“Νύχτα Κρυστάλλων”: Το βράδυ που ξεκίνησε το Ολοκαύτωμα!

Τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 1938 ξέσπασαν βίαια επεισόδια εναντίον των Εβραίων σε όλο το Ράιχ. Αυτά τα επεισόδια φάνηκαν να είναι αυθόρμητες πράξεις βίας που προκλήθηκαν από την οργή των Γερμανών για τη δολοφονία ενός Γερμανού αξιωματούχου στο Παρίσι από έναν Εβραίο έφηβο. Στην πραγματικότητα, ο Γερμανός Υπουργός Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς και άλλοι Ναζί είχαν οργανώσει προσεκτικά τα πογκρόμ. Μέσα σε δύο ημέρες πυρπολήθηκαν πάνω από 250 συναγωγές, καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν πάνω από 7.000 εβραϊκές επιχειρήσεις, σκοτώθηκαν δεκάδες Εβραίοι, λεηλατήθηκαν εβραϊκά κοιμητήρια, σχολεία και σπίτια, ενώ η αστυνομία και το πυροσβεστικό σώμα παρακολουθούσαν τα δρώμενα παραμένοντας αμέτοχοι θεατές. Τα πογκρόμ έγιναν γνωστά ως «Kristallnacht», δηλαδή η «Νύχτα των Κρυστάλλων» εξαιτίας των σπασμένων γυαλιών από τις βιτρίνες που γέμιζαν τους δρόμους.

Την επομένη των πογκρόμ, 30.000 Γερμανοεβραίοι άνδρες συλλήφθηκαν επειδή είχαν διαπράξει το «έγκλημα» να είναι Εβραίοι. Τους έστειλαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου εκατοντάδες έχασαν τη ζωή τους. Επίσης ορισμένοι Εβραίοι άνδρες συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν σε τοπικές φυλακές. Δεν επιτράπηκε στις επιχειρήσεις που ανήκαν σε Εβραίους να επαναλειτουργήσουν παρά μόνο υπό μη-εβραϊκή διεύθυνση. Στους Εβραίους επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας, γεγονός που περιόρισε τις ώρες κατά τις οποίες μπορούσαν να βρίσκονται εκτός σπιτιού.

Μετά τη «Νύχτα των Κρυστάλλων» η ζωή έγινε ακόμη πιο δύσκολη για τα παιδιά και τους Εβραίους εφήβους στη Γερμανία και την Αυστρία. Ενώ ήδη δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος σε μουσεία, δημόσιες παιδικές χαρές και σε πισίνες, πλέον εκδιώχτηκαν και από τα δημόσια σχολεία. Οι νεαροί Εβραίοι, όπως και οι γονείς τους, ζούσαν υπό καθεστώς απόλυτου φυλετικού διαχωρισμού στη Γερμανία. Φτάνοντας σε απόγνωση, πολλοί ενήλικες Εβραίοι αυτοκτόνησαν. Οι περισσότερες οικογένειες κατέβαλαν απεγνωσμένες προσπάθειες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Βασικές ημερομηνίες

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1938
Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΕΛΑΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΩΝΟΕΒΡΑΙΟΥΣ
Περίπου 17.000 Πολωνοεβραίοι απελαύνονται από τη Γερμανία και αναγκάζονται να διασχίσουν τα σύνορα και να περάσουν στην Πολωνία. Η Πολωνία δεν επιτρέπει στους Εβραίους να μπουν στο έδαφός της. Οι περισσότεροι απελαθέντες βρέθηκαν παγιδευμένοι στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας κοντά στην πόλη Zbaszyn. Μεταξύ των απελαθέντων ήταν και οι γονείς του Herschel Grynszpan, ενός 17χρονου Πολωνοεβραίου που ζούσε στο Παρίσι.

7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1938
ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Ο Herschel Grynszpan, ένας 17χρονος Πολωνοεβραίος που ζούσε στο Παρίσι, πυροβολεί τον Ernst vom Rath, έναν διπλωμάτη, επιτετραμμένο στη γερμανική πρεσβεία στο Παρίσι. Προφανώς ο Grynszpan προέβη στην ενέργεια αυτή από απόγνωση για τη μοίρα των γονιών του, οι οποίοι βρίσκονταν παγιδευμένοι μαζί με άλλους Πολωνοεβραίους απελαθέντες στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας. Οι Ναζί εκμεταλλεύτηκαν τη δολοφονική επίθεση για να ρίξουν λάδι στη φωτιά του αντισημιτικού πάθους, ισχυριζόμενοι ότι ο Grynszpan δεν είχε δράσει μόνος του, αλλά υπήρχε μια ευρύτερη εβραϊκή συνωμοσία εναντίον της Γερμανίας. Ο Vom Rath εξέπνευσε δύο ημέρες αργότερα.

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1938
Ο ΙΩΣΗΦ ΓΚΕΜΠΕΛΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΡΙΖΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Ο Γερμανός Υπουργός Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς εκφωνεί έναν παθιασμένο αντισημιτικό λόγο ενώπιον των πιστών μελών του ναζιστικού κόμματος στο Μόναχο. Τα μέλη του κόμματος είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν την επέτειο του αποτυχημένου Putsch των Ναζί το 1923 (ήταν η πρώτη προσπάθεια του Αδόλφου Χίτλερ να καταλάβει την εξουσία). Μετά το λόγο, οι αξιωματούχοι των Ναζί διέταξαν τα Τάγματα Εφόδου (SA) και άλλες ομάδες του κόμματος να επιτεθούν στους Εβραίους και να καταστρέψουν τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τους τόπους λατρείας τους. Τα βίαια επεισόδια εναντίον των Εβραίων συνεχίστηκαν μέχρι τις πρωινές ώρες της 10ης Νοεμβρίου και έγιναν γνωστά ως η «Νύχτα των Κρυστάλλων». Δεκάδες Εβραίοι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες συνελήφθησαν και εκτοπίστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1938
ΟΙ ΝΑΖΙ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΒΡΑΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Το ναζιστικό κράτος επιβάλλει πρόστιμο ενός δισεκατομμυρίου μάρκων του Ράιχ (Reichsmark, δηλαδή 400.000.000 δολαρίων ΗΠΑ) στην εβραϊκή κοινότητα της Γερμανίας. Οι Εβραίοι διατάχθηκαν να καθαρίσουν και να επισκευάσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από το πογκρόμ. Δεν τους επιτράπηκε να διεκδικήσουν αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν. Αντιθέτως, το κράτος κατέσχεσε τις πληρωμές που όφειλαν να καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στους Εβραίους ιδιοκτήτες. Στον απόηχο του πογκρόμ, οι Εβραίοι αποκλείστηκαν συστηματικά από όλους τους τομείς του δημόσιου βίου στη Γερμανία.

ΠΗΓΗ:ushmm.org

The post “Νύχτα Κρυστάλλων”: Το βράδυ που ξεκίνησε το Ολοκαύτωμα! appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα