Εφη-βία!
Γράφει η
Βάλια Κανελλάκη*
Εφη-βία!
Όνειρα, στοχοι, ελπίδες και επιθυμίες σβήνονται σε έναν διαρκή αγώνα αποδοχής και έκφρασης. Τα σημερινά παιδιά αντιμετωπίζουν περισσότερο από ποτέ την απόρριψη του ίδιου τους του εαυτού προκειμένου να χωρέσουν σε έναν κόσμο που δημιουργήθηκε γι' αυτά- χωρίς αυτά. Σ' έναν κόσμο που ολοένα στενεύει, ενώ συνάμα επεκτείνεται.
Οι σημερινοί νέοι βρίσκονται σε μια διαρκή μάχη αναζήτησης προσωπικότητας κόντρα στα πρότυπα που επιβάλλονται. Υιοθετούν πεποιθήσεις, μόδες, πιστεύω προκειμένου να ενταχθούν σε ένα σύνολο και να γίνουν αποδεκτοί τόσο από συνομηλίκους όσο και από τους μεγαλύτερους. Ακολουθούν όνειρα και προσδοκίες γονέων ώστε να ικανοποιήσουν τους "σημαντικούς άλλους" και να μην έρθουν σε ρήξη, καθώς όταν εκφράζουν τα αληθινά τους συναισθήματα αυτά απορρίπτονται λόγω έλλειψης ενεργητικής ακρόασης,ενώ οι επιλογές τους απορρίπτονται λόγω "έλλειψης προϋπηρεσίας". Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται να χαράζουν δρόμους κοινούς με φίλους ώστε να πάνε ενάντια στο κατεστημένο και σε οτιδήποτε παλαιό και διε-φθαρμένο,όχι συνειδητά αλλά λόγω της ανάγκης του "ανήκειν".
Γίνε μέλος του militaire.gr κάνοντας κλικ ΕΔΩ – Μάθε τι κερδίζεις
Όλα τα παραπανω, όμως, σε συνδυασμό με την κοινωνική κρίση την οποία διέρχεται η κοινωνία μας ,η οποία αδυνατεί να περισώσει και να εμφυσήσει αξίες απαραίτητες για έναν υγιή κοινωνικό ιστό οδηγούν σε μια ατέρμονη σύγκρουση μεταξύ του "φαίνεσθαι" και του "είναι" των εφήβων. Και κάπου εδώ η κραυγή βοήθειας εξωτερικεύεται με τη μορφή βίας. Βία στα σχολεία, βία στους δρόμους και μετέπειτα ενδοοικογενειακη βία. Έφηβοι που εντάσσονται στην κατηγορία του θύτη και του θύματος ταυτόχρονα.
Όπως είχε αναφέρει ο δέκατος τέταρτος Δαλάι λάμα " Ο σπόρος της αγάπης βρίσκεται σε όλους τους ανθρώπους " . Κανένα παιδί δεν είναι από τη φύση του βίαιο. Κανένα παιδί δεν οδηγείται στην παραβατικότητα χωρίς την ύπαρξη ερεθισμάτων και αντίστοιχων προτύπων. Το καθένα με τα δικά του βιώματα,για τους δικούς του λόγους και τους δικούς του τρόπους εκφράζει τη δυσαρέσκεια του να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις της εποχής και τη δυσκολία του να ανακαλύψει την ταυτότητα του και εν συνεχεία αυτή να είναι αποδεκτή.
Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ
Επιβάλλουμε στα παιδιά μας στόχους δικούς μας , εθελοτυφλώντας για τα δικά τους όνειρα , υπακούοντας σε κοινωνικές επιταγές . Καθρεφτίζουμε σ' αυτά τα δικά μας ανεκπλήρωτα σχέδια δράσης- τα οποία σταδιακά τα υιοθετούν ασυνείδητα- θεωρώντας ότι αυτά θα τα οδηγήσουν σε μια ευτυχή μετέπειτα ζωή. Όμως, ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό! Να τα γνωρίσουμε και να τα αφουγκραστούμε ! Τα παιδιά χρειάζονται όρια, συμβουλές,χρόνο,παρουσία και υγιή πρότυπα! Όχι επιβεβλημενες υποδείξεις! Χρειάζονται ενήλικες που ναι μεν θα τα προστατεύουν ,αλλά και θα τα αποδέχονται. Διδάξτε τους ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα, ώστε να μην επιβαρύνονται με το άγχος του λάθους και επιτρέψτε τους να επιλέξουν τον δρόμο που θα τα κάνει ευτυχισμένα και όχι επιτυχημένα . Επιβράβευστε την προσπάθεια τους και ας μην είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα .Σε διαφορετική περίπτωση, η καταπίεση και το στρες που βιώνουν θα εξωτερικευτούν με μη αποδεκτούς τρόπους.
Η εφηβεία από μόνη της αποτελεί ένα στάδιο αλλαγών,συγκρούσεων και αναζητήσεων στην ζωή του ανθρώπου. Είναι δύσκολη τόσο για τους εφήβους όσο και για τους γονείς. Ας είμαστε υποστηρικτές σε αυτή τη διαδρομή και ας φροντίσουμε η εφηβεία να μη μετατραπεί σε βία.
*Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
https://youtu.be/WIJFNK-rbKEThe post Εφη-βία! appeared first on Militaire.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πειραιάς: Τι ισχυρίστηκε ο σύντροφος της 24χρονης που έπεσε από τον 7ο όροφο
- Προσήχθη ο 50χρονος σύντροφος της 24χρονης που σκοτώθηκε πέφτοντας από τον έβδομο όροφο πολυκατοικίας στον Πειραιά
- Μεγάλο «φάουλ» Αταμάν με Ναν στη Βαλένθια – Πότε ανακοινώνεται η απόλυση!
- Eurovision 2026: Οι δημοσιογράφοι στην αρένα “έβγαλαν” νικητή – Έκπληξη η θέση της Ελλάδας
- 10 σημάδια ότι έχεις εγκαταλείψει τον εαυτό σου – Και δεν το έχεις καταλάβει
- Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ: «Έφαγαν πόρτα» από τον μεγαλύτερο βασιλικό γάμο της χρονιάς
- Διανομέας έμεινε 2 ώρες δίπλα σε 24χρονη καρκινοπαθή που ήταν μόνη – Μια πράξη ανθρωπιάς
- Προσήχθη ο 50χρονος σύντροφος της 24χρονης που έπεσε από τον 7ο όροφο πολυκατοικίας στον Πειραιά
- Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Σκόρπισε πανικό σε εστιατόριο του Λος Άντζελες - "Γαύγιζε, ούρλιαζε και κυκλοφορούσε με μαχαίρι"
- Καιρός: Φέρνει... ανεπιθύμητα δώρα η Σαχάρα, μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα (Πίνακες)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις militaire
- Κυρώσεις ΕΕ στο Ισραήλ, έσπασε το απόστημα-Λεωνίδας Βατικιώτης
- «Προς τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο»; Δημήτρης Καλτσώνης
- Οι Τούρκοι μας πιέζουν, οι «σύμμαχοι» μας κοροϊδεύουν! Οι Ευρωπαίοι κάνουν δουλειές με την Άγκυρα
- Πόλεμος στον Κόλπο: χωρίς νικητές, αλλά με τεράστιο κόστος για όλους
- «Στρατηγική κλιμάκωση από την Τουρκία»- Χρήστος Καπούτσης
- 16 Μαΐου σαν σήμερα, αρχίζει η επιχείρηση ΤΙΜΩΡΙΑ
- Εφη-βία!
- Τελευταία Νέα militaire
- Εφη-βία!
- Πόλεμος στον Κόλπο: χωρίς νικητές, αλλά με τεράστιο κόστος για όλους
- Κυρώσεις ΕΕ στο Ισραήλ, έσπασε το απόστημα-Λεωνίδας Βατικιώτης
- «Στρατηγική κλιμάκωση από την Τουρκία»- Χρήστος Καπούτσης
- «Προς τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο»; Δημήτρης Καλτσώνης
- Οι Τούρκοι μας πιέζουν, οι «σύμμαχοι» μας κοροϊδεύουν! Οι Ευρωπαίοι κάνουν δουλειές με την Άγκυρα
- 16 Μαΐου σαν σήμερα, αρχίζει η επιχείρηση ΤΙΜΩΡΙΑ
- «Η πολιτική του κατευνασμού οδηγεί τη χώρα σε επικίνδυνη εθνική διολίσθηση»
- Το «μπλε βιβλίο» του Καραμανλισμού στο συνέδριο της ΝΔ! Νίκος Καραχάλιος
- Το «τέλος της ΝΔ» και η ανακοίνωση του Θ. Αυγερινού για το κόμμα Καρυστιανού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καβουροσαλάτα από τον Γιώργο Τσούλη
- Συντάξεις: Σε δύο φάσεις η πληρωμή τον Μάιο – Αναλυτικά οι ημερομηνίες
- Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα 16 Μαΐου
- Κούβα: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας
- Γαλάζιες Σημαίες: Οι προσδοκίες για τον τουρισμό σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη
- Φρίκη στο Σιάτλ: 31χρονος μαχαίρωσε πάνω από 40 φορές τρανς φοιτήτρια σε εστίες
- Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει σήμερα 16 Μαΐου
- Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζούς στη Νέα Υόρκη, δύο νεκροί και τρεις τραυματίες
- Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μπλόκαρε αλλαγές στον εκλογικό χάρτη της Βιρτζίνια
- Ένας νεκρός και 17 τραυματίες από διαρροή χημικής ουσίας στη Νυρεμβέργη