Ο Ερντογάν αναζητά τη σωτηρία του μέσω Καμπούλ αλλά πάλι στο Αιγαίο θα επιστρέψει

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ 

Ο Ερντογάν στριμωγμένος εξωτερικά, μετά την ήττα του στυλοβάτη του Τραμπ ,προσπαθεί με κάθε τρόπο να φτιάξει τις σχέσεις  του με τον Λευκό Οίκο. 

Μόλις βρήκε μια ευκαιρία αμέσως τσίμπησε. Πρότεινε να στείλει στρατό για την ασφάλεια και προστασία του Αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών από το Αφγανιστάν.

Η προθυμία του δεν ήταν άνευ ανταλλάγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της δημοσιογράφου Ζεϊνέπ Γκιουρτζανλί ζήτησε την σιωπή

των ΗΠΑ για τους S-400  για να προσφέρει τους άνδρες του . Πριν λάβει την απάντηση της αμερικανικής πλευρά δέχθηκε το πρώτο χαστούκι από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι μέσω του εκπροσώπου Τύπου τους , του είπαν ότι οι Τούρκοι είναι ανεπιθύμητοι στο Αφγανιστάν.

Την ίδια στιγμή , όμως, οι Ταλιμπάν συνομιλούν με το Ιράν και τη Ρωσία για την επίλυση του προβλήματος της χώρας του. Εκπρόσωπος τους πήγε στην Τεχεράνη και συναντήθηκε με τον υπουργός εξωτερικών του Ιράν Muhammed Cevad Zarif . Την κυβέρνηση του Αφγανιστάν , στη συνάντηση αυτή, εκπροσώπησαν ο Αντιπρόεδρος Muhammed Yunus Kanunı  και ο σύμβουλος του Προέδρου Abdulselam Rahimi.  Εκ μέρους των Ταλιμπάν μετείχε στη συνάντηση ο επι κεφαλής τους στη Ντόχα Muhammed Abbas Stanikzai.

Η Τεχεράνη ενδιαφέρεται άμεσα για την επίλυση του προβλήματος του Αφγανιστάν με το οποίο έχει σύνορα 500χλμ και φιλοξενεί στα εδάφη της περίπου 3,5 εκατομ. Αφγανούς.

Η αποχώρηση των Αμερικανών σίγουρα δεν είναι ευχάριστη για το Ιράν. Το ενδεχόμενο χάος που μπορεί να προκύψει μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Γι αυτό ΗΠΑ και Ιράν βρίσκονται στην ίδια πλευρά για την αποκατάσταση της τάξης στο Αφγανιστάν.

Μετά το τέλος της συνάντησης εκδόθηκε ένα κοινό ανακοινωθέν 6 σημείων όπου εκφράστηκε η επιθυμία της συμφωνίας των δυο πλευρών με ειρηνικό τρόπο.

Παράλληλα μια άλλη αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν πήγε στην Μόσχα όπου είχε συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους

Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε για τις συνομιλίες αυτές το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών  τονίζονται τα εξής:

1-Οι Ταλιμπάν δεν θα παραβιάσουν τα σύνορα των χωρών της Κεντρικής Ασίας.

2-Θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

3-Δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να επιλύσουν τις διαφορές τους για την εξεύρεση της ειρήνης  μέσω διαλόγου.

4-Εξέφρασαν την αποφασιστικότητα τους για την καταπολέμηση του ISIS και την κατάργηση της παραγωγής ναρκωτικών.

Εάν ο Ερντογάν επιμείνει στην προσφορά της βοήθειας του θα έρθει αντιμέτωπος με το Ιράν και τη Ρωσία. Θα διακινδυνεύσει για την προσωπική του διάσωση να στείλει στρατό στο Αφγανιστάν κάτω από αυτές τις συνθήκες;

Οι Ταλιμπάν που αρνήθηκαν να μεταβούν στην Τουρκία για να λάβουν μέρος σε μια σύνοδο για την επίλυση του προβλήματος τη χώρας τους τον περασμένο Απρίλη θα δεχτούν τους Τούρκους στρατιώτες στην Καμπούλ;

Η μόνη διέξοδος του στα εξωτερικά θέματα είναι η συνέχιση της ρητορικής εναντίον τη Ελλάδος και της Κύπρου. Μόνο με αυτό συσπειρώνει τους οπαδούς του. Αλλά τι να πει κανείς για ανθρώπους που τον πιστεύουν ακόμα. Αλησμόνητη η δήλωση οπαδού του , ο οποίος στις 31 5.2018 είπε “εάν μας πει ότι θα φτιάξει λεωφόρο με τέσσερις λωρίδες για το φεγγάρι εμείς θα τον πιστέψουμε”.

Εσείς και κάποιοι όμοιοι σας στην πλατεία Συντάγματος να συνεχίσετε να τον θαυμάζετε….

The post Ο Ερντογάν αναζητά τη σωτηρία του μέσω Καμπούλ αλλά πάλι στο Αιγαίο θα επιστρέψει appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα