«Η εθνική μας αυτοχειρία, Ελλάδα μια χώρα χωρίς όραμα»-Παναγιώτης Γερογλής
Π.Κ. : Ακούμε εδώ και χρόνια , από διαχρονικές ελληνικές
Π.Γ. : - Ναι και βέβαια…Θα ξεκινήσω όμως από κάποια θεσμικά κείμενα, τα οποία είναι ουσιώδη για τη συνέχεια ενός κράτους και στην περίπτωσή μας ως έθνους-κράτους, παραμένουν ουσιώδη και απαραίτητα για τη συνέχεια του ίδιου του έθνους.. Αυτά είναι η ΕΘΣ (Εθνική Στρατηγική), η ΕΘΣΣ (Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική) και η ΠΕΑ (Πολιτική Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας)..Βλέπετε, και τα τρία, εμπεριέχουν στον τίτλο τους τη λέξη «εθνική», και μπορεί, λόγω της σημερινής παρακμής, κάποιοι να έχουν αλλεργία, μόνο και στο άκουσμα τέτοιων λέξεων.. Όπως προείπα, τα υπόψη γραπτά κείμενα, αποτελούν την κορωνίδα των εθνικών κειμένων και οφείλουν να αποτελούν το γνώμονα των εκάστοτε κυβερνήσεων για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής , της πολιτικής της εθνικής άμυνας και ασφάλειας, καθώς βέβαια και τον οδηγό για την επιδίωξη των εθνικών συμφερόντων…Λέγοντας εθνικά συμφέροντα, αυτονοήτως λοιπόν, κατανοούμε ότι τα εθνικά συμφέροντα θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων καθορισμένα…πόσο δε μάλλον , τα ζωτικά και τα κυρίαρχα εξ ‘ αυτών.. Η δε εκπόνηση των υπόψη θεσμικών κειμένων, η συμπλήρωση, τροποποίηση και η αναθεώρησή τους, θα πρέπει αφενός μεν να προκύπτει ως προϊόν ομοφωνίας από τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, αφετέρου δε, να συμπορεύεται και να ικανοποιεί πλήρως το εθνικό όραμα της χώρας.
Στην προκειμένη περίπτωση, η χώρα μας στερείται εθνικού οράματος κε Καρβουνόπουλε… Η χώρα αυτή δεν έχει εθνικό όραμα…
Και επειδή δεν έχει εθνικό όραμα, δεν έχει εθνικά συμφέροντα, δεν έχει μελλοντικούς στόχους, δεν έχει επιδιώξεις, δεν έχει μακρόπνοα συμφέροντα, δυσκολεύεται να έχει συγκεκριμένες θέσεις ακόμα και για το αύριο…Και σε καμία περίπτωση, οι όποιες θέσεις μιας συμμαχίας π.χ. ΝΑΤΟ, ή μιας πολιτικής ένωσης π.χ. Ε.Ε., μπορούν να αποτελέσουν εθνικό όραμα και εθνικές επιδιώξεις για μια χώρα.. Η έλλειψη εθνικού οράματος και ο καθορισμός αντιστοίχων συμφερόντων και επιδιώξεων, μια χαρά βολεύει το πολιτικό σύστημα, καθόσον σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή αυτά ήταν σαφώς καθορισμένα, θα λειτουργούσαν ως ενδείκτες μέτρησης ικανοποίησης των στόχων αυτών…Και εκεί βέβαια, θα διαφαινόταν η πλήρης αποτυχία των διαχρονικών κυβερνήσεων και θα καθιστούσε περαιτέρω προβληματική την παραμονή τους στην εξουσία.
Τα ανωτέρω λοιπόν θεσμικά κείμενα έχουν να τύχουν επεξεργασίας και αναθεώρησης για δεκαετίες, δεδομένου ότι οι διαδοχικά εναλλασσόμενες πολιτικές δυνάμεις στη διακυβέρνηση της χώρας, έθεταν ως κοινό πρωταρχικό στόχο τη διατήρησή τους με κάθε τρόπο στη νομή της εξουσίας ..Και πλέον, φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.. Με την εκάστοτε κυβέρνηση, να χαράζει, αν χαράζει ή απλά υπακούει, δική της εξωτερική πολιτική ή να εφαρμόζει εξωτερική πολιτική τρίτων/αλλοτρίων συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνοτουρκικών, αγνοώντας ή προσπερνώντας επιδεικτικά τα εθνικά συμφέροντα, επιδιώξεις και το ανύπαρκτο εθνικό όραμα Μέσα σε αυτή την πολιτική ένδεια λοιπόν , υπήρξε αριθμός κυβερνήσεων που υιοθέτησαν εν μέσω συγχύσεως, ως στρατηγική τους για τα ελληνοτουρκικά, την αποτροπή και τον κατευνασμό.. Και ενώ η αποτροπή είναι αποδεκτή ως μέρος μια ευρύτερης αμυντικής στρατηγικής ασφαλείας, να διευκρινίσω ότι ο κατευνασμός δεν είναι στρατηγική…Αντίθετα ο κατευνασμός είναι δυνατόν να αποτελέσει μια πρόσκαιρη τακτική ως μέρος μιας επιχειρησιακής σχεδίασης , η οποία θα εξυπηρετεί την ευρύτερη αμυντική στρατηγική ασφαλείας , προς κέρδος χρόνου…
Στον ενδιάμεσο χρόνο, στον οποίο εφαρμόζεις τον κατευνασμό, είναι πιθανόν να δεχτείς ρητορικές προσβολές οι οποίες οδηγούν σε πτώση γοήτρου και σε μείωση του κύρους της χώρας στο διεθνές περιβάλλον, έμπρακτες αμφισβητήσεις επί του πεδίου , ακόμη ίσως και κάποια μεθοριακά επεισόδια…Τον χρόνο αυτό όμως παράλληλα, θα πρέπει να τον αξιοποιήσεις μεθοδικά και αποτελεσματικά, με επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της σκληρής σου ισχύος, αλλά και με προετοιμασία και ενδυνάμωση και των υπολοίπων παραγόντων των πυλώνων ισχύος της χώρας. Και όταν θα είσαι έτοιμος, θα πρέπει να εκπέμψεις το κατάλληλο μήνυμα αποτροπής, με πλήρη αποφασιστικότητα…
Ως ιστορικά παραδείγματα , θα αναφέρω την περίπτωση της σύγκρουσης Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και όλοι γνωρίζουμε πως αυτή κατέληξε μετά από 30 χρόνια ρητορικών-συγκρούσεων-αψιμαχιών υπέρ του Αζερμπαϊτζάν, ενώ σε αντιδιαστολή του ανωτέρω παραδείγματος, θα αναφέρω την επιτυχή προετοιμασία της χώρας μας εντός μόλις τεσσάρων ετών, στην επιτυχή αντιμετώπιση της ιταλικής εισβολής του 1940 και στην πανωλεθρία των ιταλικών δυνάμεων…
Δυστυχώς , παρά τα ιστορικά παραδείγματα, στη χώρα μας ο κατευνασμός στα ελληνοτουρκικά, εσφαλμένα αποτέλεσε στρατηγική…Επιλογή η οποία εκ των πραγμάτων δεν οδηγεί πουθενά, απλά ταΐζοντας διαρκώς το θηρίο του «αναθεωρητισμού» και της αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και προσφάτως και της κυριαρχίας μας, εκ μέρους της γείτονος…Η δε αποτροπή, η οποία σε πολιτική θεώρηση περισσότερο υπάρχει ως επικοινωνιακό αφήγημα, παρά ως έμπρακτη υλοποίηση, η οποία θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από πλήρη αποφασιστικότητα, δυστυχώς.. και λυπάμαι που θα το πω, έχει επανειλημμένα αποτύχει…
Και αποτυγχάνει διαρκώς όχι μόνο εμπράκτως από την κρίση των Ιμίων το 1996 και εντεύθεν, αλλά και λίγο πριν, από τον Ιούνιο του 1995, όταν η τουρκική εθνοσυνέλευση εξουσιοδότησε την εκάστοτε τουρκική κυβέρνηση να κηρύξει πόλεμο εναντίον της χώρας μας, σε περίπτωση που ασκούσαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, και προχωρούσαμε σε επέκταση των Ε.Χ.Υ. μας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια…Παρότι ο πυλώνας της σκληρής αμυντικής μας ισχύος ήταν άμεσα συγκρίσιμος , αν όχι καλύτερος έναντι του τουρκικού, η τότε κυβέρνηση αποδέχτηκε και υπέκυψε στο casus belli , χωρίς καν να τεστάρει είτε εάν επρόκειτο για διπλωματική μπλόφα, είτε να τεστάρει τα ανακλαστικά και τις επιχειρησιακές δυνατότητες της γείτονος…
Και την επόμενη χρονιά, με την κρίση των Ιμίων, παρά το σαφές επιχειρησιακό πλεονέκτημα, τόσο στην περιοχή των Ιμίων όσο και στο Θ.Ε. (Θέατρο επιχειρήσεων) του Έβρου, παρά την τελεσθείσα κατάληψη εθνικού εδάφους, η ελληνική πλευρά έκανε πίσω…Δημιουργώντας τις συνθήκες για όλα αυτά που ακολούθησαν ..αλλά και για αυτά που έπονται..
Να έρθω και στο παρόν, όπου παρακολουθώ, διάφορα άρθρα σε εφημερίδες και ιστοτόπους τα οποία επιχαίρουν για το «μελλοντικό υπερόπλο» μας που θα καταρρίπτει όλα τα τουρκικά drones καθώς και για το αντίστοιχο «εθνικό μας drone», προς το παρόν όμως και τα δύο παραμένουν ανύπαρκτα.. Υπάρχουν όπλα, ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε κε Καρβουνόπουλε, και μάλιστα φθηνά και αξιόπιστα, ικανά να καταρρίψουν ένα και περισσότερα τουρκικά drones…Βούληση και αποφασιστικότητα δεν υπάρχει κε Καρβουνόπουλε…βούληση και αποφασιστικότητα..
Οπότε είναι τουλάχιστον οξύμωρο το να μιλάμε για αποτροπή, όταν έχουν προηγηθεί τέτοια γεγονότα όπως προανέφερα, αλλά και άλλα που ακολούθησαν όπως, η εκ μέρους μας αποκήρυξη του χάρτη της Σεβίλλης, οι χιλιάδες παραβάσεις και παραβιάσεις του ΕΕΧ μας και οι εκατοντάδες υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών, κατ’ έτος, το τονίζω…Και νομοτελειακά, φτάσαμε σε τουρκολυβικά μνημόνια, σε Oruc Reiss, στα προ τριετίας-τετραετίας, γεγονότα του Έβρου και του Αιγαίου, με υβριδική επιχείρηση εργαλειοποίησης του λαθρομεταναστευτικού, με οξύτατη προσβλητική ρητορική εναντίον του έθνους ακόμη και από τον ίδιο τον Ερντογάν, φτάσαμε σε Κάσο, …και φτάσαμε εδώ που βρισκόμαστε…θέλοντας να βλέπουμε…τη διακήρυξη φιλίας των Αθηνών..
Θα ήταν παράλειψη μου, εάν δεν τόνιζα, ότι όλα αυτά τα χρόνια, δυστυχώς οι παραβάσεις , παραβιάσεις του ΕΕΧ, οι υπερπτήσεις άνωθεν νησιών μας, οι παραβιάσεις Ε.Χ.Υ, απέκτησαν μάλλον στατιστικό χαρακτήρα, όπου «τα ίχνη αναγνωρίστηκαν κατά τη συνήθη πρακτική»…Δυστυχώς ναι, μας έγινε συνήθεια, …και θα ήταν παράλειψή μου, αν μέσα σε αυτή την κακώς νοούμενη «συνήθεια και πρακτική» , δεν μνημόνευα, τα δεκάδες θύματα, στην πλειονότητά τους συνάδελφοι χειριστές της ΠΑ, που έφυγαν ηρωικά στην εκτέλεση του καθήκοντος, είτε στην αναχαίτιση, είτε στην εκπαίδευση.. για αυτή την αναγνώριση των ιχνών, «κατά τη συνήθη και πάγια πρακτική»..
Θα μου επιτρέψετε, να πάω και λίγο παρακάτω, στα επιχειρησιακά δόγματα. Έχουμε ακούσει αρκετά για τα «δόγματα» αυτά και μάλιστα από πολιτικούς, οι οποίοι αδυνατούν να κατανοήσουν έστω τα στοιχειώδη, π.χ. απελευθέρωση ΕΚΕ (Εθνικοί κανόνες εμπλοκής)…, πόσο δε να μιλούν άσχετοι άνθρωποι για στρατιωτικά δόγματα…Έχουμε ακούσει κατά καιρούς λοιπόν, για το δόγμα του ισοδύναμου τετελεσμένου, το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου, κ.ο.κ..
Οι Ε.Δ. , στο πλαίσιο της εξωτερικής μας πολιτικής και της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας , η οποία καθοδηγείται από τις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης και όχι από τα θεσμικά κείμενα που προείπα, οι ΕΔ μας λοιπόν, καλούνται να υλοποιήσουν τα επιχειρησιακά δόγματα που από καιρού εις καιρόν, εξαγγέλλονται πομπωδώς από τις πολιτικές ηγεσίες, και εγκαταλείπονται σιωπηλώς , όπως συμβαίνει την παρούσα περίοδο.
Το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου, είχε εξαγγελθεί στο παρελθόν για τη διασύνδεση του αμυντικού χώρου της Ελλάδας με την Κύπρο και την υποστήριξη των εκεί επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις σε Αιγαίο και Θράκη, στην περίπτωση μιας ευρύτερης πολεμικής σύγκρουσης.. Το υπόψη δόγμα, παρέπεμπε, για τους γνώστες, στο «δόγμα των δυόμιση πολέμων».. Όμως για να μιλάμε για το υπόψη δόγμα, χρειάζεται και η ανάπτυξη των απαραίτητων δυνατοτήτων…και πρωτίστως των αεροναυτικών δυνατοτήτων…Τις είχαμε ποτέ σε τέτοιο βαθμό..??.. Η απάντηση είναι όχι…Φροντίσαμε να τις αναπτύξουμε ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε το εν λόγω δόγμα..??.. Η απάντηση είναι και πάλι όχι…Για να μπορέσεις να υποστηρίξεις λοιπόν αυτό το δόγμα, θα πρέπει να έχεις αεροναυτικές δυνατότητες με κατάλληλα πλοία, κατάλληλες δυνάμεις ενίσχυσης, αεροπορικές δυνάμεις μακράς κρούσης, αερομεταφορές, κ.ο.κ…π.χ. αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού αποκτήσαμε ποτέ..??...προσπαθήσαμε ποτέ να αποκτήσουμε..??...όπως σας είπα, η απάντηση είναι όχι, οπότε τα συμπεράσματα νομίζω, είναι εύκολο να εξαχθούν.
Αναφορικά με το δόγμα του ισοδύναμου τετελεσμένου, αυτό προέβλεπε ότι σε περίπτωση μιας επιθετικής ενέργειας εκ μέρους της Τουρκίας, εμείς από πλευράς μας θα προβαίναμε σε μια αντίστοιχη ισοδύναμη ενέργεια… Από μόνο του ,αυτό το δόγμα είναι καταδικασμένο σε αποτυχία στην ίδια του τη βάση…Αφενός μεν δεικνύει φοβικό σύνδρομο , καθόσον εμπεριέχει την αποφυγή κλιμάκωσης με την έννοια του «ισοδύναμου»…Αφετέρου δε , όταν έχεις ήδη ένα τετελεσμένο γεγονός εντός της επικράτειάς σου, δεν μπορείς να σκέφτεσαι και να επιχειρείς για ένα ισοδύναμο γεγονός…Στην καλύτερη των περιπτώσεων, το μέγιστο της επιτυχίας είναι να πετύχεις το περιοριστικά ισοδύναμο.. Στην πράξη όμως, όπως συμβαίνει συνήθως, αυτό που θα επιτύχεις είναι κάτι λιγότερο έως και αρκετά λιγότερο…Άρα , όπως και να έχει ο αντίπαλος, ουσιαστικά δεν χάνει…Και σίγουρα αυτό το δόγμα δεν εξυπηρετεί την αποτροπή.
Είχα μιλήσει εδώ και δεκαπέντε χρόνια , με εμπεριστατωμένη μελέτη-διατριβή μου από το 2010, για τις «ΕΕΔ, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στο Αιγαίο και στη ΝΑ Μεσόγειο» για το δόγμα του ασύμμετρου τετελεσμένου, έναντι της τουρκικής απειλής. Ένα σύγχρονο δόγμα το οποίο αξιοποιεί τις τεχνολογικές εξελίξεις, προκαλεί ασύμμετρα αποτελέσματα και εξυπηρετεί ουσιαστικά τη στρατηγική της αποτροπής. Διότι ο αντίπαλος, γνωρίζει εκ των προτέρων, ότι αν επιχειρήσει κάτι, δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις συνέπειες που θα υποστεί, στο εύρος, στην κλίμακα και στη διάρκεια αυτών…
Δυστυχώς, όχι μόνο αυτό το δόγμα του ασύμμετρου τετελεσμένου δεν υιοθετήθηκε ποτέ, αλλά επί του παρόντος, δεν υπάρχει κάποιο δόγμα σε ξεκάθαρη εφαρμογή .
Επιπλέον δε, αυτή η στείρα «αμυντική προσέγγιση» της χώρας μας, η οποία αποκηρύσσει «εις το πυρ το εξώτερον» κάθε έννοια προληπτικού χτυπήματος, δημιουργεί ένα πρόσθετο σημαντικό μειονέκτημα στις ΕΔ μας, οι οποίες θα βρεθούν αρχικά στο ρόλο του «αντιδρώντα» και όχι του «δρώντα»…Και στη συνέχεια, με αυτόν τον πρόσθετο βαθμό δυσκολίας, θα πρέπει να προσπαθήσουν, αφενός μεν να αντιδράσουν επιτυχώς, αφετέρου δε να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων…Πράγμα εξόχως δύσκολο σε ένα μικρό ΘΕ, όπως αυτό του Αιγαίου…Τα υπόψη δόγματα και οι υπόψη αρχές ουδόλως βέβαια ταιριάζουν με αυτά π.χ. του Ισραήλ, το οποίο έχει υιοθετήσει στο δόγμα του τον προληπτικό πόλεμο …και παρότι το εγχώριο επικοινωνιακό αφήγημα μας σερβίρει ότι θα πρέπει να «να γίνουμε σαν τους Ισραηλίτες»…,αλλά θα μου πείτε και εν τέλει ποιος νοιάζεται…Εξάλλου σε αυτή τη χώρα «είσαι ότι δηλώσεις»…
Π.Κ. : Στο διεθνές περιβάλλον, ήδη βρίσκονται συγκρούσεις σε εξέλιξη , με προεξάρχουσα αυτή της ρωσοουκρανικής, αλλά και στη Γάζα..Η σαφής θέση μας υπέρ της Ουκρανίας στη ρωσοουκρανική σύγκρουση, αλλά και η στάση μας στη σύγκρουση στη Γάζα, έχει επηρεάσει τα ελληνοτουρκικά και πως;
Π.Γ. :- Η επίδραση των δύο συγκρούσεων στις οποίες αναφέρεστε, είναι παραπάνω από ορατή και στα ελληνοτουρκικά..
Πρωτίστως, στη ρωσουκρανική σύγκρουση, εμείς ταχθήκαμε με τη «σωστή πλευρά» της ιστορίας, σύμφωνα και με το λεκτικό της κυβέρνησης, προσφέροντας εξοπλισμούς, αμυντικό υλικό, πυρομαχικά, οικονομική βοήθεια και διεθνείς δηλώσεις στήριξης προς την Ουκρανία, μέχρι και επίσκεψη του ΥΠΑΜ και του ΠΘ στην Ουκρανία , ενώ παράλληλα πρακτικά διακόψαμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία με την οποία βρισκόμαστε σε πόλεμο, σύμφωνα και με τις σχετικές οικογενειακές-κυβερνητικές δηλώσεις.. Επιπλέον έχουμε δώσει το λιμένα της Αλεξανδρούπολης και τη ναυτική βάση στη Σούδα, αλλά και άλλες βάσεις που βρίσκονται στη χώρα μας, για την εξυπηρέτηση του Αμερικανικού-Νατοϊκού σχεδιασμού και από τις οποίες προωθείται εξοπλισμός και αμυντικό υλικό, ενώ διενεργούνται και επιχειρήσεις από τις βάσεις αυτές.. Επίσης πρωτοστατήσαμε στις αντιρωσικές κυρώσεις παντοιοτρόπως, με ιδιαίτερα δυσμενή αντίκτυπο στην οικονομία μας, στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, και στην άνοδο των τιμών, στη μείωση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία, αλλά και στις εξαγωγές μας προς τη Ρωσία…
Αντίθετα, η Τουρκία, δεν ετάχθει στη σωστή πλευρά της ιστορίας , άρα πρέπει να βρίσκεται στη λάθος πλευρά, αφού απέφυγε να διακόψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, δε συμμετείχε σε ιδιαίτερο βαθμό στις αντιρωσικές κυρώσεις, παρέμεινε ως σημαντικός εξυπηρετητής των ρωσικών οικονομικών συναλλαγών, και αποδέκτης του ρωσικού τουριστικού ρεύματος…Παράλληλα, ο τουρκικός εθνικός αερομεταφορέας και τα διεθνή αεροδρόμια της Τουρκίας, παραμένουν η κύρια πύλη εισόδου και εξόδου προς τη Ρωσία…Παρόλα αυτά, η Τουρκία, δεν έχει κανένα πρόβλημα, να προβαίνει σε πωλήσεις τουρκικών ντρόουνς και λοιπού αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, κάνοντας business as usual...
Ειδικότερα για τις παραδόσεις αμυντικού υλικού μας και πυρομαχικών στην Ουκρανία, θέλω να διευκρινίσω, ότι η χώρα μας δεν είχε ποτέ την πολυτέλεια, να διατηρεί πλεονάσματα αμυντικού υλικού και πυρομαχικών.. Και επιτρέψτε μου να διευκρινίσω μια σκόπιμη εκτιμώ, στρέβλωση-σύγχυση της λέξης , αποθέματα με τη λέξη πλεονάσματα…Τα πολεμικά αποθέματα, προβλέπονται , υπάρχουν για να καλύψουν έναν αγώνα, μια ένοπλη σύγκρουση που θα διαρκέσει για αρκετές ημέρες και σε καμία περίπτωση, δεν αποτελούν πλεονάσματα, περισσέματα δηλαδή , για να το καταλάβουμε καλύτερα…Εξάλλου μην ξεχνάμε, ότι η παλλαϊκή άμυνα μας, όπως προβλέπεται από το νόμο , στηρίζεται στα αποθέματα αυτά.. Και στην περίπτωση απόσυρσης οπλικών συστημάτων και δη από Μονάδες νησιών του Αιγαίου, να τονίσω, ότι πρώτα έρχονται τα καινούρια οπλικά συστήματα, καθίστανται πλήρως επιχειρησιακά , και μετά απομακρύνονται τα αποσυρόμενα…Έχοντας 34 χρόνια υπηρεσίας και εμπειρίας με προσωπική συμμετοχή σε σημαντικές αποσύρσεις-αντικαταστάσεις οπλικών συστημάτων, μπορώ να γνωρίζω τις προβλέψεις και τις διαδικασίες σε βάθος…Οπότε στην περίπτωση απόσυρσης των εν λόγω οπλικών συστημάτων, δυστυχώς αυτή δεν έγινε με τον προβλεπόμενο τρόπο, ενώ και τα αποσυρόμενα, εν τέλει δεν αντικαταστάθηκαν σε τόπο ούτε με ισάξια ή καλύτερα, ούτε αντικαταστάθηκαν σε πλήρη αριθμό.. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αμυντικές δυνατότητες των νησιών από όπου αποσύρθηκαν τα οπλικά συστήματα, αλλά και για τις αμυντικές μας δυνατότητες εν γένει ..
Αναφορικά με τα σταλθέντα πυρομαχικά στην Ουκρανία, σε τύπο και ποσότητες, εύχομαι και ευελπιστώ, να μην αποδειχθεί ότι θα μας λείψουν..
Σχετικά με την σύγκρουση στη Γάζα και εκεί οι δύο χώρες έλαβαν αντιδιαμετρικές τοποθετήσεις…η χώρα μας τάχθηκε σθεναρά υπέρ του Ισραήλ, ενώ η Τουρκία τάχθηκε υπέρ των Παλαιστινίων και της Χαμάς.. μάλιστα δεν έλειψαν και οι παραινέσεις Ερντογάν προς τη χώρα μας, ότι δεν ταχθήκαμε με τη σωστή πλευρά..
Παρότι λοιπόν, οι δύο χώρες στις προαναφερόμενες συγκρούσεις έλαβαν αντιδιαμετρικές θέσεις, η χώρα μας στη σωστή πλευρά της ιστορίας, ως πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος, όπως η ίδια δηλώνει, και η Τουρκία στην αντίθετη πλευρά, εν τούτοις, στη διελκυστίνδα των ελληνοτουρκικών , τόσο οι ΗΠΑ , όσο και το ΝΑΤΟ και οι λοιπές χώρες που συντάσσονται με τη Δύση, παραμένουν στην καλύτερη περίπτωση, με δηλώσεις τους στην τήρηση των ίσων αποστάσεων…Τελευταίο παράδειγμα και οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβυ στη χώρα, ο οποίος από το φόρουμ των Δελφών παρότι και ομογενής, αρκέστηκε σε δηλώσεις ίσων αποστάσεων και ότι «η Τουρκία είναι μια ισχυρή, σημαντική χώρα και θα πρέπει όλοι να της συμπεριφέρονται ανάλογα».. Στο «όλοι», το διευκρίνισε πλήρως, εννόησε και τη χώρα μας και την Ε.Ε…
Π.Κ. : Κ. Ταξίαρχε, βλέποντας το εύρος των γνώσεων που έχετε για τα ελληνοτουρκικά, αλλά γνωρίζοντας παράλληλα την εμπειρία σας από το διεθνές περιβάλλον, εξάλλου έχετε θητεύσει σε ΟΗΕ και σε ΟΑΣΕ, αλλά έχετε και στενές σχέσεις με την Ε.Ε., θα υποκύψω στον πειρασμό να σας ρωτήσω και κάτι που ίσως εκφεύγει από το πλαίσιο της σκληρής ισχύος ….Τουρκία και Ε.Ε….ποια η εκτίμησή σας;
Π.Γ. : - Ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Ναι , όντως η Τουρκία, διατηρεί με την Ε.Ε. μια ιδιαίτερη σχέση, έχοντας υποβάλλει αίτημα ένταξης στην Ε.Ε., πλέον της εικοσαετίας, το οποίο να διευκρινίσω ότι η χώρα μας στηρίζει πλήρως..
Έχει να κάνει βλέπετε με τη στρατηγική του κατευνασμού που μιλήσαμε πριν, πλην όμως η Τουρκία δεν έχει ενταχθεί καθόσον δεν πληρούνται βασικές απαιτήσεις, περί του κράτους δικαίου, περί των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων και πολλά άλλα… Το οξύμωρο είναι ότι για μια ακόμη φορά, η χώρα μας , όλα αυτά τα χρόνια, δεν συνάρτησε την εισδοχή της Τουρκίας, ούτε με την απόσυρση του casus belli, ούτε με την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.. Σε αντιδιαστολή όλων αυτών, η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει καν το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ακόμη και στα ευρωπαϊκά φόρα, απολαμβάνει μια ιδιαίτερη εταιρική σχέση με την Ε.Ε., από την οποία κερδίζει πάρα πολλά οικονομικά και άλλα οφέλη.
Έχοντας βρεθεί πολλές φορές να εκπροσωπώ τη χώρα μας σε διεθνείς οργανισμούς, θα ήθελα να σας μεταφέρω την απορία πολλών ευρωπαϊκών χωρών , οι οποίοι ουδέποτε είδαν θετικά την ένταξή της στην Ε.Ε…Και η απορία τους ήταν έκδηλη, όταν έβλεπαν ότι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της Τουρκίας , ήταν.. η ίδια μας η χώρα…με αφήγημα, ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση της Τουρκίας, θα εξομαλύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατευνάζοντας το «θηρίο»…Ουσιαστικά η εσφαλμένη στρατηγική του κατευνασμού, επηρέασε όχι μόνο τα ελληνοτουρκικά, αλλά διαπότισε -διαπέρασε ολόκληρη την εξωτερική μας πολιτική ,με ότι αυτό συνεπάγεται..
Νομίζω, ότι η διαρρεύσασα εικοσαετία και τα τελευταία γεγονότα, ιδιαίτερα από το τουρκολυβικό μνημόνιο και εντεύθεν , θα έπρεπε να έχουν τουλάχιστον προβληματίσει τους πολιτικούς θιασώτες του εν λόγω αποτυχημένου πολιτικού αφηγήματος, στο οποίο βασίστηκε μια ολόκληρη εσφαλμένη κακώς νοούμενη εθνική στρατηγική της «αποτροπής» . Στα τεκταινόμενα της Ε.Ε., συνυπολογίστε πλέον και την πρόσφατη απώλεια του εθνικού βέτο, για τις αποφάσεις της Ε.Ε…Ακόμη ένα οξύμωρο, ότι στην πρόσφατη οριακή απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η χώρα μας με τους ευρωβουλευτές της -πλην λιγων-υπερψήφισε!!, την απώλεια του εθνικού βέτο εκ μέρους των κρατών-μελών…με ότι αυτό συνεπάγεται , για ελληνοτουρκικά, κυπριακό , αλλά και με τους πρόσφατους τριγμούς στο θέμα της «Βόρειας Μακεδονίας»…Όπως βλέπετε, η χώρα, δεν έχει ανάγκη από εξωτερικές απειλές…μια χαρά αυτοχειριάζεται και μόνη της…
Η Τουρκία λοιπόν, εντός Ε.Ε., απολαμβάνει μια ξεχωριστή σχέση, ιδανική θα μπορούσα να πω εταιρική σχέση, με ξεχωριστά προνόμια, χωρίς ιδιαίτερες δεσμεύσεις… Από τη μία λαμβάνει αφειδώς κοινοτικές επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις , οι οποίες αντανακλούν ευμενώς στην οικονομική της ανάπτυξη, από την άλλη έχει βρει μία έτοιμη αγορά εκατοντάδων εκατομμυρίων καταναλωτών, στην οποία προωθεί τα προϊόντα της , άνευ δασμών, όπως κανονικά θα έπρεπε να συμβαίνει με τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε…Ουσιαστικά, η Τουρκία έχει μονοπωλήσει την Ε.Ε. και τη χώρα μας βέβαια , με μια μεγάλη σειρά προϊόντων, από είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, μέχρι προϊόντας υψηλής τεχνολογίας και βιομηχανικά προϊόντα, αλλά και αμυντικό εξοπλισμό…Και ενώ παραγκωνίστηκε η Κίνα από την ευρωπαϊκή αγορά, ήρθε η Τουρκία να καλύψει το κενό και να μεταβληθεί σε νέα παραγωγική μικρή Κίνα για την κάλυψη των αναγκών της Ε.Ε….Χρήματα και κάθε είδους βοήθεια, εισπράττει και για τον θεωρητικό έλεγχο της λαθρομετανάστευσης , χωρίς να αποδίδει λογαριασμό για το που καταλήγουν αυτά τα δισεκατομμύρια ευρώ και έχοντας φροντίσει βέβαια να εκδιώξει και τις κάθε λογής ΜΚΟ..
Ειδικότερα για τη χώρα μας, και η χώρα μας εισάγει αφειδώς ένα σωρό τουρκικά προϊόντα, εις βάρος της εγχώριας παραγωγής και ανάπτυξης, όχι μόνο μέσα από ιδιωτικές εισαγωγικές εταιρείες, αλλά ακόμη και μέσα από κρατικές εισαγωγές, π.χ. με τα λεωφορεία της Καρσάν για την τοπική αυτοδιοίκηση , τα οποία προέκυψαν από τη μεταφορά παραγωγής λεωφορείων της πρώην Βιαμάξ.. αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.. Οπότε, ο αυτοχειριασμός που σας είπα πριν, ..καλά κρατεί..
Πίσω στην Τουρκία και όπως έχω δημόσια πει, η Turkish Airlines, δεν είναι μόνο ο εθνικός τουρκικός αερομεταφορέας, αλλά παράλληλα αποτελεί και ένα στρατηγικό εργαλείο προώθησης των τουρκικών επιδιώξεων και συμφερόντων…Οπότε, σε συνέχεια της ιδιαίτερα ενεργής εξωτερικής πολιτικής στη ζώνη του Σαχέλ, το άνοιγμα διπλωματικών σχέσεων με τα κράτη της περιοχής και την εγκαθίδρυση αεροπορικής επικοινωνίας με την Τουρκία, η Τουρκία, βρήκε ένα πρόσφορο και έξυπνο τρόπο να μεταφέρει ικανό αριθμό επιβατών – «λαθροπροσφύγων» στα μικρασιατικά παράλια και όχι μόνον εκεί.. Εν συνεχεία δε, τους χρησιμοποιεί είτε ως μέσο πίεσης για την υλοποίηση των υβριδικών της επιχειρήσεων, έναντι της χώρας μας, είτε τους χρησιμοποιεί για την εκμαίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης που η ίδια σε μεγάλο βαθμό δημιουργεί..
Εμείς βέβαια σε όλο αυτό, αυτό που βρήκαμε να κάνουμε, είναι η πρόσφατη χορήγηση βίζας αφειδώς σε Τούρκους πολίτες προς τα ελληνικά νησιά, χωρίς πολλούς-πολλούς ελέγχους, με απρόβλεπτες συνέπειες και χωρίς να μπορούμε να προτάξουμε ουσιαστική αντίδραση σε μια κορύφωση των προαναφερόμενων υβριδικών επιχειρήσεων…
Εθνικής αυτοχειρίας συνέχεια λοιπόν και εδώ..
Συμπερασματικά λοιπόν, η Τουρκία, με αυτή την ειδική προενταξιακή σχέση που διατηρεί με την Ε.Ε., απολαμβάνει σημαντικά προνόμια, χωρίς να αναλαμβάνει ουσιαστικές δεσμεύσεις…
Επιπλέον δε, με την γνωστή προσωπικότητα του Ερντογάν, αλλά και το στρατηγικό όραμα που έχει μεταλαμπαδεύσει στη χώρα, με τον πρόσφατα αναγγελθέντα στρατηγικό σχεδιασμό για τον «αιώνα της Τουρκίας», τη γαλάζια πατρίδα και «τα σύνορα της καρδιάς του», σε συνδυασμό με τον νεανικό πληθυσμό των 85 εκατομμυρίων, με αυξητικές τάσεις , αδυνατώ να φανταστώ τον Ερντογάν ή τον όποιο επόμενο ηγέτη, να δεχτεί να ταχθεί υπό την Ε.Ε….Και μάλιστα με τους πολιτικούς νάνους της παρούσας περιόδου για την Ε.Ε….Να σας θυμίσω και το «χουνέρι» επιτρέψτε μου να πω, που έκανε στην κα Φον ντερ Λάιεν, που την άφησε όρθια, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης της με τον κ.Μισέλ, στην Τουρκία…
Π.Κ. :- Σε αυτή την Τουρκία που μας περιγράψατε, ποια η στάση των όμορων κρατών, των συμμάχων μας, των μεγάλων δυνάμεων αλλά και των διεθνών οργανισμών..??..
Π.Γ. :- Η στάση των όμορων κρατών, είναι αυτή που διαχρονικά και ιστορικά έχουν επιδείξει και στο παρελθόν, έναντι της χώρας μας…Και θα είμαι ξεκάθαρος.. η στάση τους είναι καιροσκοπική, και όταν τα πράγματα σφίγγουν, δεν διστάζουν να λάβουν θέση, εμφανώς υπέρ της Τουρκίας.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την Αλβανία…κατόπιν διεργασιών αρκετών ετών, είχαμε φτάσει πολύ κοντά στο να χαράξουμε από κοινού συμφωνημένη ΑΟΖ…Και όμως με πρωτοβουλία Ράμα, η συμφωνία ουσιαστικά τινάχτηκε στον αέρα ,ενώ και οι προσπάθειες που έγιναν από το 2022 από την παρούσα κυβέρνηση να προσφύγουμε με κοινό συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, και πάλι δεν έχουν αποδώσει…Η πολιτική που εφαρμόζει ο Ράμα έναντι της χώρας μας, παρά τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό Αλβανών που κατοικούν και ευημερούν στη χώρα μας και προσφέρουν αφειδώς συνάλλαγμα με σκληρό νόμισμα (ευρώ) στην Αλβανία, το οποίο βέβαια το αφαιρούν από την εθνική οικονομία, δεν είναι η πολιτική μιας χώρας που θέλει να αναπτύξει καλές σχέσεις με τη γείτονα της…Αντίθετα , ο ΠΘ της χώρας Ράμα, τόσο με τις οξύτατες και προσβλητικές ρητορικές του έναντι της χώρας μας, με τη σκληρή έως και εκδικητική στάση του προς την ελληνική μειονότητα με υφαρπαγές περιουσιών και απαλλοτριώσεις-κατασχέσεις, με την πρωτοφανή φυλάκιση Μπελέρη ο οποίος παραμένει φυλακισμένος παρά την εκλογή του ως ευρωβουλευτής , και με το τελευταίο γεγονός της ομιλίας του από το κλειστό στο Γαλάτσι, όπου δήλωσε ότι «η Ελλάδα ανήκει στους Αλβανούς και στους Έλληνες», κάνει ξεκάθαρες τις θέσεις του και δημιουργεί άνευ λόγου προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, αρκετές φορές με ιδιαίτερα προσβλητικό και δηκτικό τρόπο.. Υπόψιν δε, ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με την Τουρκία και σε προσωπικό επίπεδο με τον Ερντογάν…Επιπλέον δε, να τονιστεί η στενή στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, η παροχή στρατιωτικής βοήθειας από την πλευρά της Τουρκίας, με στρατιωτικό υλικό, εκπαίδευση και στρατιωτικούς συμβούλους, ενώ με τουρκική χρηματοδότηση ανακατασκευάστηκαν τόσο η ναυτική βάση Αυλώνα η οποία μπορεί να υποστηρίζει και υποβρύχια, η αντίστοιχη βάση στο Δυρράχιο, αλλά και το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Κούτσοβο…
Πηγαίνοντας δίπλα στο κράτος των Σκοπίων, έχουμε και εκεί μια παρόμοια κατάσταση, όπου και τα Σκόπια διατηρούν άριστες πολιτικές διπλωματικές, στρατιωτικές, οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία και όχι με τη χώρα μας…Παρά την αμφιλεγόμενη συμφωνία των Πρεσπών και τα όσα αυτή ορίζει , τα οποία όμως δεν τηρούνται από την πλευρά των Σκοπίων, η στάση τους προς τη χώρα μας, μόνο φιλική δεν είναι, παρότι η χώρα μας συνηγόρησε στην προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ, όπως συνηγορεί και στην προσχώρησή τους, μαζί με την Αλβανία, στην Ε.Ε….
Να ενημερώσω, ότι προσφάτως απωλέσαμε και το air policing του Ε.Ε.Χ. των Σκοπίων -είχα δημόσια προειδοποιήσει και για αυτό-, εντός πλαισίου αποστολών ΝΑΤΟ, το οποίο έχει περάσει τμηματικά στην Ιταλία, ενώ δεν θα με εξέπληττε καθόλου, να δω ενεργό ρόλο της Τουρκίας στο κομμάτι αυτό, έστω και με την παροχή τουρκικών ντρόουνς, Τ-2Β, ή άλλα πιο σύγχρονα…Υπόψιν , ότι και στο κομμάτι αυτό , ειδικότερα για την οργανωμένη τουρκική διείσδυση, ενημέρωνα διαρκώς από δεκαπενταετίας ως όφειλα , εκφράζοντας τις βάσιμες επιφυλάξεις μου, οι οποίες αποδείχτηκαν ορθές, πλην όμως οι τότε ηγεσίες, είχαν εκστασιαστεί από το αφήγημα της Συμφωνία των Πρεσπών…Υπόψιν ότι η Τουρκία, έχει ήδη διαθέσει Τ2-Β , στην Αλβανία…ΟΙ τελευταίες δηλώσεις της νέας Προέδρου της χώρας, αλλά και του αρχηγού του κόμματος του VMRO, είναι ξεκάθαρα προσβλητικές, και για τη συμφωνία των Πρεσπών και τα καθοριζόμενά της, αλλά και για τη χώρα μας.. Η τουρκική πολιτικοδιπλωματική και οικονομική διείσδυση, μαζί με την αντίστοιχη ιδιαίτερη στρατιωτική συνεργασία και παροχή αμυντικού εξοπλισμού και εκπαίδευσης, δεν αφήνει περιθώρια για ολιγωρίες…
Συνδυαστικά με τη στάση της Αλβανίας και τους Αλβανούς του Κοσσόβου, όπου και εκεί υπάρχει έντονη η τουρκική πολυεπίπεδη τουρκική διείσδυση, να μην ξεχνάμε τις αναθεωρητικές επιδιώξεις των Αλβανών για μεγάλη Αλβανία στα Βαλκάνια, η οποία φτάνει να συμπεριλαμβάνει και τμήματα της πατρίδας μας, κατερχόμενη έως και τον Αμβρακικό, ενώ εν αναμονή βρίσκονται και νέα ζητήματα πρόσθετων τριβών, όπως αυτό με την Τσαμουριά και με τις περιουσίες των Τσάμηδων…
Παραμένοντας στα Βαλκάνια, να πάμε δίπλα στη Βουλγαρία, όπου εκεί τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, δεδομένων των σοβαρών προβλημάτων που μαστίζουν τη χώρα, όπως οικονομία, ακρίβεια, φτώχεια, δημογραφικό…Μην ξεχνάμε, ότι η Βουλγαρία, είναι η μόνη χώρα που αποτελεί εμπόδιο για τη χώρα μας, από την απόλυτη πρωτιά στον οικονομικό πάτο της Ε.Ε. των 27 κ-μ (κρατών-μελών)…Από ότι δείχνουν όμως τα στοιχεία, θα ξεπεράσουμε σύντομα και τη Βουλγαρία, και θα είμαστε πανευτυχείς μόνοι στον οικονομικό πάτο της Ε.Ε.
Η Βουλγαρία έχει ιδιαίτερα τεταμένες σχέσεις με το κράτος των Σκοπίων, ένεκα της εθνικοϊστορικής καπηλείας εκ μέρους των Σκοπίων, η οποία δημιουργεί τριβές όχι μόνο με τη χώρα μας, αλλά και με τη Βουλγαρία… Από την άλλη, να μην ξεχνάμε ότι η Βουλγαρία, με ένα ιδιαίτερα ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο, κατάφερε να προσελκύσει μεγάλο αριθμό ελληνικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα από τη Β. Ελλάδα και όχι μόνο, προκειμένου να αποφύγουν οι επιχειρήσεις αυτές το φορολογικό κυνήγι μαγισσών και την φοροεπιδρομή των διαδοχικών κυβερνήσεων στην ελληνική επικράτεια…Δυστυχώς, πρόσφατα βγήκε και ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας και με περισσή αλλαζονεία, ενδυόμενος θέση κομματικού-κυβερνητικού στελέχους, συνέστησε στους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας μας, αν δεν τους αρέσει το νέο φορολογικό πλαίσιο, να …μεταναστεύσουν!!!..Απαράδεκτα και ανεπίτρεπτα πράγματα και να δω, αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποχωρήσουν από την εθνική οικονομία και κατευθυνθούν σε Βουλγαρία και αλλού, ποιος θα πληρώνει τον υπέρογκο μισθό του κ. Στουρνάρα και των ομοίων του…
Γυρίζοντας πίσω στη Βουλγαρία και στις καιροσκοπικές στάσεις και πιθανές προθέσεις της, να μη λησμονούμε, ότι διαχρονικός διακαής πόθος της Βουλγαρίας, παραμένει η έξοδός της στο Αιγαίο… Οπότε σε μια στιγμή εθνικής μας αδυναμίας, εκτιμάται ότι θα κινηθεί εξίσου καιροσκοπικά, όπως και επανειλημμένα έχει πράξει στο ιστορικό παρελθόν…
Φεύγοντας από τα Βαλκάνια και πηγαίνοντας στην απέναντι πλευρά της Αδριατικής θα μου επιτρέπετε να στηλιτεύσω τον καθορισμό ΑΟΖ με την Ιταλία, μέσω του οποίου απεμπολήσαμε εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, αφήνοντας τους Ιταλούς ψαράδες να ψαρεύουν εντός ΑΟΖ (αποκλειστική οικονομική ζώνη), αλλά πολλές φορές στην πράξη και εντός ΕΧΥ, ενώ αποδεχτήκαμε μειωμένη επήρρεια των σχετικών νήσων μας, στον καθορισμό ΑΟΖ…Εξάλλου και πρόσφατο έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος, δεν συνιστά πλέον αδίκημα η αλίευση εντός Ε.Χ.Υ . μας…Με ότι αυτό συνεπάγεται αυτή η άτυπη ασυλία, όχι μόνο για τους Ιταλούς ψαράδες που αλωνίζουν στο Ιόνιο, αλλά και για τους Τούρκους αλιείς που αλωνίζουν στο Αιγαίο, μέχρι τον Άθω, μέχρι την Πελοπόννησο, τους Αιγυπτίους στο Κρητικό πέλαγος, αλλά και για τον κάθε πικραμένο που έχει αρχίσει και αντιλαμβάνεται ότι η υπόψη χώρα, σταδιακά μεταβάλλεται από «χώρα» σε «χώρο»…
Παρόμοια κατάσταση και στα νότια, όπου επιτύχαμε καθορισμό ΑΟΖ με Αίγυπτο, αποδεχόμενοι όμως και εδώ μείωση των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων με μειωμένη επήρρεια για τον υπόψη καθορισμό έως και της ίδιας της Κρήτης!!, αλλά και πολλών άλλων νησιών μας.. Για καθορισμό ΑΟΖ ,με Κύπρο, ούτε λόγος βέβαια…Και υπόψιν , σχετικά με Αίγυπτο, αυτά ισχύουν για όσο ο Αλ Σίσι, θα παραμένει στην εξουσία…Εάν επιστρέψουν στα πράγματα οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι τυγχάνουν ιδιαίτερης υποστήριξης και θερμών σχέσεων από την Τουρκία, η κατάσταση θα αλλάξει άρδην επί τω χείρω για τη χώρα μας..
Το δε τουρκολυβικό μνημόνιο, το οποίο αμφισβητεί κάθετα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να υπενθυμίσω ότι παραμένει σε ισχύ, παρά τους βαρύγδουπους ισχυρισμούς μας και σχετικές δηλώσεις ότι είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο…Και κάθε μέρα που περνάει προσδίδει de jure διάσταση, στην εδώ και χρόνια de facto αμφισβήτησή του…Τα δε τελευταία γεγονότα στην Κάσο, δυστυχώς το αποδεικνύουν, με τον χειρότερο για εμάς τρόπο. Βλέπετε, ποτέ αυτό δεν αμφισβητήθηκε από πλευράς μας επί του πεδίου…Και η ατολμία αυτή, ουσιαστικά έστειλε στον «κάλαθο των αχρήστων», και τα επικοινωνιακά φαντασιακά αφηγήματα περί αποτροπής, και τα αντίστοιχα επιχειρησιακά δόγματα…
Υπόψιν, ότι για το τουρκολυβικό μνημόνιο, ακόμη και σήμερα, δεν έχουμε αντιδράσει όπως θα έπρεπε, ούτε στα διπλωματικά φόρα όπως προβλέπει η σχετική συνθήκη για το Δ.Δ. της Θάλασσας (UNCLOS), αλλά ούτε και επί του πεδίου…Και επιτρέψτε μου, το κομμάτι αυτό να το γνωρίζω αρκετά καλά, με τρία και πλέον έτη στη θέση του Στρατιωτικού Εκπροσώπου της χώρας μας στον ΟΗΕ, αλλά και ως ειδικός Σύμβουλος του Μονίμου Αντιπροσώπου μας σε θέματα Ασφαλείας ….Οπότε δυστυχώς…το τουρκολυβικό μνημόνιο, παραμένει σε πλήρη ισχύ, παρά τα όποια εδώ κυβερνητικά επικοινωνιακά αφηγήματα…
Για τις μεγάλες δυνάμεις, όπως αυτές συνθέτουν το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, εξυπακούεται ότι πρώτιστη προτεραιότητά τους, παραμένει η εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων στην περιοχή.. Οπότε μην τρέφουμε φρούδες ελπίδες, ότι θα μας υποστηρίξουν κάποιοι εξ αυτών σε μια ένοπλη μας αντιπαράθεση με την Τουρκία.
Αναφορικά με τους διεθνείς οργανισμούς , ούτε εδώ έχω να πω πολλά, παρά να τονίσω μόνο την ουδετερότητα και τη στάση του Πόντιου Πιλάτου, που επιδεικνύουν, όποτε χρειάστηκε να πάρουν θέση επί του θέματος της ελληνοτουρκικής διενέξεως. Οι ίσες αποστάσεις, και οι ανέξοδες φραστικές «καταδίκες», που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα το χειροπιαστό, είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο , για το τι μπορούμε να περιμένουμε από τους διεθνείς οργανισμούς…
Σχετικά με όλα αυτά, είχα προειδοποιήσει εγκαίρως την Αθήνα , κε Καρβουνόπουλε, από τις θέσεις υψηλής ευθύνης που ευρισκόμουν, με τον πλέον επίσημο τρόπο…Και για την τουρκική δραστηριότητα και ενεργή παρουσία της σε όλα τα Βαλκάνια, για την προσπάθεια δημιουργίας αυτού του μουσουλμανικού τόξου στα βόρεια σύνορα μας, για τη δραστηριότητα και ενεργή παρουσία της στο Σαχέλ και την Αφρική, και για τον τρόπο που μεταφέρει δυστυχισμένους ανθρώπους από την Αφρική για να τους εργαλειοποιήσει , καθώς και για την απουσία μας στη Λιβύη… και ότι όλα αυτά τα κενά, νομοτελειακά, θα καλυφθούν …Δυστυχώς, η Αθήνα, διαχρονικά επεδείκνυε μια έντονη απάθεια και αδράνεια, την οποία αδυνατώ να πιστέψω, ότι είναι μόνο προϊόν αδιαφορίας και ανικανότητας…
Οι δε εθνικοί μας χειρισμοί , ειδικότερα επί του θέματος του τουρκολυβικού μνημονίου, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από επικίνδυνα ερασιτεχνικοί έως και παιδαριώδεις…εάν δεν υποκρύπτεται κάτι διαφορετικό, πολύ χειρότερο και εθνικά ζημιογόνο, πίσω από τις κουρτίνες…
Ανεβαίνοντας λίγο παραπάνω, στη ΝΑ Μεσόγειο, να υπενθυμίσω ότι διατηρούμε ιδιαίτερη σχέση με το Ισραήλ και στρατηγική συνεργασία, τόσο με το τριμερές σχήμα, Ελλάδα, Κύπρος Ισραήλ, είτε με το σχήμα 3+2, ήτοι Ελλάδα, Κύπρος , Ισραήλ, Αίγυπτος, Η.Π.Α. ….Και για όσους είναι θιασώτες της «στρατηγικής» αμυντικής Ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας, πως θα τους φαινόταν, αν ανακαλύπταμε ότι η υπόψη συνεργασία δεν ήταν Ελληνοϊσραηλινή, αλλά Ισραηλοελληνική…
Παρόλα αυτά, η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Γάζα, και τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις με τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, και την ένταση μ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτή είναι η 29χρονη δικηγόρος που πιάστηκε με κοκαΐνη στο κέντρο της Αθήνας – Που την είχε κρυμμένη & ποιος την “κάρφωσε”
- Αυτή είναι η 29χρονη δικηγόρος που συνελήφθη για διακίνηση κοκαΐνης
- Πήγαν για 10 ημέρες στο Διάστημα και θα μείνουν 10 μήνες
- Μήπως το παιδί σας έχει ΔΕΠΥ και δεν είναι απλά άτακτο; Πώς θα το καταλάβετε
- Χαλκιδική – Πνιγμός 8χρονης: Ανακλήθηκαν οι άδειες λειτουργίας για τις πισίνες, δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές
- Σοκ στο Ρέθυμνο: 40χρονος προσέλαβε δύο άνδρες για να επιτεθούν στον 26χρονο με καυστικό υγρό
- Ο πατέρας του Λαμίν Γιαμάλ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αφού τον μαχαίρωσαν σε πάρκινγκ
- Βίντεο από την πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στο λιμάνι της Οδησσού στην Ουκρανία
- Γιάννης Αϊβάζης: Έφυγε από το σπίτι στο Νέο Ψυχικό που έμενε με τη Μαρία Κορινθίου
- Ανανέωσε έως το 2027 ο αρχηγός
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις militaire
- “Η σημαία της Αμμοχώστου”! Ένας μαχητής και πρόσφυγας γράφει όσα έγιναν στις 15 Αυγούστου 1974
- Ρωσικό πυραυλικό χτύπημα στην Οδησσό
- Πως φθάσαμε στον τορπιλισμό της ΕΛΛΗΣ! Τήνος 15 Αυγούστου 1940
- 15 Αυγούστου τιμούμε την Κοίμηση και μετάσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου
- «Η εθνική μας αυτοχειρία, Ελλάδα μια χώρα χωρίς όραμα»-Παναγιώτης Γερογλής
- Τελευταία Νέα militaire
- «Η εθνική μας αυτοχειρία, Ελλάδα μια χώρα χωρίς όραμα»-Παναγιώτης Γερογλής
- 15 Αυγούστου τιμούμε την Κοίμηση και μετάσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου
- Πως φθάσαμε στον τορπιλισμό της ΕΛΛΗΣ! Τήνος 15 Αυγούστου 1940
- “Η σημαία της Αμμοχώστου”! Ένας μαχητής και πρόσφυγας γράφει όσα έγιναν στις 15 Αυγούστου 1974
- Ρωσικό πυραυλικό χτύπημα στην Οδησσό
- ΕΠΑΜ για τις φωτιές: «Το “επιτελικά” οργανωμένο έγκλημα συνεχίζει την καταστροφή της χώρας»
- Γαλλία: Σύγκρουση δύο μαχητικών αεροσκαφών δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για Mirage ή Rafale
- Φθηνό σόου Μητσοτάκη στην Ελευσίνα με τους πιο κακοπληρωμένους πιλότους και τεχνικούς που τους θυμάται στις φωτιές
- Ουκρανός δύτης τίναξε στον αέρα τον Nord Stream και το λένε οι Γερμανοί! Ένταλμα συλληψης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών η σπουδαία ηθοποιός Τζίνα Ρόουλαντς - Έδινε μάχη με το Αλτσχάιμερ από το 2019
- Κάιλι Τζένερ: Διαψεύδει ότι πήρε Ozempic για να χάσει κιλά – Προσπαθώ να είμαι υγιής και υπομονετική, λέει
- Αυστραλία: Ασπρίζουν τα κοράλλια από τις υψηλές θερμοκρασίες
- Εορτολόγιο: Κοίμηση της Θεοτόκου – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 15 Αυγούστου
- Καιρός σήμερα: Με ζέστη και μποφόρ ο Δεκαπενταύγουστος
- Google: Επιβεβαιώνει ότι χάκερς που συνδέονται με το Ιράν έβαλαν στο στόχαστρο τους Τραμπ και Μπάιντεν
- 5 το πρωί: Ο θάνατος της 8χρονης στη Χαλκιδική – Η πολιτική κόντρα για τις φωτιές – Η ουκρανική προέλαση
- Ισημερινός: Η κυβέρνηση καταγγέλλει την προσφυγή της αντιπροεδρίας κατά του Νομπόα ως απόπειρα «πραξικοπήματος»
- Αιτήσεις πληγέντων από την φωτιά στην Αττική - Πώς μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για διαμονή
- Κάρμεν Ρουγγέρη: «Είμαι 80 ετών και νιώθω παιδί»