«Ψυχραιμία» συνιστά η Πολωνία μετά από το πυραυλικό πλήγμα στο έδαφος της

Οι Πολωνοί επιλέγουν τη ψυχραιμία για να αποφύγουν τη σύγκρουση, μετά από το χτύπημα στο χωριό Przewodow, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία.

«Δηλώνω με  πεποίθηση ότι επρόκειτο για «αδέσποτους» πύραυλους που έπεσαν στο έδαφός μας», δήλωσε ο στρατηγός Mieczyslaw Bieniek στο  τηλεοπτικό κανάλι TVN24.

«Από την άλλη πλευρά των συνόρων είναι ένας σιδηροδρομικός κόμβος. Ίσως αυτό στόχευαν», είπε ο Bieniek που θεωρεί ότι το χτύπημα προήλθε από τη Ρωσία.

Η Πολωνία

υπήρξε ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές της υποστήριξης της Ουκρανίας ενάντια στη Ρωσία. Υπάρχει διακομματική συναίνεση ότι οι σχέσεις της Πολωνίας με τη Ρωσία εξαρτώνται  από την έκβαση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ανεξάρτητα από εσωτερικές διαφωνίες και διαφορές, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και αλληλέγγυοι. Θα είμαστε μαζί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, ηγέτης του πολωνικού αντιπολιτευόμενου κόμματος Civic Platform (PO).

Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένα να προστατεύουν και να υπερασπίζονται κάθε τμήμα της επικράτειας της συμμαχίας σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 5 της συνθήκης της συμμαχίας.

Pentagon spokesman Brig. Gen. Patrick Ryder says the DoD is “aware” of unconfirmed reports that Russian missiles hit Poland: “I can tell you that we don’t have any information at this time to corroborate those reports and are looking into this further.” https://t.co/dC9ZhPNJeF pic.twitter.com/kYsIbxWIum

ABC News (@ABC) November 15, 2022

Ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ είπε ότι οι πύραυλοι ήταν ρωσικοί, σύμφωνα με το AP. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν δύο εκδοχές: η μία, ότι ο ουκρανικός στρατός κατέρριψε έναν πύραυλο , και η δεύτερη ότι πρόκειται για λάθος των Ρώσων.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δημοσίευσε  δήλωση στον λογαριασμό του στο Telegram λέγοντας ότι πρόκειται για «σκόπιμη πρόκληση για να κλιμακωθεί η ένταση».

«Δεν υπήρξαν πλήγματα εναντίον στόχων κοντά στα  σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας με », αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη μετά την πρόσφατη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων σε εγκαταστάσεις ενεργειακής υποδομής στην Ουκρανία. Μερικοί από τους πύραυλους έπληξαν το δυτικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Οι Ρώσοι επιτέθηκαν στον Κόβελ στη Βολυνία. Η πόλη, η οποία βρίσκεται περίπου 65 χιλιόμετρα (40 μίλια) από τα Πολωνο-Ουκρανικά σύνορα και είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki συγκάλεσε επειγόντως το Υπουργικό Συμβούλιο για θέματα Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Piotr Müller.

The post «Ψυχραιμία» συνιστά η Πολωνία μετά από το πυραυλικό πλήγμα στο έδαφος της appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα