Eurofighter: Δίκες για διαφθορά στο Κουβεϊτ

Η κυβέρνηση του Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι παρέπεμψε σε δίκη δύο ανώτερους στρατιωτικούς για υπόθεση  διαφθοράς που σχετίζεται με την αγορά  αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, μετά από έρευνα για την «διογκωμένη» τιμή τους.
Η Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς ανακοίνωσε ότι ένας υποστράτηγος και ένας συνταγματάρχης  του Κουβέιτ θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη κατηγορούμενοι  για   κατάχρηση δημοσίων χρημάτων.

Το Κουβέιτ παρήγγειλε 28 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon

το 2016 στο πλαίσιο σύμβασης αξίας περίπου 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα δύο πρώτα αεροπλάνα της σειράς εντάχθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία του Κουβέιτ τον περασμένο μήνα.
Το υψηλό κόστος της συμφωνίας προκάλεσε ανησυχία σε σύγκριση με παρόμοιες αγορές πολεμικών αεροπλάνων σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Το Κατάρ, για παράδειγμα, πλήρωσε περίπου 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια για μόλις 24 από τα ίδια αεροσκάφη . Για συνολικά 72 Typhoon, η Σαουδική Αραβία κατέβαλε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και ήταν αεροπλάνα παλαιότερης γενιάς. Το βασίλειο κατέληξε επίσης σε συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά επιπλέον 48 αεροπλάνων μια δεκαετία αργότερα.
Οι έρευνες της Αρχής Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Κουβέιτ  αποκάλυψαν ότι οι αξιωματικοί του στρατού «προκάλεσαν σοβαρή ζημιά στο δημόσιο  παρουσιάζοντας υπέρογκες δαπάνες  που υπερέβαιναν τη συνολική αξία που είχε συμφωνηθεί στο κύριο συμβόλαιο».
Οι αρχές ευχαρίστησαν έναν ανώνυμο καταγγέλλοντα που βοήθησε την κυβέρνηση να λάβει πληροφορίες σχετικά με την κατάχρηση χρημάτων και είπαν ότι οι προσπάθειες συλλογής και εξέτασης αποδεικτικών στοιχείων συνεχίζονται.
Δεν είναι το πρώτο σκάνδαλο που σκιάζει τον στρατό του Κουβέιτ. Η υπεξαίρεση σχεδόν 800 εκατομμυρίων δολαρίων από το ταμείο στρατιωτικής βοήθειας του Κουβέιτ οδήγησε στην παραίτηση της κυβέρνησης πριν από δύο χρόνια. Ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας παραμένουν υπό κράτηση εν αναμονή της δίκης.

The post Eurofighter: Δίκες για διαφθορά στο Κουβεϊτ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα