Δείτε από ψηλά την πιο ορεινή λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται στις πηγές του Αώου ποταμού και έχει μαύρους πελαργούς (drone)

Ανατολικά του Νομού Ιωαννίνων, περίπου 20 χλμ βορειοδυτικά του Μετσόβου, βρίσκεται η τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου. Είναι χαρακτηρισμένη ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η λίμνη κατασκευάστηκε το 1987 στο οροπέδιο Πολιτσές με σκοπό την παραγωγή ενέργειας.

Ο Αώος είναι ποταμός της Ηπείρου και πηγάζει από την βόρεια Πίνδο. Αρχικά διαρρέει μία χαράδρα ανάμεσα στα όρη Τύμφη και Σμόλικα. Νοτιοδυτικά της Κόνιτσας εισέρχεται στην Αλβανία και εκβάλλει στην Αδριατική θάλασσα. Στις πηγές του Αώου,

που βρίσκονται σε υψόμετρο 1.340 μέτρων κατασκευάστηκε τεχνητή λίμνη για την ύδρευση και την ηλεκτροδότηση της ευρύτερης περιοχής. Η έκτασή της είναι 11,5 τ.χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο ορεινή μεγάλη λίμνη της Ελλάδας.

Η τεχνητή λίμνη με την σπάνια ομορφιά

Η λίμνη βρίσκεται 20 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου και συνδυάζει ένα μοναδικό λαβύρινθο ρυακιών, φυσικών μικρών λιμνών και εκτεταμένων ορεινών λιβαδιών που την αναδεικνύουν σε μαγικό μέρος. Γύρω της υπάρχουν 7 μικρά φράγματα με το μεγαλύτερο να έχει ύψος 78 μέτρα. Στην ακτογραμμή σχηματίζονται εντυπωσιακά φιόρδ

Η τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου. Ένας παράδεισος από ψηλά. Αερολήψη: Μάκης Θεοδώρου

Ο περίπλους της Λίμνης των Πηγών Αώου διαρκεί περίπου 30 χιλιόμετρα, ενώ οι δασικοί δρόμοι γύρω απ’ την λίμνη είναι βατοί για όσους θέλουν να εξερευνήσουν το τοπίο.

Διαβάστε ακόμα: Αυτοψία στην άγνωστη δρακόλιμνη του Γράμμου. Στα νερά της ζει ένα σπάνιο είδος σαλαμάνδρας και η περιοχή είναι κατάφυτη από οξιές. Πτήση πάνω από τη λίμνη Μουτσάλια

Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός κατασκευάστηκε την περίοδο 1981 – 1990 στην περιοχή Πολιτσές, με σκοπό την εκμετάλλευση μέρους του νερού από τις πηγές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Φαντασμαγορικό τοπίο με όλα τα χρώματα της Πίνδου. Αερολήψη: Μάκης Θεοδώρου

Μετά την κατασκευή του φράγματος δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη του Αώου. Η πανέμορφη φύση συνυπάρχει με την τεχνολογία καθώς κάθε λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού ρυθμίζεται με την χρήση μικροϋπολογιστών.

Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής

Η βλάστηση γύρω από τη λίμνη αποτελείται από σπάνια είδη φυτών. Στα ανατολικά της λίμνης επικρατούν δάση μαύρης πεύκης και διάσπαρτα ρόμπολα, ενώ στα δυτικά ξεκινάει ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα δάση οξιάς της Ελλάδας. Δίπλα από τα ρυάκια φυτρώνουν σπάνια είδη ορχιδέας, ενώ την άνοιξη τα λιβάδια κατακλύζονται από άγριους νάρκισσους.

Η Λίμνη Αώου ή Λίμνη Πηγών Αώου δημιουργήθηκε έπειτα από κατασκευή φράγματος στον ποταμό Αώο

Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά είδη του δάσους, αλλά και παρυδάτια πουλιά. Στην περιοχή ζούνε μόνιμα ή περιστασιακά εντυπωσιακά και σπάνια πουλιά, όπως μαύροι πελαργοί, σταχτοτσικνιάδες, αλκυόνες, βουτηχτάριαι, κοκκινότσιχλες, και διάφορα είδη παπιών.

Στις μικρές λίμνες και στα ρυάκια ζούνε αλπικοί τρίτωνες και μακεδονικοί τρίτωνες. Η ερπετοπανίδα συμπληρώνεται από σαλαμάνδρες, κιτρινομπομπίνες και γραικοβάτραχους, ενώ σε θηλαστικά μπορεί να συναντήσει κανείς μέχρι ζαρκάδια και αρκούδες.

Δείτε την λίμνη Πηγών Αώου σε βίντεο drone από τον συνεργάτη μας, Μάκη Θεοδώρου:

Πηγή χαρακτηριστικής φωτογραφίας: Μάκης Θεοδώρου

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Η τεχνητή λίμνη Κρεμαστών από ψηλά. Έδωσε ρεύμα στην Ελλάδα τη δεκαετία του 60. Για την κατασκευή της βυθίστηκαν 20 χωριά και εργάστηκαν 3.500 άνθρωποι

The post Δείτε από ψηλά την πιο ορεινή λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται στις πηγές του Αώου ποταμού και έχει μαύρους πελαργούς (drone) appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα