Ανατίναξαν οικισμούς Αβοριγίνων 46 χιλιάδων ετών για να κάνουν εξορύξεις. Τα σπήλαια αυτά θεωρούνται από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα στην Αυστραλία

Την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού της εξόρυξης μεταλλευμάτων Rio Tinto, Ζαν-Σεμπαστιέν Ζακ, ύστερα από την οξεία κριτική που δέχθηκε από μετόχους και το κοινό για την καταστροφή ιερών τοποθεσιών των Αβοριγίνων της Αυστραλίας, και η ηλικία τους υπολογίζεται στα 46.000 χρόνια.

Η εταιρεία  Rio Tinto σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε : «Σημαντικοί μέτοχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις άστοχες ενέργειες των στελεχών της εταιρείας»
Το διοικητικό συμβούλιο της πολυεθνικής

εταιρείας ανακοίνωσε ότι ο Ζαν-Σεμπαστιέν Ζακ θα παραμείνει στη θέση του ως διευθύνων σύμβουλος μέχρι τον Μάρτιο ή έως ότου επιλεγεί ο διάδοχός του.
Πέρα από τον Ζακ, και άλλα ανώτατα στελέχη της Rio Tinto, όπως ο επικεφαλής εξόρυξης και ο διευθυντής εταιρικών συνεργασιών, εγκαταλείπουν τις θέσεις τους.

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Ο πρώτος άνθρωπος που σκοτώθηκε από μπούμερανγκ βρέθηκε σε πάρκο της Αυστραλίας. Είναι μόλις 800 ετών! 

Η εν λόγω περιοχή, που ήταν ένα σύστημα από σπηλιές με το όνομα Juukan Gorge, στην περιοχή Πιλμπάρα της Δυτικής Αυστραλίας, ανατινάχτηκε με δυναμίτη στις 24 Μαΐου 2020 από την Rio Tinto, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξορύξεων παγκοσμίως.

Πολλά ανεκτίμητα προϊστορικά αντικείμενα εντοπίστηκαν στην πλέον κατεστραμμένη περιοχή των Αβορίγινων. Η συγκεκριμένη περιοχή, με τον ορυκτό πλούτο, διέθετε δύο συστήματα σπηλαίων που περιείχαν αντικείμενα, τα οποία υποδείκνυαν ανθρώπινη παρουσία για δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Σύμφωνα με το Αυστραλιανό Associated Press, μεταξύ των περίπου 7.000 αντικειμένων που εντοπίστηκαν, βρέθηκε ένα κόκαλο που είχε μετατραπεί σε εργαλείο, καθώς και μια ζώνη φτιαγμένη από ανθρώπινα μαλλιά ηλικίας περίπου 4.000 ετών.

Σε επιστολή της στις 31 Μαΐου, η εταιρεία ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε».

Εκπρόσωπος των Αβορίγινων δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η καταστροφή της περιοχής «ήταν ένα καταστροφικό πλήγμα
«.
«Είναι πολύ λίγες οι περιοχές των Αβορίγινων στην Αυστραλία που είναι παλιές όσο αυτή. Η σπουδαιότητά της δεν μπορεί να υποτιμηθεί» δήλωσε, συμπληρώνοντας «οι άνθρωποί μας είναι βαθιά προβληματισμένοι και θλιμμένοι από την καταστροφή των πέτρινων καταφυγίων και θρηνούν για τον χαμό της σύνδεσής μας με τους πρόγονούς μας, καθώς και με τη γη μας».

Η πολυεθνική εταιρεία Rio Tinto είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μετάλλων και εξόρυξης και κατέχει τεράστιες εκτάσεις στην Αυστραλία, με την εξόρυξη σιδήρου να είναι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς της, ενώ εξάγει διαμάντια και ουράνιο.
Την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε πως λίγες ημέρες πριν από την καταστροφή των σπηλαίων, τον Μάιο, η Rio Tinto προσέλαβε νομική ομάδα, σε περίπτωση που οι Αβορίγινες κατέθεταν ασφαλιστικά μέτρα για τη διακοπή των εργασιών.
Παρότι η εταιρεία είχε εξασφαλίσει άδεια για τις εργασίες εξόρυξης, επικριτές της διατείνονται ότι τα στελέχη της απέκρυψαν σκόπιμα την αρχαιολογική αξία της τοποθεσίας από την τοπική κυβέρνηση, αποδεικνύοντας την πολιτική επιρροή που απολαμβάνουν οι εταιρείες εξόρυξης στις τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές.

Με πληροφορίες από: Reuters, Associated Press

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimedia Commons

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Γιατί οι Βρετανοί έστειλαν θανατοποινίτες να αποικήσουν την Αυστραλία. Αλυσόδεσαν και φυλάκισαν τους Αβορίγινες και τους έπαιρναν τα παιδιά για να τα εκπολιτίσουν

The post Ανατίναξαν οικισμούς Αβοριγίνων 46 χιλιάδων ετών για να κάνουν εξορύξεις. Τα σπήλαια αυτά θεωρούνται από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα στην Αυστραλία appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανατίναξαν, Αβοριγίνων 46, Αυστραλία,anatinaxan, avoriginon 46, afstralia