επιβλέπει μια πιθανή εκεχειρία.

Κάτι τέτοιο ωστόσο είναι πιθανό να φέρει αντιμέτωπους Έλληνες (στο πλευρό του Χαφτάρ) και Τούρκους (στο πλευρό του Σάρατζ) στρατιώτες στο έδαφος τρίτης χώρας σε εμπόλεμη κατάσταση, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός, «είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία, όπως καταλαβαίνεται αφορούσε την κατάσταση τη Λιβύη, την διάσκεψη του Βερολίνου και τη επόμενη ημέρα στη χώρα του. Τον ενθαρρύναμε να πετύχει και την κατάπαυση του πηρός, την αποκατάσταση της ασφάλειας, την απομάκρυνση των μισθοφόρων και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων που υπέγραψε ο Σάρατζ και ο Ερντογάν».

«Σας λέω ότι με χαρά συμφώνησε με τις παραπάνω παρατήρησες μας», είπε ο Νίκος Δένδιας.

«Θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη χώρα», πρόσθεσε.

Ερντογάν κατά Χαφτάρ: Είναι άνθρωπος του σκότους, αναξιόπιστος

«Η αλήθεια είναι πως δεν διαβάζω τους σκοτεινούς ανθρώπους. Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος για τον Λίβυο στρατάρχη, σύμφωνα με το Έθνος

«Επίθεση» στον Λίβυο στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, εξαπέλυσε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε δηλώσεις του μετά την προσευχή έξω από τζαμί της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν αποκάλεσε «άνθρωπο του σκότους και μη εμπιστοσύνης» τον Χαλίφα Χαφτάρ.

«Η αλήθεια είναι πως δεν διαβάζω τους σκοτεινούς ανθρώπους. Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος. Και συμπλήρωσε: «Χθες συνέχισαν να βομβαρδίζουν την Τρίπολη. Θα τα δούμε όλα στο Βερολίνο». «Θα δούμε τι θα κάνουν έπειτα από 1-2 μέρες, έπειτα από αυτά που θα πουν στο Βερολίνο» επισήμανε.

«Δίνω ιδιαίτερη σημασία στις επόμενες ημέρες, την Κυριακή, τη Δευτέρα, την Τρίτη, την Τετάρτη. Εύχομαι να κρατήσουν το λόγο που θα δώσουν. Διαφορετικά εμείς θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε φυσικά», ανέφερε ακόμη ο Τούρκος Πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν πιστεύει ότι ο Λίβυος στρατάρχης Χαφτάρ θα συμφωνήσει τελικά.

The post Δένδιας: «Έτοιμη η Ελλάδα να στείλει στρατό στη Λιβύη» – Ερντογάν: «Αναξιόπιστος ο Χάφταρ». Εκτός ατζέντας το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης από την Διάσκεψη του Βερολίνου appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
ελλαδα, λιβυη, μνημονιο, στρατος, μνημονιο 2, μνημονιο 3, ερντογαν, μηχανη του χρονου, μερκελ, συμμετοχή, επιρροή, αθηνα, bild, οηε, λύση, ακυρα, βουλη, γερμανος, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, καθαρα δευτερα, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, χωρες, το θεμα, βερολινο, βημα, γερμανια, δημοκρατια, ηνωμενα εθνη, θεμα, μηχανη του χρονου, οηε, πιεση, πλαισιο, bild, ανθρωπος, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερα, δηλωσεις, δικη, δωσει, εγινε, εδαφος, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, επικοινωνια, επιρροή, ζωνες, κυβερνηση, κινηση, κονγκο, λύση, λογο, μητσοτακης, μορφη, περιβαλλον, υπογραφη, προβληματα, πρωι, ρολο, σιγουρα, συζητηση, συζητησουμε, σειρα, συμμετοχή, τουρκια, τριτη, τριπολη, υπουργειο εξωτερικων, ισχυρος, χαρα, ακυρα, ενωση, ερωτησεις, ετοιμη, χωρα, υπουργειο, κυριακη, πηγες, πληροφοριες, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα