Προσπάθεια ρεαλιστικής αποτίμησης των τελευταίων κινήσεων Δένδια

Του Υποπτεράρχου ε.α. Δημητρίου Δρόσου 

(MBA, MSc, PM, MA, LLB, BSc) 

 

 

Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία ευρύτερη αποτίμηση αντικειμενική και τεχνοκρατική μακριά από κάθε είδους κομματικές ή πολιτικές σκοπιμότητες όσον αφορά στις τελευταίες δράσεις και κινήσεις της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Θα ξεκινήσουμε αντίστροφα χρονικά από τα ποιο πρόσφατα γεγονότα προς τα παλαιότερα. Προτού όμως ξεκινήσει η ανάλυση πρέπει να τονισθεί ότι οι συγκεκριμένες πράξεις ή δράσεις πιστώνονται ή χρεώνονται αποκλειστικά στον ΥΠΕΞ

και όχι σε όλη την Κυβέρνηση καθώς ο καθένας Υπουργός είναι υπεύθυνος για το έργο που παράγει ή δεν παράγει. Δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος π.χ. ο ΥΠΕΞ για άλλους Υπουργούς που ξημεροβραδιάζονται στα κανάλια με αποτέλεσμα να διερωτάται κάποιος πότε είναι στο Υπουργείο τους και εργάζονται. Δεν δύναται να χρεωθεί ο κ. Δένδιας άστοχες και αναξιοκρατικές επιλογές άλλων Υπουργείων, όπως π.χ. έγινε σε άλλο Υπουργείο με αρκετές άστοχες επιλογές Διοικητών Νοσοκομείων. Κατά αντιδιαστολή δεν μπορεί να πιστωθεί ο ΥΠΕΞ την ψηφιοποίηση πολλών σημαντικών λειτουργιών του Κράτους που έγινε από άλλο αρμόδιο Υπουργείο. 

Συνέντευξη στο Arab News.

Ξεκινώντας με τα ανωτέρω ως βάση ανάλυσης, θα πάμε στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε ο κ. Δένδιας στο Arab News στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία. Φέρεται να είπε ότι: «η Ελλάδα δεν θα σκάψει στον βυθό της Μεσογείου για να βρει υδρογονάνθρακες. Χρειάζονται 10-20 έτη για να βρεθούν και να γίνει αντίστοιχη εκμετάλλευση». Στη συνέχεια φέρεται να αναφέρθηκε στις νέες πηγές ενέργειας. Επί αυτού οφείλω να υπενθυμίσω σχετική συνέντευξή μου στις 30/01/2021 στο Militaire.gr (βλ.  https://www.youtube.com/watch?v=tJVzq3wBKzs&t=1294s ) από το 17.10 λεπτό έως το 21.40, όπου αναλύεται ότι πηγαίνουμε στο πλαίσιο της Ε.Ε. σε νέες μορφές ενέργειας. Πρέπει μέχρι το 2050 να υπάρχει μηδενικό αποτύπωμα ρύπων και φαίνεται πλέον ότι αυτό θα επικρατήσει παγκοσμίως στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Ακόμη και οι ΗΠΑ με τον Joe Biden επιστρέφουν στη συνθήκη των Παρισίων και μένει από τις ανεπτυγμένες χώρες μόνο η Κίνα να ακολουθήσει πλέον τη διεθνή τάση. Η χώρα μας δεν έχει πραγματοποιήσει έρευνες και γεωτρήσεις στο Αιγαίο για να ξέρει ακριβώς τα κοιτάσματα που υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει μία ανάλυση κόστους – οφέλους (cost benefit analysis) και μετά να προχωρήσουμε (αν συμφέρει γεωοικονομικά να προχωρήσουμε). Υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες σε τυχόν εξορύξεις: αλιεία, τουρισμός, μόλυνση (βλ. κόλπος Μεξικού, Αλάσκα κ.λπ.). Άρα μόνο με μία ολοκληρωμένη μελέτη πρέπει να αποφανθούμε για εξορύξεις. Όμως σε αυτό έρχεται η αειφόρος ανάπτυξη, η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και η πράσινη ενέργεια όπου θα καταστήσουν το εν λόγω εγχείρημα των εξορύξεων ακόμη δυσκολότερο. Πρέπει να τονίσουμε επίσης και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Οι εξέδρες πετρελαίου είναι όπως και οι ΧΥΤΑ: όλοι τις θέλουν γιατί χρειάζονται αλλά όχι κοντά τους. 

Με διευκρινιστικές δηλώσεις κύκλοι του ΥΠΕΞ τόνισαν ότι οι δηλώσεις αυτές δεν αφορούν τα εν εξελίξει ενεργειακά προγράμματα. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι δύο εταιρείες του κλάδου ήδη απεχώρησαν από την Ελλάδα (η TOTAL εγκατέλειψε το Μπλοκ 2 στο Ιόνιο και η Ισπανική Repsol τα Ιωάννινα- Αιτωλοακαρνανία). Υφίσταται λοιπόν διεθνώς τάση αποεπένδυσης τόσο λόγω της πτώσης των τιμών των υδρογονανθράκων αλλά και της στροφής των εταιρειών του κλάδου σε πράσινες λύσεις. Η τάση αυτή διεθνώς θα ενισχυθεί, ήδη βλέπουμε στην Γερμανική Πολιτική σκηνή μία ευχάριστη έκπληξη για την Ελλάδα: προηγείται το Grüne Partei (Πράσινοι) με 28% έναντι του CDU / CSU (Χριστιανοδημοκράτες). Οι Πράσινοι έχουν πολύ θετικότερη ατζέντα για την Ελλάδα, έχουν κοινωνική ευθύνη και απεχθάνονται απολυταρχικά καθεστώτα τύπου ΑΚΡ στην Τουρκία.

Θα αναρωτηθεί κάποιος αφού η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα κάνει ή ίσως είναι ασύμφορο οικονομικά ή δεν θα μπορεί λόγω των τότε επικρατουσών συνθηκών σε 10 έτη να προχωρήσει σε εξορύξεις προς τι ο ανταγωνισμός στο Αιγαίο με την Τουρκία; Η απάντηση είναι προδήλως αυτονότητη: είναι θέμα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος. Ακόμη και μία βραχονησίδα δεν μπορούμε να την παραχωρήσουμε. Η Ελλάδα δεν είναι το κτήμα κανενός για να μπορέσει να παραχωρήσει έστω και ένα χιλιοστό εδάφους ή θαλάσσιου χώρου. Ο Τούρκος επίσης είναι βουλιμικός, όταν αρπάξει κάτι με την απειλή βίας είναι βέβαιο ότι θα επανκάμψει και θα ζητήσει κάτι μεγαλύτερο. Επίσης τυχόν παραχώρηση μέρους της ΑΟΖ της Ελλάδος στην Τουρκία θα καθιστούσε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πλήρως Φινλανδοποιημένα και εξαρτώμενα από την Τουρκία. Αργά ή γρήγορα τα νησιά θα υπάγονταν στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας και θα ακολουθούσε η Θράκη. Ο τουρισμός και η αλιεία ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, ανατολικά των Κυκλάδων θα βλάπτονταν επ’ ωφελεία της Τουρκίας και για οτιδήποτε θα απαιτείτο η άδεια της Τουρκίας. Ο Ελληνισμός θα καθίστατο γεωπολιτικός όμηρος της Τουρκίας. Επίσης Νότια του Καστελλόριζου βρίσκεται στην υποθαλάσσια σειρά του Αναξίμανδρου ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα της Μεσογείου σε υδρίτες μεθανίου, οι οποίοι αναμένονται να αποτελέσουν το καύσιμο του μέλλοντος για τον πλανήτη. Γενικότερα θεωρείται ότι ο υποθαλάσσιος χώρος της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας διαθέτει μεγάλα ααποθέματα υδριτών μεθανίου. Συνεπώς υφίσταται και οικονομικό ενδιαφέρον πέρα από το Εθνικό – Κυριαρχικό – Γεωπολιτικό – Τουριστικό κ.λ.π. να μην παραχωρηθεί ούτε σπιθαμή της Ελληνικής ΑΟΖ όπως αυτή καθορίζεται από την UNCLOS.

Με βάση τα ανωτέρω ο κ. Δένδιας στη Σαουδική Αραβία, ήταν ειλικρινής, ρεαλιστής και έκανε ένα λογικό άλμα προς τα εμπρός, εκεί που οδεύουν τα πράγματα γύρω στο 2030 και πολλοί αδυνατούν να τα σκεφθούν από σήμερα, proactively. Όσοι γνωρίζουν, επικροτούν την συνέντευξη. Κρίνεται ως θετική και τεχνοκρατική. Σε κανένα σημείο της δεν προκύπτει ότι έχει υπαναχωρήσει από τις εθνικές θέσεις ή απεμπόλησε το παραμικρό κυριαρχικό δικαίωμα ή την κυριαρχία της χώρας. Επίσης έχω αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο μου από τις 18/06/2020 για την αναγκαιότητα σύσφιξης των σχέσεων Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας (βλ. https://www.militaire.gr/quot-giati-i-peraitero-endynamosi-ton-scheseon-me-ti-saoydiki-aravia-einai-anagkaia-quot/ ). Η αποστολή της πυροβολαρχίας των Patriot ήταν σωστή γεωπολιτική κίνηση, την οποία την είχαμε επικροτήσει από τότε. Η Ελλάδα οφείλει να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να μην είναι το απόλυτα υπάκουο παιδί της Δύσεως και μάλιστα άνευ επαρκών ανταλλαγμάτων. Οι σχέσεις της Ελλάδος με τον Αραβικό κόσμο, ανέκαθεν ήταν φιλικές και αδιατάρακτες τουλάχιστον τα τελευταία 55 έτη. Οφείλουν να συνεχίσουν. 

Σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε όμως να κάνουμε δύο επισημάνσεις προς την πλευρά του ΥΠΕΞ: α) Ολοκλήρωση της ΑΟΖ Ελλάδος και Αιγύπτου ανατολικότερα του 28ου Μεσημβρινού άμεσα και με τέτοιο τρόπο ώστε η Ελληνική ΑΟΖ να εφάπτεται με την Κυπριακή και σύμφωνα με τις διατάξεις της UNCLOS άλλως το εγχείρημα θα μείνει ημτελές και θα εγκυμονεί κινδύνους και β) άμεση αποκατάσταση των σχέσεων Ελλάδος και Συρίας. Η Συρία ήταν ανέκαθεν φιλική προς την Ελλάδα και το κοσμικό Μπααθικό καθεστώς προστάτευε τους Ελληνοορθόδοξους της Συρίας και τους Χριστιανούς Ασσύριους. Ο πατέρας του Bashar Al Assad που ήταν ο Haffez Assad είχε δηλώσει: επίθεση της Τουρκίας κατά της Ελλάδος ισοδυναμεί με επίθεση κατά της Τουρκίας. Η Τουρκία τότε προετοιμαζόταν σύμφωνα με το δόγμα των 2,5 πολέμων: ταυτόχρονα πόλεμο με Ελλάδα, Συρία και εξέγερση του Κουρδικού στοιχείου. Η Ελλάδα οφείλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την ηρωϊκή χώρα των αρχαίων Σελευκιδών που πολέμησε τον θρησκευτικό φανατισμό των Τζιχαντιστών όσο ουδείς άλλος, ακόμη και εάν προκαλέσει ενόχληση σε κάποιους Δυτικούς συμμάχους οι οποίοι ανέχονται κατά τα άλλα την κατοχή του 37% της Κύπρου, το casus belli της Τουρκίας και γενικά την Τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα.

Συνέντευξη με Τσαβούσογλου

Καταρχήν μίλησε η γλώσσα του σώματος. Ο κ. Δένδιας άνετος με αυτοπεποίθηση, αποκαλώντας τον συνομιλητή του με το μικρό του όνομα τον «εξόντωσε» επικοινωνιακά. Ας αναλύσουμε επι μέρους όμως αν πήγε καλά ή όχι την ουσία της συνέντευξης:

Μίλησε ο ΥΠΕΞ για οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, όπως έσπευσαν αρκετοί να τον κατηγορήσουν. H οικονομική συνεργασία καλύπτει πολλούς τομείς, όπως π.χ. παλαιότερα την εξαγορά από την Εθνική της Τουρκικής Finansbank, τουρισμό κ.λ.π.. Επισημαίνεται το γεγονός ότι παρά τις σημερινές τεταμένες σχέσεις Αιγύπτου, Ιταλίας και Ισραήλ με την Τουρκία οι οικονομικές τους δραστηριότητες είναι στα ύψη. Άρα ορθά τοποθετήθηκε.

Αποδέχεται ως βάση διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό τις αποφάσεις του ΟΗΕ και θέτει ως λύση αυτή, που είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σωστή η δήλωση σε γενικές γραμμές θα την ήθελαν όμως οι Κύπριοι και οι Έλληνες λίγο ποιο ξεκάθαρη και αποφασιστική, για να μην αφήσει κενά σε κάποιους που ψάχνουν ενδελεχώς τα πάντα, όσον αφορά στη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενιαίο κράτος. Μην ξεχνάμε όμως ότι η συνομιλία με τον Τούρκο ΥΠΕΞ ήταν εκτός προγράμματος και απροετοίμαστη. Συνεπώς για το αυθόρμητο της στιγμής κλίνει προς θετική, άλλωστε ποιος διαφωνεί με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ πλην Τουρκίας;

Δεν άλλαξε λεκτικά κάτι ο κ. Δένδιας όσον αφορά στην εθνική γραμμή (εδώ και 30 έτη τουλάχιστον) στήριξης της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Αυτή η προοπτική συνεπάγεται και υποχρεώσεις σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο της Τουρκίας. Η Ελλάδα οφείλει να υποστηρίζει τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις (έστω τις μειοψηφικές σήμερα) στην Τουρκία. Ορθή η τοποθέτησή του.

Ορθώς έθεσε το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα της Τουρκίας και της Ευρώπης, ως Ευρωτουρκικό θέμα που είναι κυρίως. Άλλωστε στην ανάσχεση των ροών τον Φεβρουάριο 2020 οι Αυστριακοί της FRONTEX πρωτοστάστησαν μαζί με τις Ελληνικές δυνάμεις. Έπρεπε να γίνει νύξη όμως ότι αποτελεί και πρόβλημα τριβής εκτός της Ευρώπης – Τουρκίας επιπρόσθετα και Ελλάδος – Τουρκίας δηλαδή έχει και διμερείς διαστάσεις. Το κύριο και βασικό το είπε όμως, θέτοντας το θέμα στη σωστή του Ευρωπαϊκή διάσταση, άρα συνυπολογίζοντας πάλι και  το αυθόρμητο της στιγμής εκτιμάται ότι καλύπτει τα εθνικά συμφέροντα.

Έθεσε θέμα παραβίασης της UNCLOS σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία. Το σημαντικό θέμα όμως που ετέθη ήταν οι υπερπτήσεις πάνω από τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Η κορυφαία του κατ’ εμέ στιγμή, όταν τα think tank τύπου ΕΛΙΑΜΕΠ ούτε καν διανοούνται να ψελίσουν κάτι για τις υπερπτήσεις.

Κατηγορήθηκε ο κ. Δένδιας που είπε ότι η Ελλάδα διατηρεί Στρατό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου διότι απειλούνται από κάπου (δλδ Τουρκία). Και συνεπώς έμμεσα είναι σαν  να παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάννης. Ως παράδειγμα αυτοί που τον κατηγορούν λένε ότι το Ισραήλ δεν έχει παραδεχθεί επίσημα ότι έχει πυρηνικά, άρα και εμείς δεν έπρεπε να το παραδεχθούμε επίσημα και θεσμικά. Επί αυτού πρέπει να απαντήσω ότι πράγματι δεν γνωρίζουμε εάν το Ισραήλ έχει πυρηνικά. Όμως οι Ε.Δ. στα νησιά πήγαν μετά το 1974. Πέραν από την ορατή απειλή οι μονάδες ονομάσθηκαν ΑΔΤΕ, που παρέπεμπαν σε μονάδες εθνοφυλακής. Οι επισκέψεις αρχικά των αρχών (πολιτικών ή στρατιωτικών) ήταν σπάνιες και διακριτικές. Με την πάροδο των ετών όμως έλαβαν χαρακτήρα μεγαλύτερης επισημότητας ενώ υπήρξαν και δελτία τύπου στο παρελθόν ότι σε αυτά έλαβαν χώρα και στρατιωτικές ασκήσεις. Συνεπώς επί της ουσίας αυτό είχε επισημοποιηθεί πολλά έτη πριν το πει στη συνέντευξή του ο Έλληνας ΥΠΕΞ, από προγενέστερες Ελληνικές αρχές. Και δεν είναι κακό που είχε επισημοποιηθεί στο παρελθόν, όταν υπάρχει η στρατιά του Αιγαίου απέναντι με αποβατικά σκάφη. Άρα τα νησιά δεν δύνανται να αποστρατικοποιηθούν. Τα τεχνάσματα των Τούρκων ότι θα μετακινήσουν 100 km τη στρατιά Αιγαίου στην ενδοχώρα τους και να πάρουμε και εμείς τις δυνάμεις μας από τα νησιά, δεν πείθουν κανέναν σοβαρό αναλυτή καθώς σε χερσαίο έδαφος τάχιστα αναπτύσσονται εκ νέου στα παράλια, ενώ για τις Ε.Ε.Δ. θα είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα η θαλάσσια ανάπτυξη. Επίσης έχει τόσους πράκτορες η ΜΙΤ στα νησιά μέσα στις ροές, που και να μην το παραδεχόταν ο κ. Δένδιας, είναι πολύ πιθανόν ο Τσαβούσογλου να του έδειχνε φωτογραφίες παρουσιάζοντάς τον στη συνέχεια ως ασυνεπή.

Συνολικά με τα υπέρ και τα κατά, αποτιμάται θετικά η στάση του κ. Δένδια έναντι του Τσαβούσογλου, δίνοντας την αυτοποεποίθηση στους Έλληνες ότι μόνο με αποφασιστικότητα ο Τούρκος κάνει πίσω. Και μάλιστα στην έδρα του Τούρκου. Το επιχείρημα μέλους του ΕΛΙΑΜΕΠ για τη συνέντευξη του κ. Δένδια ότι ασκεί πολιτική μεγαφώνου άρα κατά αυτόν δεν είναι ορθή, κρίνεται επιεικώς ως ανάξια καν σχολιασμού και μάλλον πολιτική μεγαφώνου είναι αυτή που ασκεί το μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Γενικότερα Θέματα

Οι συνομιλίες με τον Χαφτάρ και το Λιβυκό Κοινοβούλιο ορθώς έγιναν (άσχετα αν και για αυτό είχε κατηγορηθεί από άλλος μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ ο οποίος έγινε αργότερα και ΣΕΑ). Κινείται στο πλαίσιο της ορθής και επιθετικής εξωστρεφούς εξωτερικής πολιτικής. Ο υβριδικός πόλεμος έχει πολλές εκφάνσεις ακόμη και στην εξωτερική πολιτική αν δεν το γνωρίζουν στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ορθώς διευθετήθηκε και η ΑΟΖ με την Ιταλία και έκλεισε αυτό το θέμα καθώς για τα θέματα με την αλιεία που κάποιοι εγείρουν, οφείλω να υπενθυμίσω ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι και εθιμικό δίκαιο. Όταν επί δεκάδες ετών είχε επιτραπεί η αλιεία σε Ιταλούς ψαράδες εντός της Ελληνικής ΑΟΖ αυτή σε ποιο διεθνές δικαστήριο άραγε θα ανατρέπετο; Ορθώς έκλεισε το θέμα. Μένει η ανακήρυξη 12 ν.μ. σε Ιόνιο, Μυρτώο, Κρητικό για να ολοκληρωθεί και αυτό το θέμα. Το κλείσιμο επίσης των γραμμών βάσης πρέπει να γίνει άμεσα.

Στην τριμερή του Βερολίνου με Σουρανή, Καλίν κλπ δεν συμμετείχε ο ΥΠΕΞ, άρα το τι συζητήθηκε εκεί δεν αποτελεί δική του ευθύνη. Ωστόσο θα πρέπει να αντικαταστήσει την επιτροπή διερευνητικών επαφών (που συμμετέχουν στελέχη του ΕΛΙΑΜΕΠ με συγκεκριμένες απόψεις) και να βάλει δικούς του διπλωμάτες από ΥΠΕΞ που να τους εμπιστεύεται.  Και αφού οι Τούρκοι έκαναν συνάντηση στο Dolmabahçe (με ότι αυτό σημαίνει συμβολικά), ας κάνουμε και εμείς μία στην Τρίπολη της Αρκαδίας ή στο Καστελόριζο με ότι συμβολικά αυτό θα σημαίνει.

Κακώς επεισέρχονται άλλοι Υπουργοί σε θέματα αρμοδιότητός του (π.χ. ατυχείς δηλώσεις άλλων αναρμόδιων Υπουργών ότι η κυριαρχία της Ελλάδος είναι τα 6 ν.μ., χωρίς να γνωρίζουν τα θέματα). Μίλησε ποτέ ο κ. Δένδιας για αρμοδιότητες άλλων Υπουργείων αναφέροντας τυχόν δυσλειτουργίες τους; 

Στα θετικά του επίσης είναι, ότι εξαιρετικά σπάνια θα βγεί στην τηλεόραση (εν αντιθέσει με άλλους Υπουργούς, άραγε πότε εργάζονται;), διατηρώντας ένα σοβαρό στυλ αξιοπρέπειας, σωφροσύνης και σύνεσης. Τέλος κάτι από το παρελθόν και τη σχετική σύντομη πορεία του από το ΥΠΕΘΑ: ζήτησε από τους υπηρετούντες σε αυτό, από τους Διευθυντές και Τμηματάρχες πλήρη βιογραφικά με επαγγελματική κατάρτιση, ακαδημαϊκή εκπαίδευση, Νατοϊκή εξειδίκευση, ακεραιότητα χαρακτήρα και διαφάνεια, ώστε να έχει κοντά του, τους καλύτερους. Ήδη από το 2014 λοιπόν έκανε πράξη την αριστεία αν και μάλλον είναι μειοψηφία. 

Κατά την άποψη του αρθρογράφου ξεχωρίζει με θετικό πρόσημο, και αυτό το κατόρθωσε με σοβαρή δουλειά, χωρίς τυμπανοκρουσίες, με υπευθυνότητα και φυσικά μόνος του. 

The post Προσπάθεια ρεαλιστικής αποτίμησης των τελευταίων κινήσεων Δένδια appeared first on Militaire.gr.

Keywords
αειφόρος ανάπτυξη, εν λόγω, msc, news, ελλαδα, οφείλω, https, youtube, ηπα, αιγαιο, βιωσιμότητα, πετρελαιο, χυτα, μπλοκ, υφίσταται, cdu, csu, αοζ, αιγυπτος, κυπρος, οηε, λύση, frontex, νύξη, tank, ελιαμεπ, αδτε, μιτ, σεα, σημαίνει, υπουργοι, στυλ, σταση εργασιας, www.youtube.com, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, κοινωνικος τουρισμος, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ωφελεια, χωρες, το θεμα, αδεια, γλωσσα του σωματος, δουλεια, εδρα, εθνικη, ηπα, θεμα, θρακη, ιονιο, ισραηλ, ιταλια, κινα, κυπρου, νησια, οηε, ομηρος, πλαισιο, σφαιρα, τηλεοραση, υβριδικος, φωτογραφιες, χυτα, msc, news, youtube, αδτε, αειφόρος ανάπτυξη, αειφορος, αρθρο, αλασκα, αλιεια, ατζεντα, αυτοπεποιθηση, βιογραφικα, βιωσιμότητα, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γλωσσα, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δογμα, εγινε, εγχειρημα, εδαφος, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, ελιαμεπ, εμμεσα, ενεργεια, εν λόγω, επρεπε, ερευνες, ερχεται, ετη, ετων, ευθυνη, η πρασινη, υφίσταται, θετικο, καστελοριζο, κυβερνηση, κινηση, κτημα, λύση, μακρια, μιτ, μπλοκ, μικρο, νύξη, παντα, ονομα, ουσια, οφείλω, παιδι, παμε, πηγες ενεργειας, πρασινη, προγραμματα, ροες, σαουδικη αραβια, συνεχεια, σειρα, συρια, σκαφη, στυλ, ταση, τουρκια, τουρισμος, τριπολη, φυσικα, χρονικα, cdu, csu, δικαιωμα, tank, ελληνικα, εθνικο, frontex, https, χωρα, υπουργειο, κολπος, μεινει, μελετη, πηγες, σημαίνει, σκηνη, θεματα, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα