Νέα αποκάλυψη για τις υποκλοπές: Παρακολουθούσαν και τους «μη αρεστούς» στην ΕΥΠ

«Μη αρεστοί» και «μη χειραγωγήσιμοι» υπάλληλοι της ΕΥΠ φέρονται να είχαν βρεθεί στο στόχαστρο παρακολουθήσεων με το λογισμικό Predator, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πέρα από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων βρέθηκαν και υπάλληλοι της Υπηρεσίας μετά από εξώδικη διαμαρτυρία τους στον πρωθυπουργό σχετικά με δυσμενείς μεταθέσεις τους σε θέσεις-«ψυγεία».

Tην Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021,

υπάλληλος της ΕΥΠ με αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας δέχεται μήνυμα στο κινητό από άγνωστο αριθμό: «Κοριτσάκι μου, θυμάσαι;» και από κάτω υπήρχε ένα link, υποτίθεται από το youtube. Επρόκειτο για ένα από τα domain names που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο εφαρμογής παρακολούθησης με Predator (YouTube.gr.live). Υπενθυμίζεται πως έρευνα της Meta (Facebook) αποκάλυψε ένα ευρύ πλέγμα domains που θεωρείται ότι η εταιρεία Cytrox χρησιμοποίησε για να πλαστογραφήσει νόμιμες ειδησεογραφικές οντότητες στις χώρες ενδιαφέροντος και να μιμηθεί νόμιμες υπηρεσίες συντόμευσης URLs και μέσα κοινωνικών δικτύων, ώστε να «μολύνει» με το κατασκοπευτικό λογισμικό της τους χρήστες-στόχους.

Το σχετικό παράρτημα της έρευνας της Meta περιλαμβάνει περισσότερες από 310 πλαστές ιστοσελίδες. Εξ αυτών οι 42 φαίνεται να στήθηκαν αποκλειστικά για να παραπλανήσουν ενδεχόμενους στόχους εντός Ελλάδας. Μια από αυτές χρησιμοποιήθηκε στον εν λόγω υπάλληλο της ΕΥΠ. Το δεύτερο κρίσιμο στοιχείο που προκύπτει από το κακόβουλο μήνυμα είναι ότι φέρεται να στάλθηκε από αριθμό που δεν έχει το σύμβολο «+» μπροστά από τον κωδικό χώρας, όπως θα γινόταν αν ήταν πραγματικό.

Την ίδια περίοδο άλλη υπάλληλος, που στο παρελθόν είχε νευραλγική θέση στην υπηρεσία, δέχεται μήνυμα στο κινητό της από επίσης άγνωστο σε αυτήν κινητό: «Καλησπέρα Α. Θα βγουν όλα στη φόρα με αυτούς σε λίγο καιρό. htpps://zougla.news/hFf». Ο σύνδεσμος έμοιαζε να παραπέμπει -παραπλανητικά- στην ιστοσελίδα zougla. Ενα κλικ μακριά απείχε η εγκατάσταση του Predator. Ωστόσο τα στελέχη ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένα και είχαν την εμπειρία να μην ανοίξουν τα links με το κακόβουλο λογισμικό.

Η ίδια υπάλληλος σε δεύτερο χρόνο δέχθηκε ακόμα δύο μηνύματα-παγίδες, από άλλο κινητό αυτή τη φορά. Το ένα μήνυμα έγραφε «Η φωτιά που ανάψατε στο τέλος θα σας κάψει» και πάλι με έναν παραπλανητικό σύνδεσμο από κάτω. Αυτό το μήνυμα δεν ήταν μόνο παραπλανητικό για να εγκατασταθεί το Predator, αλλά και απειλητικό καθώς φέρεται να έχει σταλεί από κάποιον ή κάποιους που γνώριζαν προσωπική διαμάχη της υπαλλήλου με ανώτερό της για άσχετο θέμα. Το άλλο μήνυμα εμφανιζόταν να προέρχεται από έναν αριθμό που δήθεν ήταν καταχωρισμένος ως ΜeTooGreece: «Σε ευχαριστούμε που το ανέδειξες. Είσαι μια από εμάς» και στη συνέχεια υπήρχε και πάλι ένας ψεύτικος σύνδεσμος που παρέπεμπε -υποτίθεται- στο youtube.

Τα παραπάνω μηνύματα στάλθηκαν σε μια περίοδο που οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι (μαζί με αρκετούς ακόμα) είχαν ήδη στείλει εξώδικη διαμαρτυρία επωνύμως στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, διαμαρτυρόμενοι για το ότι είχαν μετακινηθεί σε νέες υποδιευθύνσεις, «θέσεις-ψυγεία», χωρίς αντικείμενο εργασίας και χωρίς να τους ενημερώνει κανείς για τίποτα. Την ίδια περίοδο είχαν απευθύνει αναφορές στον διοικητή ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντα, χωρίς να λάβουν καμία απάντηση.

«Ταυτόχρονα καταβάλλονταν προσπάθειες από τη Διεύθυνση Ασφαλείας της ΕΥΠ να βρει μια δικαιολογία στο πλαίσιο ελέγχου ασφαλείας και να κατάσχει τα κινητά μας τηλέφωνα.

Τον Νοέμβριο, λίγο πριν από την αποστολή του μηνύματος και ενώ βρισκόμουν στο πάρκινγκ με δύο συναδέλφους (μετά το πέρας του ωραρίου), αστυνομικός της Διεύθυνσης Ασφαλείας εξήλθε του κτιρίου και απαίτησε να ξαναμπώ στην υπηρεσία μισή ώρα αφότου είχα αποχωρήσει, για να με ελέγξει.

Όταν ρώτησα τον λόγο δεν πήρα απάντηση ούτε από εκείνη ούτε από τον διευθυντή Ασφαλείας, ως εκ τούτου κατέθεσα αναφορά, η οποία δεν εξετάστηκε, όπως και καμία άλλη αναφορά που κατέθεσα τα έτη 2020-21, καθώς και μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για υπέρβαση καθήκοντος», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ένας από τους εργαζομένους της ΕΥΠ, που επιχειρήθηκε να παγιδευτούν οι επικοινωνίες του.

Και τα δύο προαναφερθέντα στελέχη της ΕΥΠ τον Ιανουάριο του 2022 μετατάχθηκαν χωρίς εξηγήσεις υποχρεωτικά από τη σημερινή κυβέρνηση στην Ελληνική Αστυνομία, όπου από τότε μέχρι σήμερα δεν τους έχει ανατεθεί απολύτως κανένα καθήκον.

Οι συγκεκριμένες απόπειρες παρακολούθησης λαμβάνουν χώρα περίπου δύο μήνες μετά την απόπειρα κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Είχε προηγηθεί η μόλυνση του κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, που -και αυτή- έγινε με ένα φαινομενικά αθώο sms που έλαβε το μεσημέρι της 12ης Ιουλίου 2021 από ελληνικό κινητό. «Θανάση γνωρίζεις για αυτό το θέμα», έγραφε το μήνυμα που συνοδευόταν από ένα link προς το blogspot.edolio5[.]com.

Μετά την αντισυνταγματική τροπολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη τον Μάρτιο του 2021, δεν μπορεί να γίνει γνωστό αν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι της ΕΥΠ είχαν «νόμιμα» επισυνδεθεί. Είναι όμως προφανές και από αυτές τις περιπτώσεις πως ακόμα βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου στο ελληνικό Watergate.

Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από διαφορετικές πηγές δείχνουν πως η χρήση του Predator από την ΕΥΠ ήταν δεδομένη και λειτουργούσε συμπληρωματικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις. Οταν δεν… «έπιανε» το Predator γινόταν (ή γίνεται ακόμα) η επισύνδεση μέσω της άρσης του απορρήτου. Η επισύνδεση βοηθούσε στο να βρεθούν όλες οι επαφές και τα ενδιαφέροντα ενός στόχου. Βάσει αυτής της βολιδοσκόπησης και της αναβαθμισμένης πληροφόρησης γινόταν και νέα απόπειρα με το Predator. Τα δύο συστήματα λειτουργούσαν συμπληρωματικά.

The post Νέα αποκάλυψη για τις υποκλοπές: Παρακολουθούσαν και τους «μη αρεστούς» στην ΕΥΠ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα