ΣΚΟΠΙΑ: Ετοιμάζονται να “ξηλώσουν” τα μνημεία πρόκληση

Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο Υπουργός Πολιτισμού , Ρόμπερτ Αλαγκιόζοφσκι, επιβεβαίωσε ότι η επιτροπή, που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού για την εξέταση του σχεδίου “Σκόπια 2014”, έχει ολοκληρώσει τις εκθέσεις για τα μνημεία του Άντον Λάζοφ Γιάνεφ (ή Κιόσετο), της Μητέρας Τερέζας και του “Εφιππου Πολεμιστή”. Έτσι αναφέρουν το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα , ο Αλαγκιόζοφσκι πρόσθεσε ότι τον λόγο τώρα έχουν οι αρμόδιοι θεσμοί, οι οποίοι πρέπει να αποφασίσουν σχετικά με το μέλλον των συγκεκριμένων επίμαχων μνημείων.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα “VECER”, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τη φάση στην οποία βρίσκεται η διαδικασία με τα επίμαχα μνημεία του σχεδίου “Σκόπια 2014”, ο Υπουργός Πολιτισμού της πΓΔΜ είπε: «Έχουν ολοκληρωθεί τρεις εκθέσεις: για το μνημείο του Κιόσετο, για την αφιερωμένη στην φιλανθρωπία γλυπτική σύνθεση – ατυχώς αφιερωμένη στην Μητέρα Τερέζα – καθώς και για το κεντρικό μνημείο, τον αποκαλούμενο “Έφιππο Πολεμιστή”. Οι τρεις αυτές εκθέσεις είναι έτοιμες και εμείς τώρα εξετάζουμε θεσμικά τις δυνατότητες για το πως θα ενεργήσουμε επ’ αυτών».

Πρόσθεσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι ο ίδιος δεν πρόκειται «να εξαγγείλει πομπωδώς» την μεταφορά, την απομάκρυνση ή την καταστροφή των μνημείων. «Όταν οι θεσμοί θα είναι έτοιμοι να απαντήσουν επ’ αυτού του θέματος, τότε θα ενημερώσουμε την κοινή γνώμη. Έχω ήδη πει ότι το σχέδιο “Σκόπια 2014” συνιστά ιό που πρέπει να απομονωθεί και που δεν πρέπει να καταλαμβάνει χώρο στη δημοσιότητα και τα ΜΜΕ. Είναι ένα σχέδιο που δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να αντλεί περαιτέρω οικονομικούς πόρους. Αυτή τη στιγμή η ομάδα εργασίας συνεχίζει να εξετάζει τα έργα. Μέρος από τις σχετικές εκθέσεις είναι έτοιμες και εξετάζουμε τις αρμοδιότητες, δηλαδή ποιος κρατικός θεσμός, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, πρέπει να λάβει ποια μέτρα», ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Υπουργός Πολιτισμού της πΓΔΜ, τονίζοντας ότι στις σχετικές διαδικασίες υπάρχουν τόσες παρατυπίες, που είναι δύσκολο ακόμη για να εντοπιστεί ποιος θεσμός είναι αρμόδιος να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες όσον αφορά αυτές τις κατασκευές, που ως επί το πλείστον είναι αυθαίρετες και έχουν τοποθετηθεί παράνομα στην πόλη.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού της πΓΔΜ άφησε πρόσφατα να εννοηθεί πως το μεγαλύτερο μέρος των μνημείων του σχεδίου “Σκόπια 2014” έχουν τοποθετηθεί από τον μητροπολιτικό Δήμο των Σκοπίων και τον τοπικό Δήμο Κέντρου.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ της πΓΔΜ, ο προερχόμενος από το SDSM νέος Δήμαρχος της πόλης των Σκοπίων, Πέτρε Σιλέγκοφ, μιλώντας χθες σε εκδήλωση για την επέτειο των 73 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης (13.11.1944), ανέφερε ότι «επίκειται μία διαδικασία, κατά την οποία θα πρέπει με λογική, με αποφασιστικότητα και στη βάση αρχών, να προχωρήσουμε στην επίλυση προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και αυτό του λεγόμενου σχεδίου “Σκόπια 2014”».

The post ΣΚΟΠΙΑ: Ετοιμάζονται να “ξηλώσουν” τα μνημεία πρόκληση appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα