Πέθανε ο Άλαν Πάρκερ. Σκηνοθέτησε τα αριστουργήματα Εξπρές του Μεσονυκτίου, ο Μισισιπής Καίγεται και το εμβληματικό The Wall των Pink Floyd. Είχε κερδίσει 10 Όσκαρ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο βρετανός σκηνοθέτης Άλαν Πάρκερ. Είχε σκηνοθετήσει γνωστές ταινίες όπως το «Εξπρές του μεσονυχτίου», τους «Ανήλικους ριφιφίδες» (Μπάγκσι Μαλόουν), «Ο Μισισιπής καίγεται», «Εβίτα».

Ο Πάρκερ γεννήθηκε στο Ίσλινγκτον σε εργατική οικογένεια και από τα 18 του άρχισε να εργάζεται στον χώρο της διαφήμισης, κάτι που επέδρασε στο στιλ του. Έφυγε από τη ζωή έπειτα από μακρά ασθένεια, σύμφωνα με την οικογένειά του.

Η πρώτη του ταινία είναι το περίφημο Bugsy Malone του 1976, αλλά τα πάντα άλλαξαν με το τρομακτικό Εξπρές του

Μεσονυκτίου που γύρισε το 1978.

Ο σκηνοθέτης υπήρξε δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ ο ίδιος, ενώ έχει λάβει αρκετά βραβεία για το έργο του. Οι μεγάλου μήκους ταινίες του έχουν κερδίσει 19 βραβεία BAFTA, 10 Χρυσές Σφαίρες και 10 Όσκαρ.

Ήταν παντρεμένος με τη Λίζα Μοράν-Πάρκερ με την οποία είχε αποκτήσει πέντε παιδιά και είχε επτά εγγόνια.

«Ο Άλαν Πάρκερ ήταν χαμαιλέοντας», έγραψε η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών στο Twitter και πρόσθεσε: «Το έργο του μας διασκεδάζει, μας συνδέει και μας έδωσε μια τόσο έντονη αίσθηση χρόνου και τόπου. Ένα εξαιρετικό ταλέντο, που θα λείψει πολύ».

Ο συνθέτης της «Εβίτα», Άντριου Λόιντ Βέμπερ έγραψε ότι λυπήθηκε πολύ από τον θάνατο του φίλου και συνεργάτη του και «ενός από τους λίγους σκηνοθέτες που κατανοούσαν πραγματικά τα μιούζικαλ στη μεγάλη οθόνη».

Ο Parker έλαβε επίσης τον τίτλο του Διοικητή του άριστου τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE) το 1995 και στη συνέχεια χειροτονήθηκε ιππότης το 2002. Ήταν ιδρυτικό μέλος του Directors Guild of Great Britain, ιδρυτής του Συμβουλίου Κινηματογράφου του Ηνωμένου Βασιλείου, και πρόεδρος του BFI από το 1998 έως το 1999.

Sir Alan Parker. EPA/STEPHANIE LECOCQΗ Φιλμογραφία

Ο Πάρκερ είχε αρχίσει την καριέρα του στη διαφήμιση. Το 1975 γύρισε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, «Ανήλικοι ριφιφίδες» (Μπάγκσι Μαλόουν) ένα μιούζικάλ για τις ταινίες με γκάνγκστερ της δεκαετίας του 1930, τους ρόλους της οποίας ερμήνευσαν παιδιά.

Η δεύτερη ταινία του, το «Εξπρές του μεσονυχτίου» (1978), μια κατάδυση στον γολγοθά ενός νεαρού Αμερικανού σε τουρκική φυλακή μετά την προσπάθειά του να φύγει από την Τουρκία θέλοντας να βγάλει ποσότητα χασίς από τη χώρα, κέρδισε δύο ‘Οσκαρ, έξι χρυσές Σφαίρες και τέσσερα BAFTA.

To 1981 σκηνοθέτησε την ταινία «Pink floyd: The Wall», σταθμός για τους θαυμαστές αυτού του κορυφαίου βρετανικού ροκ συγκροτήματος.

Η τελευταία μεγάλη του επιτυχία ήταν το 1996 με την «Εβίτα», ένα μιούζικαλ στο οποίο η Μαντόνα υποδύεται την ηθοποιό και γυναίκα πολιτικό της Αργεντινής Εβίτα Περόν.

Ο πρώην πρόεδρος του φεστιβάλ των Καννών Ζιλ Ζακόμπ αποχαιρέτησε έναν «ζωηρό, λαμπρό, παραγωγικό» κινηματογραφιστή και ένα «σαρκαστικό πνεύμα».

Ο Ντέιβιντ Πούτμαν, που υπέγραψε την παραγωγή αρκετών ταινιών του ‘Αλαν Πάρκερ αποχαιρέτησε αυτόν που ήταν ο «παλιότερος και στενότερος φίλος του» και ο οποίος «πάντα τον εντυπωσίαζε με το ταλέντο του».

«Η ζωή μου όπως η ζωή πολλών ακόμη ανθρώπων που τον αγάπησαν και τον σεβάστηκαν δεν θα είναι πλέον ποτέ ίδια», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ. Φωτογραφία EPA/STEPHANIE LECOCQ

The post Πέθανε ο Άλαν Πάρκερ. Σκηνοθέτησε τα αριστουργήματα Εξπρές του Μεσονυκτίου, ο Μισισιπής Καίγεται και το εμβληματικό The Wall των Pink Floyd. Είχε κερδίσει 10 Όσκαρ appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα