Κέντρο Κυβερνοάμυνας και Τμήμα Αμυντικής Διπλωματίας! Στην Κύπρο …

Όλοι γύρω μας προχωρούν μπροστά στο τομέα της Άμυνας αναζητώντας την αποτελεσματικότητα με πιο σύγχρονα και φθηνότερα μέσα. Μόνο εδώ έχουμε μείνει στο “σημειωτόν”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ της Κύπρου:

Στη συγκρότηση ειδικού κέντρου κυβερνοάμυνας προχώρησε το ΓΕΕΦ με αποστολή να αντιμετωπίζει τυχόν επιχειρήσεις κυβερνο-κατασκοπίας και ηλεκτρονικών επιθέσεων κατά των δικτύων υπολογιστών της Εθνικής Φρουράς.

Η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας, όπως αποκαλείται, εποπτεύει τα στρατιωτικά δίκτυα μέσα από τα

οποία διακινούνται απόρρητα έγγραφα και ηλεκτρονικές επικοινωνίες για τον εντοπισμό ενδεχόμενης εισβολής ή και διαρροής. Όλες οι χώρες ανεξαιρέτως αποδίδουν μεγάλη σημασία στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, εκεί δηλαδή, που είναι αδύνατη η φυσική παρουσία ανθρώπων και υλικών καθώς τίθεται σε κίνδυνο το εθνικό συμφέρον. Mέχρι σήμερα, πολύ λίγα κράτη παραδέχθηκαν ότι έπεσαν θύματα ηλεκτρονικών επιθέσεων. Η Εσθονία ήταν η πρώτη περίπτωση κράτους που δημοσιοποίησε το 2007 τη μαζική επίθεση που δέχτηκαν τα δίκτυα της. Υπάρχουν χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Βρετανία, η Κίνα και η Ρωσία που επενδύουν δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως προκειμένου να αναπτύξουν επιθετικές και αμυντικές ψηφιακές υποδομές. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι η Διοίκηση Κυβερνοχώρου (CyberCom) των ΗΠΑ που εδρεύει στο Πεντάγωνο αριθμεί 21.000 ένστολους χάκερ. Για τη βρετανική συμμετοχή στον τομέα της κυβερνο-ασφάλειας επενδύθηκε ποσό που υπερβαίνει το 1 δισ. δολάρια ενώ το δικό του Κέντρο Κυβερνοάμυνας στο Ταλίν της Εσθονίας λειτουργεί το ΝΑΤΟ από το 2008.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη γραπτή ενημέρωση που έτυχε η Βουλή από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας Χρίστο Μαληκκίδη, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς αλλά και της αναβάθμισης δυνατοτήτων στον τομέα της Κυβερνοάμυνας, το ΓΕΕΦ προχώρησε στη συγκρότηση Διοίκησης Επικοινωνιών Πληροφορικής και Κυβερνοάμυνας, καθώς και ειδικού Λόχου Κυβερνοάμυνας. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή Μαληκκίδη, ημερομηνίας 8/12/2017, η αποστολή της νέας αυτής δομής είναι η παροχή ασφάλειας των διαβαθμισμένων και αδιαβάθμητων δικτύων και πληροφοριών εντός της Εθνικής Φρουράς, η αποτροπή ενδεχόμενων επιθέσεων για υποβάθμιση της λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων και η ανίχνευση και έγκαιρη αντιμετώπιση επιθέσεων και παραβιάσεων της ασφάλειας των στρατιωτικών δικτύων και πληροφοριακών συστημάτων. Η στελέχωση της νέα δομής γίνεται με εξειδικευμένους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και Συμβασιούχους Οπλίτες (ΣΥΟΠ) ενώ ξεκίνησε, ήδη, η συμμετοχή τους σε ασκήσεις που γίνονται στην Κύπρο και το εξωτερικό σε τεχνικά και επιχειρησιακά θέματα κυβερνοάμυνας. «Στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων που αναπτύσσονται με φίλες χώρες δρομολογήθηκαν, επίσης, προγράμματα συνεργασίας στον τομέα της κυβερνοάμυνας ενώ έχει συμπεριληφθεί και πρόνοια στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 για αγορά ειδικού εξοπλισμού», αναφέρει στην επιστολή του ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Άμυνας.

Υπηρεσίες μέσω διαδικτύου

Παράλληλα, ο κ. Μαληκκίδης πληροφόρησε τους βουλευτές ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα μηχανογραφικά συστήματα του υπουργείου Άμυνας. Στόχος, όπως αναφέρει, είναι εντός του 2018 να ολοκληρωθεί πλήρως η μηχανογράφηση των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου προκειμένου μέσα και από την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης να υπάρξει μια πλήρης αλλαγή της εικόνας σε σχέση με το τι υπήρχε πριν από μερικά χρόνια.

Σημειώνεται, ότι το υπουργείο Άμυνας είναι το πρώτο (υπουργείο) που με επιτυχία διεξήγαγε διαγωνισμό πρόσληψης προσωπικού μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα για την πρόσληψη ΣΥΟΠ κατά τα έτη 2016 και 2017. Αρχές του 2018, αναμένεται να αποδοθεί στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέσω λογισμικού προγράμματος που έχει ετοιμαστεί, η διαδικασία διεκπεραίωσης στρατολογικών υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες. Η υπηρεσία αυτή αναμένεται να επεκταθεί ώστε να μπορεί να προσφέρεται απευθείας στο χρήστη μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή του. Περαιτέρω, σημειώνεται η μηχανογράφηση των καταγεγραμμένων τεμαχίων αναφορικά με τις απαλλοτριώσεις, επιτάξεις και τα πληρωτέα ενοίκια. Σε ό,τι αφορά τα μη καταγεγραμμένα τεμάχια ετοιμάζονται σε συνεργασία με το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ορθογραφικοί χάρτες μεγάλης ευκρίνειας, οι οποίοι, ελέγχονται από τοπογράφους της Γεωγραφικής Υποστήριξης της Διοίκησης Μηχανικού του ΓΕΕΦ προκειμένου να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός τους. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εντοπισμού και μηχανογράφησης αναμένεται να γίνει εντός του 2018.

ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΤΜΗΜΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ

Το υπουργείο Άμυνας, κατόπιν σχετικής μελέτης, προχωρεί στον εξορθολογισμό και βελτίωση των διαδικασιών προμηθειών, μεταξύ άλλων και σ’ ό,τι αφορά τα είδη ένδυσης και υπόδησης. Σχετική είναι και η απόφαση που λήφθηκε για σύσταση, εντός του 2018, νέας Διεύθυνσης Εξοπλισμού και Προμηθειών με ανάλογα Τμήματα που θα συγκροτηθούν και με πρόσληψη εξειδικευμένων λειτουργών που προβλέπονται για πρώτη φορά στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, τον οποίον ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής σε νόμο, την περασμένη Τετάρτη. Όσον αφορά την ποιότητα των ειδών ιματισμού και υπόδησης για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς, γίνεται συνεχής προσπάθεια βελτίωσης των ποιοτικών προτύπων, έτσι ώστε, να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Παράλληλα, ζητείται πλέον, όπου απαιτείται, όπως οι προμηθευτές διαθέτουν επαγγελματικές και τεχνικές ικανότητες ώστε να επιτυγχάνεται η προμήθεια ποιοτικότερων υλικών και να γίνεται απλούστευση των διαδικασιών προμήθειας. Εξετάζεται, επίσης, κατά προτεραιότητα, η υιοθέτηση δοκιμασμένων προδιαγραφών και πρακτικών από άλλα κράτη και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας στο πλαίσιο, πλέον, και της νέας αναβαθμισμένης αμυντικής συνεργασίας στην Ε.Ε. Εντός του 2018 τοποθετείται χρονικά και η σύσταση του Τμήματος Αμυντικής Διπλωματίας στο υπουργείο Άμυνας. Οι αξιωματικοί που θα στελεχώσουν το Τμήμα θα επιλεγούν κατόπιν εξετάσεων. Θα βρίσκονται σε διαφορετική επετηρίδα και θα αποτελούν μόνιμο προσωπικό που θα υπηρετεί στο υπουργείο Άμυνας. Σήμερα, στο υπουργείο Άμυνας υπηρετούν πέραν των 100 στελεχών, διαφόρων βαθμών, σε θέσεις μάλιστα μη προβλεπόμενες.

Μεταρρυθμίσεις και στην τροφοδοσία

Αρχές του νέου έτους, το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας θα είναι σε θέση να προκηρύξει δημόσιο διαγωνισμό για την ανάθεση σε ιδιώτες την τροφοδοσία των οπλιτών ενώ παράλληλα, δρομολογείται και η ιδιωτικοποίηση Κέντρων Ψυχαγωγίας Μονάδων (ΚΨΜ) σε μεγάλα στρατόπεδα.

Ειδικότερα, μετά από μελέτη που εκπονήθηκε στο υπουργείο Άμυνας με στόχο, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της ποιότητας του φαγητού που προσφέρεται στους στρατιώτες, αποφασίστηκε η προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας για να ανατεθεί πιλοτικά η τροφοδοσία σε ιδιώτες. Σήμερα, στην αλυσίδα της τροφοδοσίας της Ε.Φ. ασχολούνται 350 άτομα περίπου με ένα συνολικό κόστος της τάξης των €3 εκατ. ετησίως. Στο υπουργείο Άμυνας εκτιμούν ότι με την υιοθέτηση του μέτρου αυτού θα επέλθουν σημαντικές εξοικονομήσεις και παράλληλα θα αποδεσμευτεί προσωπικό προκειμένου να αξιοποιηθεί για επιχειρησιακά καθήκοντα.

Σε ό,τι αφορά τα ΚΨΜ, εκκρεμεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο το νομοσχέδιο που παρέχει τη δυνατότητα ανάθεσης ορισμένων ΚΨΜ σε μεγάλα στρατόπεδα, σε ιδιώτες. Η λειτουργία των ΚΨΜ προϋποθέτει ένα τεράστιο διοικητικό κόστος, γραφειοκρατία και μηχανισμούς ελέγχου. Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, εάν με την ανάθεση τους σε ιδιώτες διαπιστωθεί ότι οι τιμές διατηρούνται στα ίδια επίπεδα ή και χαμηλότερα από ό,τι είναι σήμερα με το ανάλογο, βεβαίως, οικονομικό όφελος για το ΓΕΕΦ από την εκμίσθωση των ΚΨΜ, τότε, το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και σε άλλα στρατόπεδα.

The post Κέντρο Κυβερνοάμυνας και Τμήμα Αμυντικής Διπλωματίας! Στην Κύπρο … appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κέντρο Κυβερνοάμυνας, Τμήμα Αμυντικής Διπλωματίας, Κύπρο …,kentro kyvernoamynas, tmima amyntikis diplomatias, kypro …