Η Φινλανδία καταθέτει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ – Επίσημη ανακοίνωση

Η Φινλανδία έλαβε την απόφαση να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν σήμερα ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας.

«Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο Φιλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

#BREAKING Finland to apply for NATO membership: president,

PM pic.twitter.com/FlNDkpkhqJ

AFP News Agency (@AFP) May 15, 2022

BREAKING: Finland’s president and government have announced that the Nordic country intends to apply for membership in NATO, paving the way for the 30-member Western military alliance to expand amid Russia’s war in Ukraine. https://t.co/DM28EHuuyO

— The Associated Press (@AP) May 15, 2022

Η φινλανδική Βουλή αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα τις προσεχείς ημέρες, ωστόσο πρόκειται για μια τυπική διαδικασία.

Στη συνέχεια, η επίσημη αίτηση θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες, στα κεντρικά της Συμμαχίας, πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας.

ΝΑΤΟ: «Θα βρεθεί κοινό έδαφος»

Η ανακοίνωση έγινε την ίδια ώρα που οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν στο Βερολίνο, με «φιλοξενούμενους» και τους υπουργούς των δύο χωρών.

Πεπεισμένος ότι οι σύμμαχοι θα εξετάσουν με «εποικοδομητικό τρόπο» ένα αίτημα (και από τη Σουηδία) δήλωσε, νωρίτερα, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Μίρτσεα Τζεοάνα.

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές ανησυχίες, ο κ. Τζεοάνα δήλωσε ακόμη πεπεισμένος ότι εφόσον οι δύο χώρες υποβάλουν αίτημα ένταξης, «θα είμαστε σε θέση να τις καλωσορίσουμε».

Όλα έτοιμα λέει το Βερολίνο

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι μια ένταξη του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης θα έκανε «πολύ ισχυρότερο» το ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι το Βερολίνο έχει «προετοιμάσει τα πάντα» για μια ταχεία ενσωμάτωση των δύο χωρών. «Θα πρέπει να θεμελιώσουμε την ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαδικασιών», είπε ακόμη, με το βλέμμα και στις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητούν τα δύο εν δυνάμει νέα μέλη.

«Το ΝΑΤΟ ήταν και θα παραμείνει αμυντική συμμαχία, αλλά οι πόρτες του είναι ανοιχτές για όποιον χρειάζεται προστασία. Πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, για κάποιες χώρες δεν ήταν πολύ σημαντικό να ενταχθούν. Αυτό άλλαξε, κυρίως για τους φίλους μας στην Σκανδιναβία. Ο κόσμος εκεί δεν ήθελε ένταξη, αλλά τώρα ωθούνται να ενταχθούν. Επειδή, όπως κι εμείς, θέλουν να ζουν σε ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε η Μπέρμποκ και πρόσθεσε:

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα τους παρέχουμε εγγυήσεις ασφάλειας. Δεν πρέπει να υπάρξει μεταβατική περίοδος, μια γκρίζα ζώνη, όπου το καθεστώς τους θα είναι ασαφές», δήλωσε η υπουργός, αναφερόμενη στο διάστημα επικύρωσης της ένταξης, κατά το οποίο η υποψήφια χώρα δεν καλύπτεται από το ‘Αρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο ενδεχόμενη επίθεση εναντίον ενός κράτους – μέλους θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των συμμάχων.

Μήνυμα υπέρ γρήγορων διαδικασιών έστειλε και ο Καναδάς, με την ΥΠΕΞ της χώρας, Μέλανι Τζολί, να δηλώνει: «Ελπίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει εντός εβδομάδων».

The post Η Φινλανδία καταθέτει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ – Επίσημη ανακοίνωση appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φινλανδία, ΝΑΤΟ – Επίσημη,finlandia, nato – episimi