“Το πνεύμα των Χριστουγέννων” όπως το περιγράφει ένας Αρχιμανδρίτης

«Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία», είναι ο αγγελικός ύμνος που εμπερικλείει το πνεύμα των Χριστουγέννων, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Θεολογίας – αρχιμανδρίτης Αρίσταρχος Γκρέκας.

Επισημαίνει ότι «Οι προφήτες, οι προπάτορες, οι λαοί προσδοκούσαν την έλευση του Θεού στη γη ως “προσδοκία εθνών”, ως εκπλήρωση του παράδοξου θαύματος που θα αναβάθμιζε και θα αναγεννούσε την ανθρώπινη φύση» και υπογραμμίζει ότι η Εκκλησία δοξολογεί τον Θεό για τη μέγιστη ευεργεσία: «Χριστός γεννάται,

δοξάσατε…», η υμνολογία των Χριστουγέννων μας προτρέπει σε δοξολογία για το μέγα μυστήριο της θείας Ενανθρωπήσεως.

Ο Θεός παίρνει την ανθρώπινη φύση, γίνεται τέλειος άνθρωπος, από αγάπη για τον άνθρωπο με σκοπό τη σωτηρία του. Επ’ αυτού, ο π. Αρίσταρχος Γκρέκας κάνει αναφορά στον Ιωάννη τον Ευαγγελιστή: «Ούτω γαρ ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον, ώστε τον Υιόν Αυτού τον μονογενή έδωκεν, ίνα πας ῃ ζωήν αιώνιον».

Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι η εορτή των Χριστουγέννων, κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, αποτελεί το κεντρικό μυστήριο όλης της Θείας Οικονομίας. Κατέβηκε ο Θεός για να ανέβει ο άνθρωπος. Σκοπός της Ενανθρωπήσεως είναι η καταλλαγή και η επανασύνδεση του ανθρώπου με τον Δημιουργό του. Ο Θεός προσλαμβάνει την ανθρώπινη φύση, για να την αγιάσει και να τη θεώσει. Όπως συνοψίζει ο Μέγας Αθανάσιος, ο Θεός έγινε άνθρωπος, «ίνα ημείς θεοποιηθώμεν».

Ο Χριστός γεννήθηκε και το πρώτο μήνυμα που ήρθε από τους ουρανούς διά των αγγέλων ήταν η επί γης ειρήνη ως ευδοκία για τους ανθρώπους. Σε αυτό του σημείο του λόγου του, ο αρχιμανδρίτης Αρίσταρχος Γκρέκας επικαλείται όσα αναφέρει ο Ιερός Αυγουστίνος, ότι ο εσπαργανωμένος Χριστός της Βηθλεέμ έφερε την ειρήνη του αγγελικού ύμνου στην ψυχή του πεπτωκότος ανθρώπου και τον συμφιλίωσε με τον Δημιουργό του Θεό. Εναπόκειται, πλέον, εις τον άνθρωπο ν’ ατενίζει με τα όμματα της ψυχής του πάντα προς την φάτνη του πτωχού και γλυκυτάτου Ιησού, για να γεμίζει η ζωή του από εσωτερική ισορροπία και γαλήνη, για να αναγεννάται πνευματικά μέχρις της συντελείας των αιώνων.

Ο Χριστός είναι ο «νοητός Ήλιος της Δικαιοσύνης, ο Άρχων της Ειρήνης, ο Πατήρ του μέλλοντος αιώνος». Μας έδωσε τη δική του πνευματική Ειρήνη, που υπερέχει από κάθε νουν, την Ειρήνην που θα φρουρεί τις καρδιές μας ώστε να γινόμαστε ειρηνοποιοί, γιατί οι ειρηνοποιοί θα κληθούν υιοί του Θεού.

Το πνεύμα των Χριστουγέννων δίνει στον άνθρωπο ελπίδα σωτηρίας, χαρά, αγαλλίαση και διάχυτη ευφροσύνη.

Ας εμπνευστούμε από τον ύμνο της Εκκλησίας στο χαρμόσυνο πνεύμα των Χριστουγέννων: «Δεύτε είδομεν πιστοί πού εγεννήθη ο Χριστός, ακολουθήσομεν λοιπόν ένθα οδεύει ο αστήρ…», που μας οδηγεί στην Ειρήνη και τη Σωτηρία.

Ο αρχιμανδρίτης Αρίσταρχος Γκρέκας είναι κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δρ Θεολογίας

Ελ. Μαχαίρα

The post “Το πνεύμα των Χριστουγέννων” όπως το περιγράφει ένας Αρχιμανδρίτης appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα