Αυτές είναι οι 10 πιο ομιλούμενες γλώσσες στον κόσμο

Αγγλικά,Κινεζικά και Ισπανικά βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των γλωσσών που μιλιούνται παγκοσμίως. Η αγγλική γλώσσα είναι η πιο συνηθισμένη γλώσσα στον κόσμος με σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο ομιλητές.

Όλες οι γλώσσες κατά την διάρκεια της ιστορίας, έχουν αναπτυχθεί και έχουν διαδοθεί σε κάθε περιοχή, μέσω του εμπορίου, του αποικισμού και των πολιτισμικών αλληλεπιδράσεων.
Ωστόσο, τα αγγλικά δεν κατατάσσονται πρώτα όσον αφορά τον αριθμό των φυσικών ομιλητών, αλλά έχουν αποκτήσει προβάδισμα εξαιτίας της δημοτικότητάς τους.

1. Αγγλικά – 1,39 δισεκατομμύρια ομιλητές
Η ιστορία της αγγλικής

γλώσσας είναι γνωστή. Οι πρώτες μορφές αγγλικών εισήχθησαν στη Βρετανία από μια διαδοχή εισβολέων.
Από τις γερμανικές φυλές, τους Κέλτες, τους Βίκινγκς στους Νορμανδούς, τα αγγλικά αναπτύχθηκαν από πολλές γλωσσικές επιρροές. Από τη Βρετανία, τα αγγλικά εξαπλώθηκαν μέσω κατακτήσεων, εμπορίου και αλληλεπιδράσεων. Τα αγγλικά σήμερα είναι η γλώσσα των διεθνών επιχειρήσεων, ενώ η μητρική γλώσσα των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας, της Νιγηρίας, της Αυστραλίας, της Ναμίμπια και πολλών άλλων κρατών.
Κυρίως χάρη στην παγκοσμιοποίηση και τη δημοτικότητα των αμερικανικών και βρετανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, η δημοτικότητα των αγγλικών αυξάνεται περαιτέρω, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.

2. Κινέζικα (Μανδαρινικά) – 1,15 δισεκατομμύρια ομιλητές
Τα κινέζικα είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής γλώσσα στον κόσμο με συνολικά 1,15 δισεκατομμύρια ομιλητές.
Τα κινέζικα ανήκουν στη σινο-θιβετιανή γλωσσική οικογένεια που κυριαρχεί στην Ασία.
Πέτα από την Κίνα, τα κινέζικα ομιλούνται επίσης ευρέως στην Ταϊβάν, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία.
Η κινεζική γλώσσα έχει διάφορες διαλέκτους, οι οποίες μπορούν να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους.

3. Ισπανικά – 661 εκατομμύρια ομιλητές
Τα ισπανικά είναι η τρίτη πιο δημοφιλής γλώσσα που ομιλείται στον κόσμο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει 661 εκατομμύρια ομιλητές.
Τα ισπανικά εμφανίστηκαν πρώτα στην Ιβηρική Χερσόνησο ως αποτέλεσμα των γλωσσικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των Celtiberians που μιλούσαν Κέλτικα και Λατινικά.
Μετά από την εισβολή των Αρλαβων της Βορείου Αφρικής και των γερμανικών φυλών, προέκυψε η καστιλιάνικη διάλεκτος, η οποία οδήγησε σε τυποποιημένα ισπανικά.
Τα ισπανικά είναι η επίσημη γλώσσα στην Ισπανία και σε πολλές λατινοαμερικανικές χώρες όπως η Αργεντινή, το Ελ Σαλβαδόρ, η Χιλή, το Μεξικό, η Γουατεμάλα και η Κόστα Ρίκα.

4. Hindustani (Χίντι / Ουρντού) – 544 εκατομμύρια ομιλητές
Η Hindustani αναφέρεται τόσο στην Χίντι όσο και στην Ουρντού.
Η Χίντι έχει τις ρίζες της στα σανσκριτικά, μια γλώσσα που μιλούν οι άποικοι της βορειοδυτικής Ινδίας.
Κατά τη διάρκεια των αιώνων, η Χίντι επηρεάστηκε από τα Πορτογαλικά, τα Περσικά, τα  Αραβικά και τα Αγγλικά.
Η Χίντι είναι η κύρια γλώσσα στην Ινδία και ομιλείται και στο Νεπάλ, την Νότια Αφρική, την Υεμένη και τον Μαυρίκιο. Η Ουρντού έχει περσικές επιρροές και είναι η επίσημη γλώσσα όλων των σχολικών βιβλίων στο Πακιστάν.

5. Αραβικά – 422 εκατομμύρια ομιλητές
Τα Αραβικά ανήκουν στις σημιτικές γλώσσες που προέρχονται από την Αραβική Χερσόνησο.
Οι νομαδικές φυλές στην Αραβική Χερσόνησο διευκόλυναν τη διάδοση της γλώσσας καθώς μετακινούνταν από μια περιοχή στην άλλη. Η γλώσσα χρησιμοποιείται ευρέως στη Μέση Ανατολή και σε πολλές ασιατικές χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία, η Υεμένη, το Σουδάν, το Κατάρ, το Αφγανιστάν, το Ιράν και η Ινδονησία.

6. Μαλαϊκά: 281 εκατομμύρια ομιλητές
Η γλώσσα της Μαλαισίας, η οποία επίσης αποκαλείται και ινδονησιακή, αριθμεί 281 εκατομμύρια ομιλητές παγκοσμίως.
Είναι η έκτη πιο δημοφιλής γλώσσα.
Εκτιμάται ότι η γλώσσα έχει τις ρίζες της στο νησί του Βόρνεο.

7. Ρωσικά: 267 εκατομμύρια ομιλητές
Η ρωσική γλώσσα διαθέτει 267 εκατομμύρια ομιλητές παγκοσμίως.
Είναι μια σλαβική γλώσσα της ινδοευρωπαϊκής γλωσσικής οικογένειας.
Τα ρώσικα είναι η επίσημη γλώσσα της Ρωσίας και μιλιέται επίσης στην Ουκρανία, τη Λετονία, την Αρμενία, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και τη Λιθουανία.

8. Μπενγκάλι: 261 εκατομμύρια ομιλητές
Είναι η επίσημη γλώσσα στο Μπαγκλαντές και χρησιμοποιείται ευρέως στην Ινδία, στη Σιέρρα Λεόνε καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή.

9. Πορτογαλικά: 229 εκατομμύρια ομιλητές
Τα πορτογαλικά έχουν περίπου 229 εκατομμύρια ομιλητές, γεγονός που την καθιστά την ένατη ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο. Η πορτογαλική γλώσσα είναι μια ρομαντική γλώσσα που αναπτύχθηκε στη δυτική περιοχή της Ιβηρικής Χερσονήσου (τώρα Πορτογαλία). Είναι η επίσημη γλώσσα στην Πορτογαλία, μαζί με την Αγκόλα, τη Βραζιλία, το Πράσινο Ακρωτήριο, το Ανατολικό Τιμόρ, τη Μοζαμβίκη και τη Γουινέα-Μπισάου.

10. Γαλλικά: 229 εκατομμύρια ομιλητές
Η πιο «ρομαντική» γλώσσα μετρά 229 εκατομμύρια ομιλητές παγκοσμίως. Πέρα από τη Γαλλία, τα γαλλικά ομιλούνται επίσης στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία, τον Καναδά, την Ακτή του Ελεφαντοστού, το Μάλι και την Αϊτή.

Πηγή: Worldatlas

The post Αυτές είναι οι 10 πιο ομιλούμενες γλώσσες στον κόσμο appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Αναζητήσεις
ομιλουμενες γλωσσες
Τυχαία Θέματα