Ζωτικής σημασίας τα μέτρα βιοασφάλειας για την αφρικανική πανώλη, λέει η Περ. Κ. Μακεδονίας

Την ανάγκη τήρησης των αυστηρών μέτρων από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που έχουν αποφασιστεί, προκειμένου να αποφευχθεί ο εντοπισμός νέου κρούσματος Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ) στη χώρα μας, ζητά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το πρώτο κρούσμα της ζωονόσου σημειώθηκε πριν από ένα μήνα περίπου σε οικόσιτη εκμετάλλευση με έδρα στην Τοπική Κοινότητα Νικόκλειας του Δήμου Βισαλτίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων δεν μεταδίδεται σε άλλα είδη ζώων και στον άνθρωπο».

Έκτοτε καθορίστηκαν

οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης γύρω από το κρούσμα στην Ελλάδα ως εξής:

- Ζώνη Προστασίας: Δήμος Βισαλτίας στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

- Ζώνες Επιτήρησης: Στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών: Δήμος Ηράκλειας, Δήμος Σερρών, Δήμος Αμφίπολης, Δήμος Εμμανουήλ Παππά, Δήμος Νέας Ζίχνης. Στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης: Δήμος Λαγκαδά, Δήμος Βόλβης.

Σημειώνεται, ότι από πλευράς υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα είχε αποφασιστεί:

- Η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ζώντων χοίρων.

- Η απαγόρευση διακίνησης κρέατος, χοιρινών προϊόντων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

- Η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, χωρίς την άδεια του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Ασθένειας, σφάγιων χοίρου, κρέατος, προϊόντων χοίρου, σπέρματος, ωαρίων ή εμβρύων χοίρου, ζωοτροφών, εργαλείων, άλλων αντικειμένων και απορριμμάτων, που είναι δυνατό να μεταδώσουν την ΑΠΧ.

Στην ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπογραμμίζει «ότι η τήρηση μέτρων βιοασφάλειας από τους κατόχους οικόσιτων χοίρων είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να αποτραπεί η ενδεχόμενη επαφή των ζώων τους με μολυσμένους αγριόχοιρους ή άλλους χοίρους ελεύθερης βόσκησης» και προσθέτει πως σε περίπτωση μη τήρησης αυτών των μέτρων, θα επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Τέλος, σημειώνεται πως για να αποτραπεί η μετάδοση και εξάπλωση του νοσήματος απαραίτητη είναι «η επαγρύπνηση κτηνιάτρων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κατόχων συστηματικών χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων και οικόσιτων χοίρων, κυνηγών, θηροφυλάκων και μελών συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων, μεταφορέων και εμπόρων ζώντων χοίρων, προϊόντων χοίρειου κρέατος ή ζωοτροφών, φορέων διαχείρισης βιοτόπων, ορειβατικών συλλόγων, ομίλων πεζοπορίας, προς άμεση ενημέρωση της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής για οποιαδήποτε υποψία Αφρικανικής Πανώλης σε αγριόχοιρους ή εκμεταλλεύσεις χοίρων καθώς και η συντονισμένη προσπάθεια αρμόδιων φορέων, όπως π.χ. δασαρχείων και συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων, της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης και άλλων κυνηγετικών Συλλόγων, ώστε να συμβάλλουν στη σταδιακή μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας κατά τη δράση τους, Αστυνομικών Αρχών, Τροχαίας και Λιμενικού για τον έλεγχο της μεταφοράς των χοίρων και των απαραίτητων πιστοποιητικών και Συλλόγων Χοιροτρόφων, ώστε να παροτρύνουν τα μέλη τους να εξασφαλίζουν και να αυξάνουν την εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας, σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής».

[Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ]

The post Ζωτικής σημασίας τα μέτρα βιοασφάλειας για την αφρικανική πανώλη, λέει η Περ. Κ. Μακεδονίας appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα