«Zangaki». Οι μυστηριώδεις Έλληνες φωτογράφοι που έγιναν διάσημοι στη Μέση Ανατολή. Απαθανάτισαν την Αίγυπτο του 19ου αιώνα, διαφήμισαν την καθημερινότητα του λαού και ανέδειξαν τα αρχαία μνημεία

Οι αδερφοί Ζαγκάκη ήταν έλληνες φωτογράφοι του 19ου αιώνα που έμειναν γνωστοί ως Zangkaki Brothers ή Adelphoi Zangaki.

Δεν δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά στη Μέση Ανατολή και κυρίως στην Αίγυπτο της Βικτοριανής εποχής, όπου τράβηξαν από τις ομορφότερες εικόνες στην ιστορία της φωτογραφίας.
Από τη δεκαετία του 1870 έως τη δεκαετία του 1890 ταξίδεψαν σε

όλη την Αίγυπτο φωτογραφίζοντας ευρωπαίους τουρίστες που ταξίδευαν στη χώρα για να δουν τις Πυραμίδες.


Παρά το τεράστιο έργο τους, ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά γι΄ αυτούς κι αυτά δεν θεωρούνται και δεδομένα. Για την καταγωγή τους λέγεται οτι ήταν Ελληνοκύπριοι ή Κρητικοί.
Από τα μικρά τους ονόματα, μόνο τα αρχικά τους είναι γνωστά. Σύμφωνα με τον συγγραφέα Άλκη Ξανθάκη, τα γράμματα C και G σημαίνουν Constantinos και Georgios και τα δύο αδέρφια κατάγονταν από τη Μήλο. Οι φωτογραφίες τους ωστόσο έγιναν γνωστές ως «Zangaki». Σε διάφορα βιβλία μάλιστα το «Ζ» έχει λανθασμένα αντικατασταθεί από το «L» και όνομά τους συναντάται ως «Langkaki».


Τα δύο αδέρφια δεν «υπέγραφαν» τις φωτογραφίες τους πάντοτε με τον ίδιο τρόπο κι αυτό δημιούργησε μια σύγχυση σχετικά με την ταυτότητά τους. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια θεωρείτο ότι οι εικόνες ήταν ενός φωτογράφου του «A. Zangkaki». Μέχρι που ανακαλύφθηκε μια πινακίδα η οποία έφερε την επιγραφή «Adelphoi Zangaki», που επιβεβαίωσε ότι οι φωτογραφίες επρόκειτο για το έργο δύο αδερφών.


Κατα τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αίγυπτο τα δύο αδέρφια τράβηξαν εκπληκτικές εικόνες από την Αλεξάνδρεια μετά τον βομβαρδισμό της το 1882.
Φωτογράφισαν μνημεία όπως την Πυραμίδα του Χέοπα και τη Σφίγγα και πόλεις όπως το Κάιρο και το Πορτ Σάιντ.
Απαθανάτισαν στιγμές από την καθημερινή ζωή του λαού, όπως έναν δάσκαλο με τους μαθητές τους ή γυναίκες που μαγείρευαν.
Οι εκπληκτικές φωτογραφίες τους φιλοξενούνται σε πολλά φωτογραφικά λευκώματα.

Διαβάστε: Η φωτογραφία της ομαδικής εκτέλεσης στο Ιράν που βραβεύτηκε με Πούλιτζερ αλλά ο φωτογράφος παρέμεινε ανώνυμος για 27 χρόνια. Ποια ήταν τα θύματα και τι απέγινε ο φωτογράφος (Προσοχή! Σκληρές Εικόνες)

Διαβάστε: Η σπάνια φωτογραφία του βυζαντινού ναού της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη πριν παραδοθεί στις φλόγες. Είχε μετατραπεί σε τζαμί από τον Σουλεϊμάν και όταν αποκαταστάθηκε αποκαλύφθηκε το περίφημο ψηφιδωτό του τρούλου

Το άρθρο «Zangaki». Οι μυστηριώδεις Έλληνες φωτογράφοι που έγιναν διάσημοι στη Μέση Ανατολή. Απαθανάτισαν την Αίγυπτο του 19ου αιώνα, διαφήμισαν την καθημερινότητα του λαού και ανέδειξαν τα αρχαία μνημεία δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα