Ξανθός: “Υποκριτική προσβλητική και επιλεκτική η ρύθμιση για το ακαταδίωκτο”»
Σε δήλωση του ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός, σχετικά με την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για το ακαταδίωκτο των μελών Επιτροπών για τη διαχείριση της πανδημίας αναφέρει:
Η κυβέρνηση έσπευσε χθες να ψηφίσει μόνη της, χωρίς διαβούλευση και συζήτηση με κανένα, μια τροπολογία που θεσμοθετεί το «ακαταδίωκτο» των μελών 3 Επιτροπών του Υπουργείου Υγείας με ειδικό ρόλο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Μόνο που η ρύθμιση αυτή έχει πολλά προβλήματα. Πρώτον, στην 11μελή «Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού covid -19» που επίσημα εισηγείται στην κυβέρνηση (ενώ η γνωστή «Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων» απλώς γνωμοδοτεί), περιλαμβάνονται και μέλη που είναι πολιτικά πρόσωπα (Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Υγείας) ή είναι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης σε κρίσιμους φορείς (ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ κλπ) και άρα πλήττεται η βασική αρχή της δημόσιας λογοδοσίας στελεχών της Διοίκησης και της δυνατότητα ελέγχου τους από τη Δικαιοσύνη. Δεύτερον, πέρα από το εύλογο «δεν ευθύνονται και δεν διώκονται» για τα μέλη Επιστημονικών Επιτροπών που προσφέρουν χωρίς αμοιβή τις υπηρεσίες τους και γνωμοδοτούν για θέματα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, υπάρχει και το «δεν εξετάζονται» που δημιουργεί την αίσθηση της «προστασίας» προς αυτόν που έχει την αποκλειστική ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων, δηλαδή την κυβέρνηση. Τρίτον και πιο σημαντικό, η κυβέρνηση έρχεται να «θεραπεύσει» ένα πρόβλημα (στοχοποίηση των επιστημόνων) που η ίδια δημιούργησε με την «εργαλειοποίηση» της Επιτροπής, την αδιαφάνεια στη λειτουργία της και τη συστηματική μετάθεση στους ειδικούς της ευθύνης για την λήψη περιοριστικών μέτρων. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση θα ήταν τελείως αχρείαστη, αν η κυβέρνηση είχε από την αρχή ξεκαθαρίσει στην κοινή γνώμη ότι ο ρόλος της Επιτροπής είναι αμιγώς επιστημονικός και γνωμοδοτικός και ότι την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων και της εξειδίκευσης των μέτρων την έχει αποκλειστικά η ίδια, αν δημοσιοποιούνταν τα πρακτικά της Επιτροπής και μπορούσε κάθε πολίτης να παρακολουθήσει τον επιστημονικό διάλογο για την εκτίμηση κινδύνου και την ενδεικνυόμενη υγειονομική στρατηγική. Αυτό η κυβέρνηση δεν το ήθελε γιατί θα μπορούσε η κοινωνία να αντιληφθεί την συστηματική προσπάθεια της να εκμαιεύσει σε κάθε κρίσιμη φάση την εκ των υστέρων επιστημονική συνηγορία σε προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις (όπως τώρα με το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού), αλλά ταυτόχρονα να αποφύγει και το πολιτικό κόστος «δείχνοντας» τους επιστήμονες.
Είναι λοιπόν υποκριτική, επιλεκτική και προσβλητική αυτή η ρύθμιση. Γιατί προφανώς δεν μπορεί να ποινικοποιείται η επιστημονική γνώμη, αλλά δεν μπορεί ταυτόχρονα να παραμένει τελείως απροστάτευτο νομικά το ιατρικό έργο και η νοσηλευτική φροντίδα που παρέχεται κάτω από αντίξοες συνθήκες στους ασθενείς. Δεν μπορεί δηλαδή οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ να είναι τελείως έκθετοι σε μια «βιομηχανία» αγωγών και μηνύσεων εναντίον τους από συγγενείς ασθενών που έχασαν τη ζωή τους λόγω covid-19. Και φυσικά, δεν μπορεί την ίδια ώρα η κυβέρνηση να καλύπτει Διοικήσεις νοσοκομείων που έχουν ασκήσει πειθαρχικές διώξεις ή έχουν στείλει στον Εισαγγελέα συνδικαλιστές υγειονομικούς επειδή ανέδειξαν υπαρκτά προβλήματα και ελλείψεις στα νοσοκομεία ή τραγικά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας.
Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί με αυτή την τροπολογία «δυο μέτρα και δυο σταθμά» , με στόχο να κρύψει τις δικές της πολιτικές ευθύνες για την υγειονομική τραγωδία που βιώνει η κοινωνία και η χώρα .
The post Ξανθός: “Υποκριτική προσβλητική και επιλεκτική η ρύθμιση για το ακαταδίωκτο”» appeared first on Militaire.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέα δεδομένα για το ραντεβού εμβολιασμού των 40-49 ετών
- Ξεκίνησε από την Αθήνα για οδοντίατρο στο Κιλκίς: Τον πήρε τηλέφωνο η αστυνομία (pics)
- Ιωάννα Μαλέσκου: Χόρεψε χορό της κοιλιάς στον αέρα της εκπομπής – έμφραγμα οι τηλεθεατές
- Ιωάννα Μαλέσκου: Αποχαιρέτησε τους τηλεθεατές με... χορό της κοιλιάς
- Τι ισχύει για τις μετακινήσεις το Πάσχα – Η υπουργική απόφαση
- Ανοίγουν mall, κέντρα αισθητικής - Πράσινο φως για click inside στη Θεσσαλονίκη
- Ένα κόλπο για τον καφέ που ελάχιστοι γνωρίζουν
- Λοιμωξιολόγοι: Ανοίγουν αύριο Σάββατο 24/4 τα malls- Click in shop σε Θεσσαλονίκη-Κοζάνη
- «Κόλαση» η Ιωάννα Μαλέσκου: Χόρεψε live τον χορό της κοιλιάς στο πλατό της εκπομπής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις militaire
- Ξανθός: “Υποκριτική προσβλητική και επιλεκτική η ρύθμιση για το ακαταδίωκτο”»
- Αδούλωτη Κερύνεια: “Ετοιμάζουν πισώπλατο μαχαίρωμα”
- Τι προβλέπεται -τελικά- για τις μετακινήσεις το Πάσχα
- Αποσύρεται ο ρωσικός στρατός από τα σύνορα με την Ουκρανία
- Νοσηρότητες και αδιέξοδα στις σύγχρονες Δημοκρατίες;
- “Ο Μητσοτάκης διχάζει την κοινωνία” δηλώνει η Φώφη Γεννηματά
- Τελευταία Νέα militaire
- Ξανθός: “Υποκριτική προσβλητική και επιλεκτική η ρύθμιση για το ακαταδίωκτο”»
- Αποσύρεται ο ρωσικός στρατός από τα σύνορα με την Ουκρανία
- “Ο Μητσοτάκης διχάζει την κοινωνία” δηλώνει η Φώφη Γεννηματά
- Τι προβλέπεται -τελικά- για τις μετακινήσεις το Πάσχα
- Νοσηρότητες και αδιέξοδα στις σύγχρονες Δημοκρατίες;
- Αδούλωτη Κερύνεια: “Ετοιμάζουν πισώπλατο μαχαίρωμα”
- «Πιστοποιητικό καλού γείτονα» δίνει στην Τουρκία μία συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν!
- Μήπως να φέρετε στη Βουλή “ακαταδίωκτο” και για στρατιωτικούς;
- Ραγκούσης: «Τροπολογία ενοχής το ακαταδίωκτο για τις αποφάσεις περί κορονοϊού»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κουφοντίνας: Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση για την μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού
- Εξηγήσεις διά υπομνήματος, χωρίς να εμφανιστεί στον εισαγγελέα, έδωσε ο Πέτρος Φιλιππίδης
- ΗΠΑ: Ξεκίνησε το ταξίδι του σκάφους της SpaceX προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
- Κορονοϊός: Χαλαρώνουν τα μέτρα στην Ιταλία ενώ η κατάσταση παραμένει η κρίσιμη
- Απίστευτες απάτες με τα μέτρα στήριξης: Καφετέρια 25 τ.μ. με 150 υπαλλήλους – Πώς φούσκωναν τζίρους
- Τσίπρας για το «ακαταδίωκτο»: Στυγνή ομολογία ενοχής της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας
- Αρτηριακή πίεση: Η μέτρηση που αποκαλύπτει πόσο κινδυνεύει η καρδιά μας
- Η Τζένη Θεωνά κάνει πρόβα νυφικού -Παραμυθένιο, με γαλλική δαντέλα και χειροποίητο κέντημα [εικόνα]
- Στέγνωμα ρούχων: 3 κόλπα να το κάνετε γρήγορα
- Δυτική Ελλάδα: Συστηματικοί έλεγχοι στην αγορά από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ενόψει του Πάσχα