Η Τουρκία προκαλεί κλίμα αντιπαράθεσης στην Κύπρο και η Αθήνα δεν μπορεί να συνεχίσει να απέχει

Στις 30 Δεκεμβρίου ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ μετέφερε ακόμη μία επιστολή του ψευδοκράτους στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Πως γίνεται ένα ανύπαρκτο κράτος να έχει τη δυνατότητα να έχει οποιαδήποτε επικοινωνία και εκπροσώπηση παραμένει ένα …μυστήριο. 

Η επιστολή προστίθεται στην στρατηγική της Τουρκίας για το Κυπριακό. Η Άγκυρα κατακλύζει τον ΟΗΕ με «επιστολές διαμαρτυρίας» ψάχνοντας για το άλλοθι σε περίπτωση που αποφασίσει να απειλήσει  με ή και να κάνει χρήση

στρατιωτικών μέσων στην Κύπρο. Πάντα η Τουρκία κατασκευάζει «άλλοθι»… Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι χθες στην τουρκική εφημερίδα ΣΑΜΠΑΧ δημοσιεύθηκε ανάλυση που δεν απέκλειε ελληνοτουρκικό πόλεμο τον οποίο θα προκαλέσει η Ελλάδα ,μέσω Κύπρου! 

Στην επιστολή του ψευδοκράτους επαναλαμβάνονται ένα προς ένα τα «επιχειρήματα» περί μονομερών ενεργειών της Κυπριακής Δημοκρατίας με αναφορές στις γεωτρήσεις που έχουν ξεκινήσει ExxonMobil και Qatar Petroleum. Οι υπάλληλοι της Άγκυρας οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί στην κατεχόμενη Κύπρου, αναφέρουν στην επιστολή ότι δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Κύπρου και επαναφέρουν την πρόταση για «διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου».

Το συμπέρασμα είναι ότι όσο η Αθήνα κρατά αποστάσεις από την Κύπρο η Τουρκία θα ανεβάζει τόνους και δε θα μείνει μόνο στις επιστολές και στις δηλώσεις. Η Ελλάδα δεν μπορεί να απέχει απ΄ όσα συμβαίνουν στην Κύπρο, ούτε να αποφύγει την αποστολή που είναι υποχρεωμένη να αναλάβει για την προστασία της Κύπρου. Οι εξοπλισμοί που έχουν παραγγελθεί μπορούν να υποστηρίξουν την Κύπρο. Κι αυτά που ήδη διαθέτουμε μπορούν να την καλύψουν ,αλλά από την εποχή των κυβερνήσεων Σημίτη κανένας δεν τόλμησε να συζητήσει έστω το ενδεχόμενο επαναφοράς του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Η επιστολή του ανύπαρκτου κράτους στον ΟΗΕ:

«Κατόπιν οδηγιών της κυβέρνησής μου, σας γράφω για να σας  μεταφέρω ευγενικά ανησυχίες της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) σχετικά με μια πρόσφατη προκλητική ενέργεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή την υπογραφή σύμβασης με την κοινοπραξία της ExxonMobil και της Qatar Petroleum για το λεγόμενο «Μπλοκ 5», που αποτελεί μια ακόμη κραυγαλέα απόπειρα με στόχο την παραβίαση των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού επί του φυσικού πλούτου γύρω από το νησί.

Καταρχάς, θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή μονομερής και προκλητική πολιτική  έναντι του θέματος στηρίζεται στον ψευδή  ισχυρισμό ότι η Ελλάδα και η κυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου έχουν το νόμιμο ή ηθικό δικαίωμα να εκπροσωπούν ή να ενεργούν για λογαριασμό ολόκληρου του νησιού. Αυτό επεκτείνεται και στις παράνομες πράξεις της  Ελληνο-κυπριακής διοίκησης όπως η υπογραφή διμερών συμφωνιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, το άνοιγμα διαγωνισμών και η αδειοδότηση ενεργειακών εταιρειών για δραστηριότητες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης. Ως γνωστόν, η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει κάνει γραπτές παραστάσεις στα Ηνωμένα Έθνη και κατέγραψε ότι αυτές οι μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς, που έγιναν χωρίς τη συγκατάθεση και από κοινού με απόφαση της τουρκοκυπριακής πλευράς, είναι εντελώς απαράδεκτες και σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύουν το δρόμο του τουρκοκυπριακού λαού.

Στον πυρήνα του Κυπριακού και των θεμάτων που το αφορούν, μεταξύ άλλων δραστηριότητες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης πετρελαίου/φυσικού αερίου, είναι ο παράνομος ισχυρισμός της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι είναι η «κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας», η νομιμότητα της οποίας έπαψε να υφίσταται όταν οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν βίαια από όλα τα όργανά της το 1963. Περιττό να πούμε ότι δεν έχει υπάρξει κοινή κεντρική διοίκηση ικανή να εκπροσωπήσει ολόκληρο το νησί από το 1963, αλλά υπάρχουν δύο ανεξάρτητα αυτοδιοικούμενα κράτη στο νησί της Κύπρου.

Για το θέμα των πόρων υδρογονανθράκων, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου διατηρούσε πάντα την άποψη ότι η συνεργασία, ο διάλογος και η διπλωματία πρέπει να είναι η προτιμώμενη επιλογή έναντι των μονομερών ενεργειών που αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένου γεγονότος ώστε να μπορεί να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Χωρίς αμφιβολία, η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών σε διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των πόρων υδρογονανθράκων, επίσης συμβάλλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αλληλεξάρτησης, χρησιμεύοντας έτσι ως καταλύτης για μια ελεύθερα διαπραγματευόμενη και αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία στην Κύπρο.

Μέσα στο πνεύμα συνεργασίας, η τουρκοκυπριακή πλευρά πρότεινε επικαιροποιημένη και διευρυμένη πρόταση για το θέμα των υδρογονανθράκων στις 13 Ιουλίου 2019. Δυστυχώς,η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου μέχρι σήμερα αρνείται τους ειρηνικούς δρόμους  διαλόγου και συνεργασίας με την τουρκοκυπριακή πλευρά σε όλες τις πτυχές της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου μέσα και γύρω από το νησί.

Ο ΥΠΕΞ το   έκανε γνωστό με επίσημες δηλώσεις του, με πιο πρόσφατες αυτές της

3ης  Δεκεμβρίου και της 14ης Δεκεμβρίου 2021, με τις οποίες μίλησε για ισοδύναμα και αμοιβαία μέτρα για την προστασία των εγγενών και αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού για τους πόρους υδρογονανθράκων μέσα και γύρω από το νησί.

Με παρόμοιο τρόπο, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η ανακοίνωση στις 22 Δεκεμβρίου 2021 από το «Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας» της ελληνοκυπριακής διοίκηση της Νότιας Κύπρου ότι η κοινοπραξία της ExxonMobil και της Qatar Petroleum ότι  ξεκινούν τις δραστηριότητες γεώτρησης στο λεγόμενο «Block 10» είναι μία ακόμη μονομερής προσπάθεια με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα, και θα αναγκαστούμε για άλλη μια φορά να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία μας και την διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων μας.

Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι οποιαδήποτε περιφερειακή συνεργασία ή φόρουμ για αυτό το θέμα που αποκλείει την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία είναι επίσης μη ρεαλιστικό και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει άλλο σκοπό από την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως προς αυτό, θα ήθελα επίσης να επαναλάβω ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά, ως συνιδιοκτήτες των πόρων υδρογονανθράκων εντός και γύρω από το νησί, είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε «Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου» που προτείνεται από την Τουρκία, η οποία θα λάμβανε υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των

ενδιαφερόμενων στην περιοχή.

Θα ήμουν ευγνώμων εάν η παρούσα επιστολή μπορούσε να κυκλοφορήσει ως έγγραφο της

Γενική Συνέλευση, στα σημεία 44 και 78 (α) της ημερήσιας διάταξης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

(Υπογραφή) Mehmet Dânâ

Εκπρόσωπος

Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»

The post Η Τουρκία προκαλεί κλίμα αντιπαράθεσης στην Κύπρο και η Αθήνα δεν μπορεί να συνεχίσει να απέχει appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία, Κύπρο, Αθήνα,tourkia, kypro, athina