Γιατί δεν ζεσταίνεται το καλοριφέρ

Δεν ζεσταίνεται το καλοριφέρ; Μεγάλο πρόβλημα εν μέσω κακοκαιρίας και χιονιά. Μήπως  χρειάζεται να κάνουμε εξαέρωση στα καλοριφέρ; Τι σημαίνουν τα σφυρίγματα και τα χτυπήματα του καλοριφέρ; Δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η τακτική συντήρηση του οικιακού μας συστήματος θέρμανσης. Τόσο για να είναι ζεστό το σπίτι, όσο και για να μην πληρώνουμε παραπάνω στον λογαριασμό.

Πέρα από τις καθιερωμένες εργασίες συντήρησης, καλό είναι να παρατηρούμε τυχόν προβλήματα στη λειτουργία των καλοριφέρ μας και να τα αντιμετωπίζουμε, προτού αυτά προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη ζημιά.

Για παράδειγμα,

εάν το καλοριφέρ μας αργεί να ζεσταθεί σε σχέση με παλιότερα, ή παραμένει σε κάποια σημεία κρύο, τότε ίσως υπάρχουν παγιδευμένες φυσαλίδες αέρα στο σύστημα και άρα θα πρέπει να κάνετε εξαέρωση. Σε περίπτωση που η κατάσταση δε βελτιώνεται μετά την εξαέρωση, τότε είναι καλό να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία, καθώς είναι πιθανό να έχουν συσσωρευτεί υπολείμματα μετάλλων και αλάτων στο εσωτερικό του συστήματος και άρα να χρειάζεται χημικός καθαρισμός από ειδικό.

Ο ήχος στο καλοριφέρ που χρειάζεται προσοχή

Είναι σημαντικό να προσέξετε και τους ήχους που κάνει το καλοριφέρ σας οι οποίοι πολλές φορές λειτουργούν ως προειδοποιητικά σημάδια για κάποιο πρόβλημα.

Ένας από τους πιο συχνούς ήχους που θα πρέπει να τραβήξει την προσοχή σας είναι το σφύριγμα από ένα ή και περισσότερα καλοριφέρ του σπιτιού σας.

Σύμφωνα με την «Glasgow Live», αυτό συνήθως συμβαίνει όταν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αέρα μέσα σε ολόκληρο το σύστημα, γεγονός που εμποδίζει και την απρόσκοπτη κυκλοφορία του ζεστού νερού στις σωληνώσεις και στα σώματα. Αποτέλεσμα; Τα σώματα καλοριφέρ θερμαίνουν λιγότερο ή ελάχιστα.

Αυτό το πρόβλημα, όμως, συνήθως λύνεται εύκολα και γρήγορα με την εξαέρωση που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι.

Υπάρχει, ωστόσο, η πιθανότητα το σφύριγμα αυτό να υποδηλώνει κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα για το οποίο χρειάζεται να καλέσετε επαγγελματία.

Ειδικότερα, εάν το σφύριγμα είναι πολύ δυνατό και επιμένει ακόμα και μετά την εξαέρωση, ή εάν συνοδεύεται από ήχους που θυμίζουν χτυπήματα, τότε θα χρειαστεί επιθεώρηση από επαγγελματία.

Όπως αναφέρουν και οι ειδικοί του «Tool Station», μπορεί η επίσκεψη να κοστίζει, αλλά αγνοώντας το πρόβλημα στο τέλος θα πληρώσετε πολύ περισσότερα.

Η εξαέρωση στο καλοριφέρ

Η εξαέρωση των καλοριφέρ είναι μία διαδικασία κατά την οποία αφαιρούμε τον περιττό αέρα που είναι παγιδευμένος στο σώμα, με σκοπό τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα του συστήματος θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, ο αέρας αυτός βρίσκεται μέσα στο ζεστό νερό το οποίο κυκλοφορεί στο εσωτερικό του καλοριφέρ, όταν έχουμε ανοιχτή τη θέρμανση, με τη μορφή των φυσαλίδων.

Οι εν λόγω φυσαλίδες λειτουργούν σαν εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία του νερού, το οποίο θα κινείται πιο αργά και δύσκολα μέσα στους σωλήνες. Το αποτέλεσμα είναι να «χάνουμε» ένα μέρος της ενέργειας που έχουμε πληρώσει.

Μερικά σημάδια που μπορούν να σας προειδοποιήσουν ότι το καλοριφέρ σας χρειάζεται εξαέρωση, είναι οι περίεργοι ήχοι (σαν γουργούρισμα) που μπορεί να ακούτε όταν ανοίγετε τη θέρμανση ή η μη ομοιόμορφη θέρμανση των σωμάτων (κάποια σημεία του καλοριφέρ να είναι πιο ζεστά και κάποια άλλα πιο κρύα.

Εξαέρωση καλοριφέρ – Εξοπλισμός

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση της βρετανικής εφημερίδας «Express», για την εξαέρωση του καλοριφέρ θα χρειαστείτε τον παρακάτω εξοπλισμό:

Ένα κλειδί για καλοριφέρΈνα ζευγάρι χοντρά γάντιαΈνα μεγάλο δοχείοΜία πετσέταΕξαέρωση καλοριφέρ – Αναλυτικές οδηγίες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εντοπίσετε ποια σώματα χρειάζονται εξαέρωση, ανοίγοντας τη θέρμανση του σπιτιού σας. Όταν η θέρμανση είναι πλέον σε πλήρη λειτουργία, παρατηρήστε εάν ακούτε κάποιον περίεργο ήχο και φορέστε τα γάντια σας.

Έπειτα, εξετάστε το κάθε σώμα ξεχωριστά, προσπαθώντας να εντοπίσετε εάν κάποιο καλοριφέρ έχει κρύα σημεία (τα γάντια θα προστατεύσουν τα χέρια σας από την θερμότητα).

Στη συνέχεια, κλείστε την κεντρική θέρμανση εντελώς (χωρίς όμως να κλείνετε και τις βαλβίδες εισαγωγής) και ξεκινήστε τη διαδικασία της εξαέρωσης από το ισόγειο προς τα πάνω, εάν το σπίτι σας έχει περισσότερους από έναν ορόφους. Θα πρέπει να περιμένετε για αρκετή ώρα, έτσι ώστε όλα τα καλοριφέρ να κρυώσουν πλήρως.

Ξεκινήστε με το καλοριφέρ που βρίσκεται πιο κοντά στο λέβητα και αναζητήστε την βίδα εξαέρωσης του σώματος. Βρίσκεται σε ένα από τα άκρα του καλοριφέρ (συνήθως στην κορυφή) και μοιάζει με μια στρογγυλή τρύπα με μια τετράγωνη μεταλλική ράβδο μέσα σε αυτό.

Προτού προχωρήσετε, μία καλή ιδέα είναι να στρώσετε μία πετσέτα στο πάτωμα, κάτω από το καλοριφέρ σας, καθώς υπάρχει η πιθανότητα για μία μικρή διαρροή νερού. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ένα κενό δοχείο κάτω από το σημείο που βρίσκεται η βαλβίδα, για να συλλέξει τυχόν διαρροές.

Τοποθετήστε ένα κλειδί για καλοριφέρ στη βαλβίδα (μέσα από την τετράγωνη εγκοπή) και περιστρέψτε αριστερόστροφα με αργές κινήσεις. Για να αποφύγετε μία μεγαλύτερη διαρροή του νερού, μην ανοίξετε τη βαλβίδα εντελώς, αλλά ολοκληρώστε περίπου το ¼ με ½ της περιστροφής, μέχρι να ακούσετε ένα σφύριγμα, το οποίο προκαλείται από τον αέρα, που φεύγει από το καλοριφέρ.

Όταν ο αέρας σταματήσει, είναι πιθανό να τρέξει νερό, στην αρχή σε έναν άτακτο ρυθμό, αλλά μετά από περίπου 30 δευτερόλεπτα θα παρατηρήσετε ότι έχει αρχίσει να υπάρχει μία πιο σταθερή ροή. Αυτό είναι σημάδι πως η εξαέρωση έχει ολοκληρωθεί.

Χρησιμοποιήστε το κλειδί για να κλείσετε εντελώς τη βαλβίδα του καλοριφέρ και στη συνέχεια σκουπίστε καλά το θερμαντικό σώμα, μέχρι να στεγνώσει εντελώς, έτσι ώστε να αποφύγετε το σχηματισμό σκουριάς. Επαναλάβετε τη διαδικασία στα υπόλοιπα καλοριφέρ του σπιτιού.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και αφού είστε σίγουροι πως όλες οι βαλβίδες έχουν κλείσει καλά, μην παραλείψετε να ελέγξετε πως η πίεση του λέβητα εξακολουθεί να βρίσκεται στα συνιστώμενα επίπεδα. Στο τέλος, μπορείτε να ανοίξετε και πάλι τη θέρμανση, για να βεβαιωθείτε πως όλα τα σώματα ζεσταίνονται ομοιόμορφα.

Δείτε το βίντεο για την εξαέρωση του καλοριφέρ:

The post Γιατί δεν ζεσταίνεται το καλοριφέρ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιατί δεν ζεσταίνεται το καλοριφέρ,