Αμερικανός επιστήμονας εκτιμά ότι ο κορονοϊός θα γίνει εποχικός. Το θερμό κλίμα δυσχεραίνει την εξάπλωσή του, αλλά δεν τον εξολοθρεύει

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθυντή του εθνικού ινστιτούτου υγείας Άντονι Φάουτσι, ο κορονοϊός ενδέχεται να γίνει εποχικός, καθώς αρχίζει πλέον να εξαπλώνεται ανησυχητικά και σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπου έρχεται ο χειμώνας.Έτσι, είναι πολύ πιθανό ο κορονοϊός Covid-19 να επιστρέψει με βάση τον εποχικό κύκλο, προειδοποίησε χθες Τετάρτη ο αμερικανός ειδικός, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη να παραχθούν αποτελεσματικά εμβόλια και φάρμακα.

Κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του

Τύπου από την «task force» που έχει συγκροτήσει ο Λευκός Οίκος, ο διευθυντής του ινστιτούτου υγείας των ΗΠΑ εξήγησε πως ο κορονοϊός αρχίζει πλέον να εξαπλώνεται σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπου έρχεται ο χειμώνας.

«Αν βιώσουν μεγάλη επιδημία, θα είναι απολύτως απαραίτητο να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον δεύτερο κύκλο. Αυτό κάνει ακόμα πιο πιεστική την ανάγκη να αναπτύξουμε εμβόλιο, να το δοκιμάσουμε γρήγορα και να εξασφαλίσουμε πως θα είναι έτοιμο και διαθέσιμο στον επόμενο κύκλο», επισήμανε.

Την ίδια ώρα, δύο κλινικές δοκιμές εμβολίων βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κίνα και στις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, τα σκευάσματα του είδους πιθανότατα δεν θα είναι διαθέσιμα στην αγορά πριν από έναν ως ενάμιση χρόνο. Παράλληλα, δοκιμάζονται θεραπείες, αλλά και ήδη υπάρχοντα φάρμακα, όπως τα ανθελονοσιακά χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη.

Ο Δρ. Φάουτσι άφησε να εννοηθεί ότι ο SARS-CoV-2 εξαπλώνεται ευκολότερα στο κρύο κλίμα, παρά στο θερμό και ξηρό, επικαλούμενος πρόσφατη κινεζική μελέτη, που βέβαια είναι ακόμα προκαταρκτική και βρίσκεται υπό αξιολόγηση από ομότιμους επιστήμονες (peer review).

Το γεγονός αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι τα σταγονίδια που εκκρίνουν οι ασθενείς επιβιώνουν περισσότερο όταν ο αέρας είναι ψυχρός, ενώ το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα τείνει να είναι πιο αδύναμο τον χειμώνα. Μία ακόμα πιθανή εξήγηση είναι ότι ο ιός αποσυντίθεται γρηγορότερα σε θερμές επιφάνειες, καθώς η προστατευτική μεμβράνη λίπους που τον περιβάλλει αποξηραίνεται ταχύτερα.

Ωστόσο, η μείωση των μολύνσεων δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη την εξάλειψη του ιού. Χαρακτηριστικά, σχεδόν 2.500 κρούσματα και 8 νεκροί του κορονοϊού καταγράφονται στην Αυστραλία, όπου το κλίμα είναι ακόμα θερμό.

The post Αμερικανός επιστήμονας εκτιμά ότι ο κορονοϊός θα γίνει εποχικός. Το θερμό κλίμα δυσχεραίνει την εξάπλωσή του, αλλά δεν τον εξολοθρεύει appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα