Η Τουρκία θέλει να “απογειώσει” το 2023 το δικό της μαχητικό!

“Βασικός μας στόχος είναι να απογειωθεί το 2023”, είπε από το Λονδίνο για το Μαχητικό Αεροσκάφος TF-X που η Τουρκίας σχεδιάζει να κατασκευάσει κατά 100% εγχωρίως,ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας . Ο κ. Νουρετίν Τζανίκλι, ωστόσο δεν προσδιόρισε ακριβή χρόνο, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους:«Θα ολοκληρώσουμε όλα τα στάδια το συντομότερο δυνατό. Δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση. Δεν θέλω να δώσω ακριβής ημερομηνία, ωστόσο βασικός μας στόχος είναι να απογειωθεί το 2023», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος Υπουργός, ο οποίος συνόδεψε τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στη Βρετανία, σε

μια δε προσπάθεια να χαϊδέψει τα αυτιά του Λονδίνου- όπως κάνει η Αγκυρα με κάθε χώρα μεχρι να πάρει τελικές αποφάσεις- πρόσθεσε ότι η Τουρκία λαμβάνει υποστήριξη από αρκετές χώρες σχετικά με τη μεταφορά τεχνολογίας και πως στο πλαίσιο αυτό συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα και η Βρετανία. Είναι γεγονός πάντως ότι ήδη από τον Μάιο μια τουρκική εταιρία – η Kale Group- έχει συνάψει συμφωνία με την Rolls-Royce για τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης με στόχο την ανάπτυξη, μεταξυ άλλων και τουρκικού κινητήρα για το TF-X.Ο όμιλος Kale – που είναι ο ανάδοχος του έργου ανάπτυξης κινητήρων Turbojet- κατέχει το 51% και η Rolls-Royce 49% της κοινοπραξίας.Επίσης τον Ιανουάριο του 2017 ο Ερντογάν είχε συναντηθεί με τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στην Άγκυρα. Είχε ανακοινωθεί από βρετανικής πλευράς τότε ότι η BAE Systems και η TAI (Turkish Aerospace Industries) υπέγραψαν ένα πρωτόκολλο συμφωνίας για έναν συνεταιρισμό για την ανάπτυξη του φιλόδοξου συστήματος Turkish Fighter Programme TF-X.

Με stealth σχεδίαση.

Να σημειωθεί ότι η ”Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία” (ΤΑΙ) παρουσίασε για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι επίσημα στην 52η Διεθνή Αεροπορική Έκθεση στο Παρίσι, στο Le Bourget, το TF-X , το οποίο με βάση τα σχέδια και την μακέτα στην μακέτα εμφανίζεται να είναι δικινητήριο, με stealth σχεδίαση, με σύγχρονο ραντάρ AESA αλλά και εγχωρίως αναπτυγμένα όπλα αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους.

Το προγραμμα – που φαινεται ότι θα αφορά περί τις 250 μονάδες αεροσκαφών παραγωγής – δρομολογηθηκε ουσιαστικα το 2015.Η εκτελεστική επιτροπή του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSM) υπέγραψε με την TAI 4ετές συμβόλαιο για την μελέτη προκαταρκτικής σχεδίασης (preliminary design) και βάση αυτού φιλοδοξεί να είναι έτοιμη το 2020 η γραμμή παραγωγής , ώστε να προχωρήσει στην παραγωγή πρωτοτύπων, με την προοπτική η πρώτη πτήση να γίνει, όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι, το 2023.Και αυτό θέλουν να το συνδυάσουν με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της σύγχρονης τουρκικής Δημοκρατίας.

Πως ”εκμεταλλευεται” τις διεθνείς συμπαραγωγές

Ο Τούρκος Υπουργός είπε από το Λονδίνο ότι το Εθνικό Μαχητικό Αεροσκάφος TF-X ως πρόγραμμα προέκυψε ως ανάγκη της Τουρκίας και ότι αυτό είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα για την χώρα του.

Το κόστος ανάπτυξης και παραγωγής για το σύνολο του προγράμματος θα αγγίξει ένα ποσό της τάξης των 30-32 δισ. δολαρίων εκ των οποίων τα 5 έως 6 δισ. θα διατεθούν στο κόστος σχεδίασης και ανάπτυξης των πρωτοτύπων και τα υπόλοιπα θα αφορούν την προμήθεια των μαχητικών.Το νέο μαχητικό εγχώριας ανάπτυξης στην Τουρκία – που θα αποτελέσει τον αντικαταστάτη των F-16 – επιδιώκεται να γίνει η δίοδος εισόδου της τουρκικής βιομηχανίας σε τεχνολογίες αιχμής- κάτι που ήδη το κάνει συστηματικά με πολλά αμυντικά υλικά. Επιδιώκει δηλαδή να μπαίνει σε διεθνείς συμπαραγωγές για ίδια ή παρόμοια προϊόντα έστω και με μικρό ποσοστό και με διάφορα ”τρικ” ή και χρήμα στην αναπτυξη, την συνολική εικόνα και την μεταφέρει σε γραμμές παραγωγής με την μέγιστη δυνατή ΕΠΑ (Εγχώρια Προστιθέμενη Αξία). Το ίδιο γινεται και με την συνεργασία με τις ΗΠΑ για τα μαχητικά JSF (F-35). Η Τουρκία ποντάρει να αποκτήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τεχνογνωσία – και προφανώς εμπειρία- από την κατασκευή από την ΤΑΙ της κεντρικής ατράκτου για τα μαχητικά JSF στο έδαφός της στο πλαίσιο της βιομηχανικής κατανομής του F-35. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη έχει ανατεθεί στην ΤΑΙ να αναπτύξει την κεντρική άτρακτο για το TF-X βασισμένη σε νέα θερμοπλαστικά συνθετικά υλικά με πολύ χαμηλό ίχνος στα ραντάρ .

Το νέο αεροσκάφος αρχικά θα αντικαταστήσει τα παλιότερα 37 F-16C/D Block 30 CCIP και τα επόμενα χρόνια τα F-16C/D Block40/50 CCIP και Block50+

The post Η Τουρκία θέλει να “απογειώσει” το 2023 το δικό της μαχητικό! appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα