Ποια είναι η αλήθεια για τις εξορύξεις σε Πελοπόννησο, Κρήτη και Ιόνιο– Ο Προεκλογικός Τραγέλαφος της Κυβέρνησης

Ενώ η χώρα μας διαθέτει τεράστια κοιτάσματα λιγνίτη ικανά να περιορίσουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 40% άμεσα η κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει. Συγκεκριμένα, ο μονίμως πανηγυρίζων για επιτυχίες (που κανένας άλλος πλην του ιδίου αντιλαμβάνεται) υπουργός ενέργειας  κ. Σκρέκας έδωσε το περίγραμμα της ενεργειακής πολιτικής σε μια ακόμη εμφάνιση σε τηλεοπτικό σταθμό την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου.

Γράφει ο

ΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ

Διδάσκων Τ.Ο.Ε ΕΚΠΑ

Κείμενο από το academia.edu

Τι μας

είπε ο υπουργός. Μας είπε ότι η επιδοματική πολιτική είναι η βάση της κυβερνητικής πολιτικής και αυτή έχει φτάσει μέχρι σήμερα τα 7,5 δις ευρώ, ενώ πάντα κατά τον υπουργό, το δημόσιο έχει εισπράξει 2,5 δις ευρώ από φόρους από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Οι δύο αυτές επισημάνσεις δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι έχουν επιβαρυνθεί με τουλάχιστον 5 δις ευρώ για την χρηματοδότηση της κερδοφορίας ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας που παράγουν με πρώτη ύλη το φυσικό αέριο. Μετά από ενάμιση χρόνο διψήφιου πληθωρισμού με βασική πηγή τις τιμές της ενέργειας κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η κυβέρνηση επιμένει να πριμοδοτεί ιδιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος της ΔΕΗ και μάλιστα με χρήματα των φορολογουμένων. Είναι μια πολιτική που όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα αλλά αντίθετα τροφοδοτεί τον πληθωρισμό που έρχεται υποτίθεται να αντιμετωπίσει. Γιατί τι άλλο είναι η στήριξη, αντί για τον έλεγχο, των υψηλών τιμών στην ενέργεια, παρά η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.

Αλλά ακόμη και αν θεωρηθεί ορθολογική η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας. Για να απομακρύνει το προφανές αδιέξοδο η κυβέρνηση έσπευσε δια στόματος Σκρέκα να μας να μας ανακοινώσει ότι πρόκειται να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην Πελοπόννησο, την Κρήτη και το Ιόνιο. Μάλιστα με το συνηθισμένο επικοινωνιακό του ενθουσιασμό ο υπουργός έσπευσε να μας ενημερώσει ότι σε τρία χρόνια από την έναρξη των εξορύξεων το 2023 η Ελλάδα θα έχει καταστεί ενεργειακά αυτάρκης (Πρώτο Θέμα 13/11).

Όπως ήταν αναμενόμενο γέλασαν και τα τσιμέντα. Η έναρξη της αξιοποίησης τέτοιων κοιτασμάτων απαιτεί τουλάχιστον 7 χρόνια προεργασίας και άρα η θρυλούμενη ενεργειακή αυτάρκεια θα πάρει τουλάχιστον μια δεκαετία. Όλα αυτά  υπό την προϋπόθεση ότι οι δοκιμαστικές έρευνες και γεωτρήσεις επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες για το μέγεθος και την παραγωγικότητα των κοιτασμάτων.

Θα μου πείτε εντάξει τον συνεπήρε ο ενθουσιασμός τον υπουργό, σε προεκλογική περίοδο βρισκόμαστε ας μην είμαστε τόσο επιρρεπείς στην κριτική, στο κάτω κάτω ο υπουργός πήρε αποστάσεις από αυτές τις δηλώσει στην τηλεοπτική του εμφάνιση της 16ης Νοεμβρίου. Δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δεσμεύσει τη χώρα στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης για εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2030. Μάλιστα σε συνέντευξη στον ιστότοπο Bloomberg με ημερομηνία 8 Νοεμβρίου ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει εγκαταλείψει αυτό το στόχο. Αν αυτό ισχύει ποια είναι η χρησιμότητα των εξορύξεων φυσικού αερίου; Όταν τα κοιτάσματα αερίου θα καταστούν αξιοποιήσιμα η χώρα θα έχει εγκαταλείψει τα ορυκτά καύσιμα.

Βέβαια η σοβαρότητα των κυβερνητικών εξαγγελιών φαίνεται και από το γεγονός ότι την ίδια ώρα που ο κ. Σκρέκας δηλώνει ότι η χώρα θα καταστεί ενεργειακά αυτάρκης αλλά και εξαγωγέας φυσικού αερίου ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε στο Bloomberg ότι η Ελλάδα θα καταστεί εξαγωγέας αλλά στην πράσινη ενέργεια αυτή τη φορά. Μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια όταν με την εξαγγελία του εντοπισμού των κοιτασμάτων πετρελαίου του Πρίνου οι εφημερίδες της εποχής μας έλεγαν ότι θα γίνουμε σεΐχηδες και θα κυκλοφορούμε με κελεμπίες. Τώρα κοντά πενήντα χρόνια αργότερα το ελληνικό δημόσιο δεν γνωρίζει ούτε πόσα βαρέλια πετρέλαιο παράγει ημερησίως ο Πρίνος.

Όλα αυτά θα ήταν φαιδρά αν δεν ήταν πολύ σοβαρά. Το Ελληνικό δημόσιο έχει προχωρήσει στην υπογραφή συμβάσεων με την κοινοπραξίας των ΕΛΠΕ (30%) με την Αμερικανική Excon Mobil (70%) για τις εξορύξεις. Με άλλα λόγια εκχωρούμε δικαιώματα στον πλουτοπαραγωγικό πλούτο της χώρας χωρίς να ξέρουμε που, πώς και αν θα μας χρησιμεύσουν. Το αστείο είναι ότι αυτές οι ενέργειες γίνονται με τις συμβάσεις που είχε κυρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή το 2019 και δεν υλοποιήθηκαν επειδή υπαναχώρησε η Excon. Αξίζουμε καλύτερα.          

The post Ποια είναι η αλήθεια για τις εξορύξεις σε Πελοπόννησο, Κρήτη και Ιόνιο– Ο Προεκλογικός Τραγέλαφος της Κυβέρνησης appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα