Επίσκεψη Ερντογάν: Κατάφερε ήδη να βάλει τα ελληνικά κόμματα να τσακώνονται!

Πριν ακόμη ξεκινήσει την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν “άναψε φωτιές” με την συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ. Μιλώντας στον Αλέξη Παπαχελά είπε όσα ήξερε πως θα προκαλούσαν αντιδράσεις και κομματική διαμάχη στην Αθήνα. Οι αναφορές του για “επικαιροποίηση” της Συνθήκης της Λωζάνης,αλλά και πολλά άλλα προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης . Κάνουμε

λόγο για κομματική κι όχι για πολιτική διαμάχη, όχι τυχαία. Πολιτική διαμάχη είναι να αναμένεις να τελειώσει η επίσκεψη και να ασκήσεις μετά την κριτική .Κομματική είναι όταν σπεύδεις να την κάνεις πριν καν αρχίσει. Στο Militaire.gr έχουμε εκφράσει την άποψη πως η επίσκεψη Ερντογάν τώρα ήταν λάθος. Αυτά όμως θα είναι καλό να συζητηθούν από αύριο,μετά από την ολοκλήρωση της επίσκεψης Ερντογάν.

Οι δηλώσεις ΝΔ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την συνέντευξη Ερντογάν:

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η συνέντευξη του Τούρκου Προέδρου προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Ελπίζουμε να μην αποδειχθεί αρνητικό πρόκριμα για τη σημερινή επίσκεψή του στη χώρα μας.

Η επιμονή στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο Αιγαίο και σε ολόκληρη την περιοχή της Αν. Μεσογείου, καθώς και οι υποδείξεις προς την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη, διαβρώνουν τις προσπάθειες βελτίωσης των διμερών μας σχέσεων.

Η συνέντευξη Ερντογάν δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα και αμφιβολίες για το πως έχει προετοιμαστεί η επίσκεψη αυτή από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο των Εξωτερικών».

Δήλωση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την συνέντευξη Ερτογάν:

Οι απόψεις που ανέπτυξε ο Τούρκος Πρόεδρος για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν δυστυχώς ένα έντονα αρνητικό προμήνυμα για το πλαίσιο εντός του οποίου προτίθεται να κινηθεί στις εδώ συνομιλίες του και για την έκβαση των συνομιλιών αυτών.

Διότι φανερώνουν αναλλοίωτη και αμετακίνητη επιμονή, στις πλέον σκληρές τοποθετήσεις της Τουρκικής πολιτικής, σε όλο το φάσμα των Ελληνοτουρκικών θέσεων και επιβεβαιώνουν την απόφασή του ,να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη για την επισημοποίηση στο ανώτατο επίπεδο των απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας περί αναθεώρησης της συνθήκης της Λοζάνης, περί επαναχάραξης συνόρων και περί αλλαγών στο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.

Επιπλέον ο Τούρκος Πρόεδρος επαναλαμβάνει απερίφραστα και τον ισχυρισμό περί του Τουρκικού χαρακτήρα της μειονότητας της Θράκης την οποία αποφεύγει επιμελώς να αποκαλέσει θρησκευτική.

Είναι προκλητική έλλειψη διπλωματικής προετοιμασίας από πλευράς Κυβέρνησης για την επίσκεψη Ερτογάν.

Κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τα ελάχιστα και αυτονόητα- το σεβασμό των συνόρων και ακεραιότητας της χώρας μας

Είναι φανερό ότι ο σκοπός του κ Ερντογάν είναι να μετακινήσει τη βάση των σχέσεων των δυο χωρών από το επίπεδο της διεθνούς νομιμότητας στο επίπεδο της διμερούς και άνευ δεσμεύσεων συνεννόησης όπου θα επικρατεί η αρχή της ισχύος και της εκβιαστικής επιβολής.

Καλούμε την κυβέρνηση και κάθε άλλο παράγοντα να αρνηθεί να μπει σε οποιαδήποτε σχετική συζήτηση.

Δήλωση Ανδρέα Λοβέρδου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για την συνέντευξη του Ερντογάν στον ΣΚΑΪ:

Η ΔΗΣΥ υπογράμμισε με ανακοινώσεις της οτι η ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να έχει εξασφαλίσει πως η επίσκεψη Ερντογάν θα είναι συμφέρουσα και για τις δύο χώρες.

Πέραν του οφέλους που σκοπεύει να έχει ο ίδιος ο Ερντογάν, που είναι η επανάκτηση διεθνούς και ευρωπαϊκού κύρους, πρέπει η χώρα μας να αντλήσει τα οφέλη που δικαιούται στα μεγάλα θέματα της παραβίασης των συνόρων και της τήρησης των διεθνών συμφωνιών, του Κυπριακού, του μεταναστευτικού και της αδικαιολόγητης παρέμβασης της Τουρκίας στην Θράκη.

Και πάντως, η επίσκεψη Ερντογάν να συμβάλει στη βελτίωση κι όχι να οδηγήσει στην επιδείνωση των σχέσεών μας με την Τουρκία.

Η συνέντευξη, όμως, Ερντογάν στον κ. Παπαχελά και στον Σκάι δημιουργεί έντονο προβληματισμό.

Οι αναθεωρητικές του βλέψεις για την Λωζάνη και οι τουρκικές διεκδικήσεις υπογραμμίστηκαν από τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν αμβλύνθηκαν.

Ελπίζουμε πως η ελληνική Κυβέρνηση ξέρει τί κάνει και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας.

Η συνέντευξη Ερντογάν όμως δεν είναι καλός οιωνός.

Κι ακόμη ο Τούρκος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να θυμίσει τις εξευτελιστικές υποσχέσεις του έλληνα Πρωθυπουργού για την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

The post Επίσκεψη Ερντογάν: Κατάφερε ήδη να βάλει τα ελληνικά κόμματα να τσακώνονται! appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα