Το τέλος της ΕΔΟΚ υπέγραψε ο Γ. Γεωργαντάς

Την ανάκληση αναγνώρισης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντάς, στις 7/11/2022. Με την υπουργική απόφαση αρ.3329/332640, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 11/11/2022, ανακαλείται η απόφαση αναγνώρισης της ΕΔΟΚ, θέτοντας τέλος σε μια οκταετή δραστηριότητα που ξεκίνησε με σοβαρές προσδοκίες για τον τομέα του κρέατος, αλλά κατέληξε σε πεδίο αντιδικιών μεταξύ των οργανώσεων που εκπροσωπούν τους επί μέρους κλάδους της κτηνοτροφίας και του κρέατος.

Συγκεκριμένα,

όπως φαίνεται από το σκεπτικό της απόφασης, η ΕΔΟΚ «δεν έχει καταθέσει τα προβλεπόμενα από το θεσμικό πλαίσιο αναγνώρισης δικαιολογητικά και δεν αποδεικνύεται η εκπλήρωση του όρου της αντιπροσωπευτικότητας».

Να σημειώσουμε ότι με βάση της νομοθεσία για την αναγνώριση και λειτουργία των διεπαγγελματικών οργανώσεων (όπως αυτή τροποποιήθηκε το 2019 από τον τότε υπουργό Μ. Βορίδη) θα πρέπει οι οργανώσεις αυτές να αντιπροσωπεύουν δια των μελών τους τουλάχιστον το 15% της συνολικής παραγωγής και τουλάχιστον το 15% της μεταποίησης ή / και της εμπορίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης αναγνώρισης. Η συγκεκριμένη διάταξη είχε καταγγελθεί τότε από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δίνει «φιλί της ζωής» σε «αχυρένιες» διεπαγγελματικές οργανώσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι από τις πέντε ιδρυτικές οργανώσεις της ΕΔΟΚ έχουν αποχωρήσει οι τρεις: Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος και Πανελλήνια Ένωση Εμπορικών Αντιπροσώπων Κρέατος. Οι δυο από αυτές (ΠΟΚΚ και ΣΕΒΕΚ), μαζί με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ο οποίος μέχρι τελευταία εμφανίζεται ως μέλος της ΕΔΟΚ) και την Ένωση Ελληνικών Σφαγείων έχουν συνυπογράψει την ίδρυση μιας νέας διεπαγγελματικής οργάνωσης.

Η ΕΔΟΚ όφειλε από το 2020 να έχει αποδείξει την αντιπροσωπευτικότητά της. Στην παρούσα Υπουργική Απόφαση καταγράφεται η αίτηση της ΕΔΟΚ με ημερομηνία 17/06/2020, αλλά και διάφορα άλλα έγγραφα που αντάλλαξαν με την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ, έγγραφα του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, αλλά και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας, όλα εντός του 2020 έως τις αρχές του 2021. Χρειάστηκε να περάσουν δυο και πλέον έτη και να αλλάξουν τρεις υπουργοί, ώστε να εκδοθεί η εν λόγω Υ.Α. που ανακαλεί την αναγνώριση.

«Έωλη, αβάσιμη και αναιτιολόγητη» η απόφαση κατά την ΕΔΟΚ

Με τίτλο «Από γκάφα... σε γκάφα», η ΕΔΟΚ απαντά στην παραπάνω απόφαση και αναγγέλλει νομικές ενέργειες για την ακύρωσή της:

«Έωλη, αβάσιμη και αναιτιολόγητη η ανάκληση της αναγνώρισης της ΕΔΟΚ, η οποία γεννά πολλά ερωτήματα για την σκοπιμότητα της.

Τη στιγμή που η ΕΔΟΚ πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο στερέωμα, για την επιτυχή εκτέλεση των προγραμμάτων προβολής και προώθησης των ελληνικών κρεάτων, το Υπουργείο αποφασίζει το ξαφνικό θάνατο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος και την απώλεια των Προγραμμάτων Προώθησης, με ανυπολόγιστο κόστος για την ίδια τη χώρα.

Μια κίνηση αιφνιδιαστική, για μια απόφαση που λήφθηκε κατά παράβαση Νόμου και Υπουργικών Αποφάσεων, με επιλεκτική ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίες είχαν αρνηθεί να μας χορηγήσουν τα έγγραφα στο οποία βασίστηκε η ανάκληση, προκειμένου να μπορούμε να απαντήσουμε στις αβάσιμες διαπιστώσεις τους.

Για τους λόγους αυτούς αναγκαστήκαμε να αποστείλουμε επιστολές και εξώδικες διαμαρτυρίες, εκφράζοντας την αγανάκτησή μας για τη συνεχιζόμενη παρερμηνεία νόμων και Υπουργικών Αποφάσεων, από την αρμόδια Υπηρεσία, εις βάρος μας.

Η ΕΔΟΚ θα κινηθεί  με  κάθε  νόμιμο  τρόπο για την αναστολή  και την ακύρωση αυτής της  Υπουργικής  Απόφασης, ώστε να συνεχιστεί  η επιτυχής  επίβλεψη όλου του τομέα του κρέατος, που τόσα χρόνια  υπηρετεί και είμαστε  βέβαιοι ότι  ακόμη μια  φορά  θα  δικαιωθούμε».

Μπορείτε να διαβάσετε την Υπουργική Απόφαση, όπως δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ΕΔΩ

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα