Οι Έλληνες τριπλοί κατάσκοποι στο πόλεμο

Γράφει ο Δημήτρης  Ιωάννου

Η ζωή τους ήταν βγαλμένη από πολεμική ταινία μυστηρίου και κατασκοπίας!

Η δράση τους εντυπωσιακή και αποτελεσματική.

Οι διασυνδέσεις τους και οι επαφές τους μοναδικές…

Στον Β.Π.Π. ήταν κορυφαίοι κατάσκοποι της Ελλάδας, της Βρετανίας και των Η.Π.Α

Ο Ηλίας Δουνδουλάκης (12 Ιουλίου 1923 – 29 Φεβρουαρίου 2016) ήταν Ελληνοαμερικανός πολιτικός μηχανικός που κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το σύστημα ανάρτησης για το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο (το Τηλεσκόπιο Arecibo ).

Γεννήθηκε στο Κάντον του Οχάιο από Έλληνες μετανάστες γονείς, τον Δημήτριο και την Ευανθία (το γένος Ψαρουδάκη) Δουνδουλάκη.

Όταν ήταν δύο ετών, η οικογένειά του μετανάστευσε στην Κρήτη για να φροντίσει την τυφλή γιαγιά του στις Αρχάνες .

Μέχρι το 1941, η Ελλάδα είχε πέσει στα χέρια των δυνάμεων του Άξονα, εκτός από την Κρήτη.

Στις 20 Μαΐου 1941, Γερμανοί αλεξιπτωτιστές εισέβαλαν στην Κρήτη , ενώ ο Ηλίας ήταν στο σχολείο.

Γίνε μέλος του militaire.gr κάνοντας κλικ ΕΔΩ – Μάθε τι κερδίζεις

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΣΤΗΝ… ΕΦΗΒΕΙΑ

Η Μάχη της Κρήτης διήρκεσε δέκα ημέρες, κατά τις οποίες ο αδελφός του Ηλία, Γεώργιος Δουνδουλάκης, εργάστηκε ως διερμηνέας για το κοινό ελληνο-βρετανικό στρατιωτικό αρχηγείο.

Μετά την ήττα της μάχης, οι αδελφοί Δουνδουλάκη εντάχθηκαν στην κρητική αντίσταση .

Ο «Monty» Woodhouse , πράκτορας του Εκτελεστικού Επιτελείου Ειδικών Επιχειρήσεων (SOE), προσέγγισε τον Γιώργο αφού είδε την ικανότητα και τις ηγετικές του ικανότητες.

Ζήτησε από τον Γιώργο να τον βοηθήσει να εκκενώσει τους Βρετανούς στρατιώτες που είχαν αποκλειστεί στην Κρήτη.

Ο Γιώργος σχημάτισε μια υπόγεια οργάνωση στρατολογώντας φίλους, πρώην στρατιωτικούς και πολίτες από το Ηράκλειο και το Λασίθι .

Η οργάνωση του Γιώργου παρείχε βασικές πληροφορίες στο SOE συνεργαζόμενη με τον Woodhouse, στη συνέχεια με τον Thomas Dunbabin («Tom») και αργότερα με τον Paddy Fermor («Mihalis).

Ο Ηλίας τοποθετήθηκε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, όπου μετέδιδε σε έναν κοντινό πωλητή φιστικιών τον αριθμό των αεροσκαφών Luftwaffe που επέστρεφαν από το Afrika Korps του Rommel στην Αίγυπτο.

Οι πληροφοριοδότες του Γιώργου αποκάλυψαν πληροφορίες που μεταδόθηκαν στον Dunbabin.

Οι πληροφορίες οδήγησαν στη βύθιση μιας γερμανικής νηοπομπής που επιδίωκε να ανεφοδιάσει τον Ρόμελ το 1942.

Για την πράξη τους, ο Τζορτζ και ο Ντάνμπαμπιν παρασημοφορήθηκαν αργότερα από τη Μεγάλη Βρετανία, με τον πρώτο να λαμβάνει το Βασιλικό Μετάλλιο και τον δεύτερο το Τάγμα Διακεκριμένων Υπηρεσιών.

Η οργάνωση του Γεωργίου προδόθηκε στην Γκεστάπο από έναν ντόπιο Κρητικό μετά από δύο χρόνια με την SOE.

Ο Λι Φέρμορ παρότρυνε τον Ηλία και τον Γιώργο να αναχωρήσουν αμέσως για τη νότια ακτή της Κρήτης μέσω του Ψηλορείτη και να περιμένουν την εκδίωξη από την SOE.

Αφού κρύφτηκαν σε σπηλιές για ένα μήνα, οι αδελφοί Δουνδουλάκη διασώθηκαν από μια βρετανική τορπιλάκατο.

Μαζί με δεκατρείς άλλους,

κατευθύνονταν προς τη Μέρσα Ματρούχ.

Καθώς επρόκειτο να επιβιβαστούν, ο Ηλίας και ο Γιώργος επανενώθηκαν με τον Λι Φέρμορ και τον ηγέτη των ανταρτών Πετρακογιώργη .

Ο Πετρακογιώργης είχε επιστρέψει στην Κρήτη με το ίδιο πλοίο που μετέφερε τους αδελφούς Δουνδουλάκη στην Αίγυπτο στις 7 Ιουνίου 1943.

(Οι αδελφοί δεν θα ξαναέβλεπαν τον Λι Φέρμορ για σαράντα χρόνια.

Μετά τον πόλεμο, ο Λι Φέρμορ απαθανατίστηκε στη βρετανική ταινία «Ill Met by Moonlight» για τον ρόλο του στην απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε στην Κρήτη. )

Αφού έφτασαν με ασφάλεια στη Μέρσα Ματρούχ , ο Ηλίας, ο Γιώργος, ο Γιάννης («Γιάννης») Ανδρουλάκης  και τρεις άλλοι μεταφέρθηκαν σε μια βίλα της SOE στην Ηλιούπολη , ένα εύπορο προάστιο του Καΐρου.

Αυτή η επιλεγμένη ομάδα προοριζόταν για εκπαίδευση σαμποτέρ κατόπιν σύστασης του Λι Φέρμορ.

Οι άλλοι δραπέτες στάλθηκαν στον εξόριστο Ελληνικό Στρατό .

ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

Η OSS τελικά ενημερώθηκε για την εμπλοκή των αδελφών Δουνδουλάκη με την SOE από τον Leigh Fermor. Απέστειλε τον Λοχαγό της OSS James Kellis για να τους στρατολογήσει, καθώς ήταν Αμερικανοί. Κατατάχθηκαν στον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών στις 16 Σεπτεμβρίου 1943.

Οι αδελφοί Δουνδουλάκη στη συνέχεια εντάχθηκαν στην OSS , τη νεοσύστατη αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών.

Ο διοικητής τους ήταν ο Ταγματάρχης John Vassos , γνωστός βιομηχανικός σχεδιαστής της RCA .

Οι υποψήφιοι πράκτορες εκπαιδεύτηκαν μέσα σε ένα περίτεχνο παλάτι που νοίκιαζε από τον κυβερνώντα μονάρχη της Αιγύπτου, βασιλιά Φαρούκ.

Ο Ηλίας εκπαιδεύτηκε για έξι μήνες στις τέχνες της κατασκοπείας σε μια εγκατάσταση γνωστή ως «Σχολή Κατασκόπων», από το Κλάδο Μυστικών Πληροφοριών.

Προηγμένη εκπαίδευση κομάντο και αλεξιπτωτιστών παρείχαν οι Βρετανοί στην εκπαιδευτική εγκατάσταση SOE STS-102 στη Χάιφα της Παλαιστίνης . Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του τον Μάρτιο του 1944, ο Ηλίας στάλθηκε σε αποστολή στη Θεσσαλονίκη της Ελλάδας από τον Ταγματάρχη Βάσσο.

Ίδρυσε μια ψεύτικη επιχείρηση σε ένα εργοστάσιο που κάποτε ανήκε σε Έλληνες Εβραίους.

Γίνε μέλος του militaire.gr κάνοντας κλικ ΕΔΩ – Μάθε τι κερδίζεις

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

ΕΠΙΚΥΡΗΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΚΕΣΤΑΠΟ

Ο Ηλίας παρέμεινε ενσωματωμένος ως μυστικός στη Θεσσαλονίκη από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 1944, στέλνοντας κρυπτογραφημένα ραδιοφωνικά μηνύματα στην OSS-Κάιρο σχετικά με τη γερμανική δραστηριότητα.

Ένα μήνυμα είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή ενός γερμανικού τρένου στρατευμάτων.

Αρχειοθετήθηκε στις 13 Ιουλίου 2018 στο Wayback Machine από μια μοίρα συμμαχικών βομβαρδιστικών B-25 .

Οι ραδιοφωνικές του μεταδόσεις εντοπίστηκαν με γερμανικές μεθόδους τριγωνισμού, αλλά δραπέτευσε.

Αν και κυνηγιόταν συνεχώς από τη Γκεστάπο και την ελληνική αστυνομία , διέφυγε της σύλληψης.

Ποτέ δεν υποψιάστηκε ότι ήταν Αμερικανός κατάσκοπος - ξεγελώντας τόσο τους Γερμανούς όσο και τους Έλληνες.

Αν έπεφτε σε χέρια εχθρών, ήταν αποφασισμένος να αυτοκτονήσει με μια κάψουλα κυανίου.

Ο Γιώργος Δουνδουλάκης εκπαιδεύτηκε στις Επιχειρήσεις Ηθικού και στις Ειδικές Επιχειρήσεις.   Αποστάλθηκε στον Βόλο της Ελλάδας, όπου συντόνισε 7.000 Έλληνες αριστερούς αντάρτες σε μια ενιαία μαχητική δύναμη.

Παρείχε τρόφιμα, όπλα και υλικά στον άτακτο στρατό του μέσω βάσεων του OSS στην Τουρκία.

Οχυρωμένοι στα αδιάβατα βουνά του Πηλίου στη Θεσσαλία , κατέστρεψαν το ανατολικό σιδηροδρομικό σύστημα της Ελλάδας και τη θαλάσσια σύνδεση του Βόλου με την Αθήνα , ουσιαστικά πνίγοντας τον γερμανικό στρατό.

Ο Γιώργος προήχθη σε πρώτο αρχιλοχία  και τιμήθηκε με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Αξίας.

Ο Ηλίας Δουνδουλάκης εγκαταστάθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης μετά την ολοκλήρωση των καθηκόντων του στον Στρατό των ΗΠΑ .

Έλαβε πτυχίο πολιτικού μηχανικού από το City College της Νέας Υόρκης και μεταπτυχιακό δίπλωμα δομικής μηχανικής από το Πολυτεχνείο του Μπρούκλιν.

Εργάστηκε ακόμα στο σχεδιασμό του κτιρίου Pan Am (τώρα MetLife Building ) στη Νέα Υόρκη, ενώ εργαζόταν στην Emery Roth and Sons .

Ο Emory Roth ήταν γνωστός για το σχεδιασμό του St. Moritz, του σημερινού ξενοδοχείου Ritz Carlton .

Συμμετείχε επίσης στην Grumman Aerospace Corporation για πάνω από τριάντα πέντε χρόνια και ήταν επικεφαλής ομάδας σε πολλά έργα της USAF και της NASA.

Αυτά περιλάμβαναν τις Διαστημικές Αποστολές Apollo και τη Μονάδα Σεληνιακής Εκδρομής , το μαχητικό αεροσκάφος F-14 Tomcat και το Διαστημικό Λεωφορείο .

Ο σχεδιασμός των φιαλών οξυγόνου στην άτυχη αποστολή Apollo 13 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιστροφή του πληρώματος Apollo 13 , για την οποία ο Δουνδουλάκης έλαβε πλακέτα από τον Πλοίαρχο James Lovell , τον Fred Haise και τον Jack Swigert .

Ο Ηλίας και ο Γιώργος Δουνδουλάκης τιμήθηκαν από κοινού με το Βραβείο Διακεκριμένης Υπηρεσίας της Εταιρείας OSS στο ετήσιο δείπνο απονομής βραβείων Donovan προς τιμήν του Πρέσβη Hugh Montgomery στην Ουάσινγκτον.

2008 – OSS Society, Μάιος και Νοέμβριος, Βραβείο Αξίας, από την Ελληνική Κυβέρνηση και την OSS Society, Αστόρια, Νέα Υόρκη

1991 – PAA, Βραβείο Διακεκριμένης Υπηρεσίας Παγκρήτιας Ένωσης Αμερικής , 50ή Επέτειος της Μάχης της Κρήτης, Αστόρια, Νέα Υόρκη

Πληροφοριες

Beevor, Antony (1994). Κρήτη: Η Μάχη και η Αντίσταση

Ogden, Alan. Γιοι του Οδυσσέα: Ήρωες της SOE στην Ελλάδα

Smith, R: OSS: Η μυστική ιστορία της πρώτης κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών της Αμερικής

Δουνδουλάκης, Ηλίας; Γάφνη, Γαβριέλλα (2014). Εκπαιδεύτηκε για να γίνει κατάσκοπος OSS

https://youtu.be/WIJFNK-rbKE

The post Οι Έλληνες τριπλοί κατάσκοποι στο πόλεμο appeared first on Militaire.gr.

Keywords