Τι ζητούν οι κτηνοτρόφοι για την επούλωση των πληγών που άφησε πίσω του ο «Ιανός»

Την ανάγκη άμεσης και γενναίας στήριξης του κράτους στους πληγέντες κτηνοτρόφους – αγρότες από την επέλαση της κακοκαιρίας, θέτει με ανοιχτή επιστολή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας – ΣΕΚ.

Ειδικότερα, στην επιστολή που απευθύνει ο ΣΕΚ στονπρωθυπουργό, τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και τουςαρχηγούς των κομμάτων, σημειώνει ότι οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες των τελευταίωνημερών στη χώρα μας προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές. «Ιδιαίτερα επλήγησαν

η Θεσσαλία(Καρδίτσα – Φάρσαλα - Αλμυρός κτλ.), τα Ιόνια νησιά, η Πελοπόννησος και η Κρήτη»επισημαίνει ο ΣΕΚ και αποτυπώνοντας το μέγεθος της καταστροφής υπογραμμίζει ότι«Χάθηκαν περιουσίες και υποδομές. Χιλιάδεςστρέμματα αγροτικών καλλιεργειών χάθηκαν μέσα σε τεράστιους όγκους νερών. Εκατοντάδεςκτηνοτρόφοι έχασαν τα ζώα τους που πνίγηκαν, ζωοτροφές καταστράφηκαν, στάβλοι επλήγησανκαι αυτά ήρθαν να προστεθούν στην κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η κτηνοτροφίαμας τα τελευταία χρόνια».

Εκείνο που ζητά από την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος είναι να ληφθούνεπαρκή μέτρα στήριξης των πληγέντων κτηνοτρόφων – αγροτών, και να αντιμετωπίσειμε γενναιότητα τις ζημιές. Ειδικότερα, ζητά:

1. Άμεση εκτίμηση των ζημιών που προκάλεσαν οι πρωτοφανείςβροχοπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και στην κτηνοτροφία.

2. Ιδιαίτερα για τις ζημιές στην κτηνοτροφία άμεση καταγραφήτου χαμένου ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα, βοοειδή, μέλισσες κτλ.), καταγραφή τωνκατεστραμμένων ζωοτροφών, όπως και των πληγέντων στάβλων.

3. Να δοθούν γενναίες αποζημιώσεις στους πληγέντες κτηνοτρόφουςχωρίς χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα να δοθούν 250€ γιακάθε θηλυκό και αρσενικό πρόβατο/αίγα άνω του έτους, 100€ για κάθε πρόβατο/αίγακάτω του έτους, 1.500€ για κάθε βοοειδέςκαι 400€ ανά χοιρινό.

4. Να διασφαλιστούν οι επιδοτήσεις των πληγέντων κτηνοτρόφωνκαι αγροτών.

5. Αναστολή των φορολογικών και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων των πληγέντων για ένα χρόνο τουλάχιστον, όπως και των τραπεζικών υποχρεώσεών τους.

6. Να γίνει άμεση διάνοιξη των αποκλεισμένων δρόμων και επισκευή όσων έχουν υποστεί ζημιές για την πρόσβαση των κτηνοτρόφων – αγροτών στις εκμεταλλεύσεις τους.

The post Τι ζητούν οι κτηνοτρόφοι για την επούλωση των πληγών που άφησε πίσω του ο «Ιανός» appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιανός,ianos